Skocz do zawartości

3 umowa o pracę - koniecznie na czas nieokreślony ?

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy - ale tak :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Nawet jak trzecią dostaniesz terminową to jest ona prawnie przeistaczana na bezterminową. Był pewien wyjątkowy czas, gdy była ta ustawa zniesiona, ale teraz jest po staremu.

artykuł 25 kodeksu pracy : " 3 umowa o pracę, musi zostać zawarta, na czas nieokreślony" (stały kontrakt)

chyba o tym mówimy? :

Od 22 sierpnia 2009 r. do 31 grudnia 2011 r. obowiązywała ustawa antykryzysowa. W tym okresie pracodawca miał prawo zawierać dowolną ilość umów na czas określony, ale limit trwania nie może przekroczyć 24-miesięcy.

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Kurde nie wiedziałem że 3 musi byc na czas nie okreslony. Czyli jak pracodawca daje dwie umowy po 3 miesiące i po 6 miechach musi dac mi stałke , tak samo może zrobić dwie pierwsze umowy kazda na dwa lata i po czterech latach dopiero musi dac umowe na stałe? Nie ma jakiegos okresu ustalonego w którym te dwie pierwsze umowy musza sie zakończyć?

do autora równie dobrze może ci wogóle nie dac 3 umowy jak go bedziesz męczył stałka :)

Kurde nie wiedziałem że 3 musi byc na czas nie okreslony. Czyli jak pracodawca daje dwie umowy po 3 miesiące i po 6 miechach musi dac mi stałke , tak samo może zrobić dwie pierwsze umowy kazda na dwa lata i po czterech latach dopiero musi dac umowe na stałe?

Może 2-gą umowę dać na 5-10 lat. Znam i takie przypadki. Rozwiązanie umowy na czas określony jest dość proste, w przypadku umowy bezterminowej - sprawa się bardziej komplikuje, stąd pracodawca raczej woli umowy na czas określony.

Skuteczne seo zaistniejw.net, długo, drogo, solidnie.

Tak dokładnie napisałem.

Wiem, zapomniałem dodać.

@Vax

To nie tak do końca. Umowy na bardzo długi okres są kwestionowane przez sądy pracy, jako obejście obowiązujących przepisów prawnych. W takich przypadkach sądy orzekały wyroki na korzyść pracownika i umowa traktowana była jako umowa zawarta na czas nieokreślony.

Ale gadasz głupoty, wszędzie są kontrakty na ileś tam lat, w wojsku ( rok, 3, 6), służbie zdrowia itd, ja też mam umowę o pracę na 3 lata, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, i jestem z niej szczerze zadowolony ;) plus lojalka, i dzięki temu dofinansowanie kursów, szkoleń, studiów, więc nie jest tak źle (kończy mi się za rok, i w sierpniu rzucam z dużym bólem wypowiedzenie ;)

@golum - na jakiej podstawie? Wg. mnie jak już wkracza sąd to nie chodziło jedynie o czas kontraktu tylko o coś więcej. Z tego co mi wiadomo - na 10 lat nie ma żadnych problemów żeby podpisać kontrakt, choć na 100% pewny nie jestem.

Skuteczne seo zaistniejw.net, długo, drogo, solidnie.

Ja się na tym nie znam herkules w pl nigdy w sumie też nie pracowałem ale w ostatniej mojej robocie szef po półtorej roku i 3 umowach przyleciał że musi ze mną stałke podpisać i wynagrodzenie podwyższyć :) moi przyjaciele mieli to samo w fr,dk,de,nl,gb u żadnego od zatrudnienia do stałki nie minęło więcej niż dwa lata myślałem że tak wszędzie jest :)

Ludzie to o czym mówicie to jest niewolnictwo.

Za granicą można prawnie bodajże 2 lata, nie wiem jak jest, ja pracowałem jeszcze w tamtej dekadzie, we Włoszech, i muszę przyznać, na legalnym "permesso" warunki pracy były rewelacyjne, ale wtedy to gonili z tego miejsca Rumunów i jeszcze Berlusconii rozdawał karty ;)

W kraju miałem każdy rodzaj umowy, i uważam, że każda z nich jest atrakcyjna, albo dla nas, albo dla pracodawcy, albo dla jednej i drugiej strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności