Skocz do zawartości

Znaczenie audytu SEO

inspired

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Skoro są wątpliwości, to chyba już czas opublikować kilka case'ów z audytów i ich wdrożeń... Mam tego trochę i jak znajdę czas to wrzucę na bloga. Niestety tylko chyba kilka osób w Polsce robi audyty z których wynikają wnioski i konkretne działania, reszta to jakaś makulatura z której nic nie wynika i niestety ową makulaturę tworzą też ludzie znani w branży.

Zaznaczmy też jedno - raport z wooranka czy seoptimera (którego jestem autorem), czy webceo i innego softu, nie można nazwać kompletnym audytem! To tylko "sprawdzarki".

Skuteczne kampanie AdWords - Redseo.pl

@xradar: ale bardzo pomocne :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

spoko - nawet mi na piwo zostanie :P

a ja poprosze 15% za reklame na Guglowym Forum i na HangOutach :P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Audyt zawsze się przyda, ale powiedzcie szczerze, w czym on może pomóc? To, że wyłapie błędy 404, albo brak nagłówków? Powielanie treści albo niepodpisane alty? Szybkośź działania witryny? Większość rzeczy wyłapie informatyk mający pojęcie o seo.

Problem zaczyna się na polu strategii, ktorej audyt pewnie nie obejmie i nie uwzględni. Najważniejsze przecież sa

a - linki

b - reść

Audyt powie co najwyżej - mało linków, zła dywersyfikacja itd. Nie da konkretnych rozwiązań, raczej pokaże drogę i kierunek. Audyt całościowy nie jest już audytem seo - ale audytem rozwojowym.

Najgorsze jest, że po takim audycie seo, właściciel rzuci wszystko w kąt i powie, że nic nie robi? Dlaczego? Bo całkowite doprowadzenie do porządku wielu serwisów wymaga nielada pracy i olbrzymich pieniędzy, Często samo dołączenie site-map to mission impossible dla słabego cmsa i serwera. Informatyk tylko powie, "większości nie zrobimy, bo nasz system tego nie udźwignie" - kto reformował wadliwe duże serwisy, to wie, o czym piszę

Nie cierpię spamerów!

@Ojciec: jeszcze nigdy u klienta nie było informatyka czy webmastera, ktory miałby choćby blade pojecie o SEO a tym bardziej o optymalizacji witryny. Ostatnia, która według wszystkich śniętych była cacy miała 7xH1, 11xH2 i upchanie do bólu słowa kluczowe ...

Zgredzie, gazeta.pl na stronie głównej ma bodaj 11 nagłówków h1 - nie umierają z tego powodu, a informatyków mają. Ale mieć, to nie znaczy coś robić właściwie:P

I właśnie mi o to chodziło, wiedza na temat nagłówków i altów to żadna wiedza, nie trzeba do tego skomplikowanego audytu seo, chyba że robimy audyt e-marketingowy z elementami seo.

Nie cierpię spamerów!

Ktoś kiedyś rzekł: duży może więcej ;) i tej wersji będę się trzymał.

Dokładnie. W myśl zasady "Po co nam prawo, skoro bogaty zawsze jest niewinny, a cierpi biedny". Biedny jak zobaczy wynik audytu i konieczne zmiany to padnie na zawał. Dziurawy audyt ale audyt. A ja nie muszę wydac 10 tys. zł żeby stwierdzić, że za 100 tys na bank naprawię swój serwis:)

Jak to kiedyś napisał Kotler mędrzec reklamy " weź milion dolarów, udaj się do Agencji i pilnuj aby czegoś nie schrzanili" - cała wiedza Amerykanów o reklamie w pigułce::)

Nie cierpię spamerów!

Zgredzie, gazeta.pl na stronie głównej ma bodaj 11 nagłówków h1 - nie umierają z tego powodu, a informatyków mają.

A zobacz całą strukturę serwisu, a nie ślepo ilość h1.

<article id="scheme_normal title_normal" data-type="wrap">

<div class="LinkArea:MT" href="https://wiadomosci.ga...adowaniem.html" title="imgw">

<a id="https://wiadomosci.ga...adowaniem.html" title="https://bi.gazeta.pl/...z12774256Z.jpg" alt="lead">

<p class="text"><a id="https://wiadomosci.ga...dowaniem.html"> Boeing PLL Lot wylądował "na brzuchu", bo nie zadziałał żaden system wysuwania podwozia: ani podstawowy - hydrauliczny, ani alternatywny - elektryczny. Ponadto eksperci ukazali szereg błędów, których dopuściła się załoga podczas ewakuacji. </a></span>

</p>

<div class="https://www.facebook....&height=21" scrolling="0" style="border:none; overflow:hidden; width:400px; height:21px;" allowTransparency="true"></iframe>

</div>

</div>

</div>

</div>

</article>

Nikt nie słyszał o html5? O relatywności tej h1??

PS parę tagów np header wycięło forum ;)

@ jachu - i na tym polega bezcelowość wielu badań seo. Każdy ma swoją rację i każdy tę rację czymś poprze. Każdy przypadek jest inny. Ale nigdy nie wiesz, czy ten przypadek jest właściwy. Generalnie roboty zlewają koncepcje: ma być jeden h1 i tyle - przynajmniej według założeń. Choć teraz cala masa się odezwie, że h1 w zasadzie nie ma do niczego znaczenia. Więc, mając jakiś audyt w ręku, który obnażył naszą stronę, jakiś seowiec powie, że ten audyt to ściema i wyrzucone pieniądze, a inny że to dobra robota. Nie ma takiego mądrego, który powie, że ma być tak i tak, bo to jest dobre dla seo. Tak więc większość audytów seo, po zdarciu z nich popłuczyn i niepewności optymalizacyjnych, będzie miało parę stron - i na koniec właściciel serwisu zakrzyknie - "przecież ja to od dawna wiedziałem, a tego czego nie wiedziałem, audyt nie uwzględnił"

struktura serwisu wp.pl jest bardzo podobna do gazeta.pl, a na wupeku jest tylko jeden h1 i bądź tu mądry:)

Nie cierpię spamerów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności