Skocz do zawartości

Schizofrenia Google

mrtn

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Za pewnik można przyjąć, że google wprowadza dużą zamianę w swoim enginie nie drobną w samym algorytmie. Wymaga to utrzymywania dwóch równoległych systemów, całkowicie od siebie oddzielonych.

Zakładając, że posiadają strukturę składającą się z x kompów, która nie rozrosła się w związku ze zmiana silnika to część musi obsługiwać stary engin, a część musi obsługiwać nowy engin, czyli mamy google po podziale (dwie osobne wyszukiwarki), przy rosnącej ilości wyników posiadają o połowę mniejszą moc niż normalnie.

Stary engin nadal jak widać posiada większą moc obliczeniową niż nowy. Widać to w wynikach, aktualizacje stron są na bieżąco zmiany w wynikach, indeksowania nowych stron, filtry itd.

Nowy engin nie otrzymał jeszcze tak dużej mocy co widać po tym, że mamy kopie z przed roku, strony za spamowane nie są filtrowane bo każdy z filtrów potrzebuje mocy obliczeniowej, indeksacje idzie w ślimaczym tempie, brak updatów itd. do wprowadzenia nowego oprogramowania wystarczy to w zupełności, same algorytmy nie są tak ważne, ważne żeby program działał z bazą. Wszystkie nakładki typu filtry, bany, i inne cuda można włączyć po zmianie silnika jak będą pewni że nowy engin działa.

Oczywiście znamy przypadki onet-u który rozwalił wyszukiwarkę i nie potrafił jej poskładać do kupy, ale zapłacił za to bardzo wysoką cenę i większa sprzedaż boksów tego na pewno nie zrekompensowała, nie sądzę żeby googlowi była na rękę nie stabilna sytuacja w wynikach i rozmowy po forach, że wyniki serwuje z przed roku dlatego uważam, że jest to sytuacja przejściowa.

mrtn jeśli masz racje, i będziemy mieć dwie różne grupy wyników to mi to nie przeszkadza a spamerzy mogą się obawiać bo w jednej grupie mogą oberwać anty spamem x a w drugiej anty spamem y ;)

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

kilka faktów odnośnie wypowiedzi:

a) Isteniene 2 grup jest pewne - trzecia czasami się pojawia - jednak skoro sami mamy problemy z jej identyfikacją uwierzcie, że bardzo trudno jest ją wydzielić automatycznie, kiedy jendak zmiany w 3 grupie beda bardzo wyraźne, lub udoskonalę mój algorytm oceny google - D.C. pojawią się w trzeciej kolumnie.

2) Nie można przypisać konretnego IP na stałe do danej grupy - to również się zmienia - stąd też mój skrypt ciągle bada podane D.C. w nawiasach są czasy ostatniego badania, a i tak zdarza się pomyłki.

Wieczroem więcej D.C. było zachowawczych - z rana jak widać więcej jest postępowych ;-)

Wieczroem więcej D.C. było zachowawczych - z rana jak widać więcej jest postępowych ;-)

Obeserwuję takie zjawisko od kilku-kilkunastu może(?) dni. Rano na google.pl wyniki z "postępowego" gdzieś około 7:00 sobie sprawdzam (nie to nie mania - ja tak wstaję :-)) Około 8:30 już są zachowawcze. Być może zachowawcze są wciąż lepsze i wtedy kiedy w kraju nad Wisłą ludzie nie śpią google serwuje im dobry stuff.

Generalnie podsumowując trzymam się mantry, której nauczyło mnie to forum. Czekam cierpliwie i systematycznie dodaję linki (no może prawie systematycznie), bo to niezależnie od algorytmu, który będzie działał nie zaszkodzi.

Pozdr,

Radek

Polecam nieruchomości Białystok

Nie tylko cv list motywacyjny na zamówienie

Obeserwuję takie zjawisko od kilku-kilkunastu może(?) dni. Rano na google.pl wyniki z "postępowego" gdzieś około 7:00 sobie sprawdzam (nie to nie mania - ja tak wstaję :-)) Około 8:30 już są zachowawcze. Być może zachowawcze są wciąż lepsze i wtedy kiedy w kraju nad Wisłą ludzie nie śpią google serwuje im dobry stuff.

Warto by sprawdzić czy np. podobnie jest w innych krajach - w innej strefie czasowej.

Warto by sprawdzić czy np. podobnie jest w innych krajach - w innej strefie czasowej.

Ależ oczywiśice, że jest

Serwer przecież siedzi gdzieś w holandii czy USA a algorytm badania opiera się na frazach i mechanizmach anglojęzycznych. TO, że sparwdza się również dla polskich - świadczy o tym, że to co widzimy działa na całym świecie.

Aha z powodu przeskoków IP z jednej grupy na drugą -> tranośc narzedzia okreslam na jakieś 92-94% :).

a jak pisalem, ze G zacheca do wysylania sitemapow bo sie nie wyrabia z indexowaniem to niektorzy sie smieli:)

I teraz ty sie możesz smiać z innych bo miałes rację ;)

To wszystko to niewydolność co nie oznacza że pod niewydolnośc nie można sie dostosować :)

Czasem myslę że za bardzo na siłe wierzycie w technikę ;)

W tej chwili w Google rządzą Sales Manager-y a nie Technical Department-y :)

A Technicale są biedni bo taka operacja na żywym organizmie to masacra.

Google jest już na przełomie 2/3 etapu korporacyjnego a to trudny etap.

Pozdrawiam

PS

Dawno, dawno temu był sobie młody człowiek, który obiecał sobie zostać wielkim pisarzem. Mówił: "Chcę pisać rzeczy, które będzie czytał cały świat, rzeczy, które poruszą ludzi aż do głębi, rzeczy, które będą sprawiały, że będą krzyczeć, płakać, zwijać się z bólu i wściekłości!"

Teraz pracuje on dla Microsoftu pisząc komunikaty o błędach.

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Aha z powodu przeskoków IP z jednej grupy na drugą -> tranośc narzedzia okreslam na jakieś 92-94% :).

Bardzo trafnie określiłeś te dwie grupy posiłkując się w dużym stopniu wartością site - w każdym razie jest bardzo duża zgodność site oraz pozycji dla wybranych fraz w danej grupie.

Niestety cuda się dzieją jeszcze z BL oraz PageRankiem, stąd tych grup prawdopodobnie mamy tak naprawdę więcej, tylko że różnice dla BL i PR dają już dużo mniejsze zmiany na pozycjach - ale IMHO dają!

Obserwuję praktycznie dowolną kombinację site, BL i PR - dla site i BL znajduję po 3 zestawy danych, dla PR 2 zestawy (czasem można zobaczyć 3 bardzo stary zestaw, ale rzadziutko), czyli mamy de facto 3x3x2=18 grup.

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Co do algorytmu "zachowawczego". Zasadniczo wszyscy się zgadzają, ze są tam "stare" wyniki, linki zlicza powoli itp. Nie do końca jest to prawda. Na nieliczne frazy zachowawczy zareagował mi w niecałe 2 tygodnie! Szybciej nawet niż "postępowy". Uważam, że przyczyną tak wolnych zmian w "zachowawczym" nie jest jakiś specyficzny algorytm, tylko brak mocy obliczeniowej. Jak (jeśli) ją otrzyma, to będzie reagował równie szybko jak postępowy.

Ponadto przy nowo pozycjonowanych stronach, na zachowawczym średnio po 3 miesiącach uzyskuję takie wyniki jak na postępowym, różniące się nie więcej niż o 1-2 pozycje.

Co do zachowawczego - wczoraj szukałem w googlu pewnej rzeczy, włączył mi się akurat algorytm zachowawczy, a nie chciało mi się wpisywać adresów poszczególnych DC. Zachowawczy wyrzucił mi "śmieci". Po raz pierwszy od 2 lat byłem zmuszony znaleść interesującą mnie stronę "chodząć po linkach" od strony do strony. Już paru znajomych mi się skarżyło, ze teraz w googlu nie mogą znaleść tego, czego szukają...

Brak mocy obliczeniowej generuje śmieci.

Z tego co widze to tak jak powiedziałeś po jakimś czasie nie ma aż tak dużych różnic w samych pozycjach w jednym i drugim przypadku, dlatego też przychylam się do wersji, że jest to tylko zmiana programu, a algorytmy są te same lub podobne przynajmniej na razie.

Różnice biorą się z mocy obliczeniowej, którą dysponuje zachowawczy i postępowy. Jeśli chodzi o zmiany w algorytmach to trzeba sie przygotować na to za jakieś 2-3 miesiące kiedy już w pełni wdrożą nowy silnik i dostanie on odpowiednią moc.

Tylko znowu jest dzikie wprowadzanie zmian tak jak przy statystykach googlowych, ale tutaj ma racje kill bill

W tej chwili w Google rządzą Sales Manager-y a nie Technical Department-y :)

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

To może mały element humorystyczny:

Ja myślałem przez chwilę że odkryłem Amerykę. Któregoś tu dnia wchodze sobie Firefoxikiem na Google i sprawdzam pozycje strony :) spadła z 3 na 9 o co chodzi ?. Wieczorem sobie przypomniełem żeby zobaczyć ale sprawdzałem z kompa z Interenet Expl. i na strona z powrotem na pozycji 3. Pierwsza myśl: o kurcze dwa różne wyniki na dwu różnych przeglądarkach - zaraz sprawdze jak na innych, ciekawe co zobacze w Operze ? A może jak wejde z linuxa to będę na 1. :)

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności