Skocz do zawartości

23 domeny..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otrzymałem nietypowe zlecenie - zbudowanie CMSa, a później pozycjonowanie serwisów. Problem w tym, iż pod każdy serwis musi być podpiętych kilka domen. Dla przykładu:

- produkt.pl

- produkty.pl

- product.pl

- products.pl

- protucts.com

No i moja obawa to double content. Jak tego uniknąć? Zmieniać strukturę strony dla każdej domeny? Bawić się wyrażeniami regularnymi w celu automatycznej modyfikacji zawartości?

No i pytanie o płatności - czy płaca 100zł miesięcznie za każdą domenę to godziwa zapłata? Dopowiem, iż budowa całego cms'a - podpinanego pod oscommerce (sic!) będzie niemalże gratis - jako usługa dodatkowa do pozycjonowania...

Jeżeli masz odpowiadać za całośc projektu w senie SEO i SEM - przy takich projektach trudno to rodzielać, to należy bezwględnie zmienić żałosne założenia dotyczące "rozmiany na drobne" wartości serwisu.

Jeżeli ktoś upiera się na tyle domen - bedzie je pormował wszystkie na raz ? - to po prostu i tak najlepiej wybrać główną i porobic przekierowania 301 z pozostałych.

hehehe i tu pytanie jaki masz doswiadczenie w pozycjonowaniu :) (tu sa domysly)

no i ozcywiscie jakie slowa masz pozycjonowac.... (tu tez sa domysly ale dobrze by bylo poznac dokladne slowa "frazy")

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

To Ty masz być fachowcem.. Ty masz doradzić czy to co sobie wymyślili (23 domeny) jest dla nich dobre ! To Ty masz im zrobić ten biznes...

100zl od domeny ? Czyli co - 2 frazy na domenie oznacza 50 zł za frazę ? Sam sobie odpowiedz na pytanie czy to zrobisz za takie pieniądze...

Nie ma jak to od razu zaatakować - co nie Erbit =]

Frazy - związane z branżą kosmetyczną...

Pisałem - CMS niemalże gratis - 1800zł + VAT...

Moje doświadczenie w pozycjonowaniu - jak dotąd tylko walka o swoje... Walka skuteczna.

Przykład - istenieje sobie produkt o nazwie kollagen, niektórzy jednak szukają z błędem jako kolagen, a inni jeszcze jako collagen. Wykupione są domeny z powyższymi frazami (pozostałość po poprzednich "specach"... Klient chce aby były nadal używane, gdyż ma juś stałych klientów z nich korzystających...

Teraz bardziej szczegółowo o double contencie:

Strona 1:

[nagłówek dotyczącu produktu1]

[tekst o firmie wspólny dla wszystkich stron]

[reklamy - pomieszana kolejność]

[sklep - content losowy]

Strona 2:

[sklep - content losowy]

I takich stron może być nawet do 8 w stosunku do jednego produktu...

Czy poleci to jako double content?

Rozwiązanie drugie (o ile uda mi się nakłonić klienta):

Strony 1-6 o produkcie1 : 301 do strony 1

Strony 7-11 o produkcie2: 301 do strony 7...

Strona 1:

[sklep - content losowy]

Strona 7:

[nagłówek dotyczącu produktu2]

[sklep - content losowy]

Czy to wystarczy? Czy trzeba jeszcze pomieszać z tekstem o firmie?

Nie ma jak to od razu zaatakować - co nie Erbit =]

Jak ja atakuje to już niewiele pozostaje do powiedzenia.. :D;)

Źle odebrałeś mą wypowiedź - potraktuj ją jak dobrą radę. Powinieneś być na tyle silny by im wyjaśnić co jest dla nich dobre a co nie. To Twoja rola jako pozycjonera - analityka !

Pozdrawiam.

W zasadzie to jestem webmasterem - trafiła się okazja na dodatkowy zarobek - ot co... Jednak oni mają wpojone bajki przez poprzedników... Z klientami to różnie bywa - czasami taki jeden może chcieć po zapłaceniu 4500zł żeby mu dostarczyć kody źródłowe jego strony (dostaje pliki skompilowane turck mmcache i pliki wynikowe swf) i śmie twierdzić, że mu się to należy - przy czym na początku zleceń zawsze ostrzegam, iż źródłami się nie dzielę...

Ale konkurencja mu bajek nawciskała, że za taką cenę to powinien dostać źródła, które oni mogliby "zweryfikować"...

Tak samo w wypadku tego klienta - poprzednik pozycjonował dosyć skutecznie, a inna sprawa - każda domena to dla mnie 100zł miesięcznie (łatwo więc policzyć >1500zł na rękę po odliczeniu podatku co miesiąc).

Ujmę to tak - klient ma "dziwne" wymagania - ale warto mi się pofatygować (jestem młody więc te 1500zł mieć, a nie mieć to różnica) - dlatego proszę o prady jak to rozwiązać - ewentualnie jakich argumentów w dyspucie użyć?

...dlatego proszę o prady jak to rozwiązać...

Skoro jesteś webmasterem... to odpowiedz sam sobie na pytanie: czy człek mający tylko nikłe podstawy w HTML może stworzyć dobry projekt ?

Tak samo jest z Tobą. Pytasz o radę - a ja się boję powiedzieć przysłowiowe 'a' bo tak naprawdę należałoby strościć forum... Nie da się w jednym zdaniu opisać tego co należałoby Tobie wyjaśnić.

Połącz sobie teraz tę wypowiedż z moją wypowiedzią o 'byciu fachowcem' i o cenie za frazę na domenie (na 23 domenach) - to BYŁA WŁAŚNIE RADA !

Pozdrawiam.

Czy masz własne zaplecze? Zastanów sie, czy frazy nie są na tyle trudne, iż pojawi się koniecznośc zakupu linków. Jeśli przyjdzie Ci średnio za frazę za linki zapłacić 50 zł, to łatwo może się okazać, ze pracujesz niemal za darmo. Z doświadczenia też wiem, ze takim klientom mają zwyczaj rosnąć wymagania w trakcie...

...czy frazy nie są na tyle trudne...

Chyba nawet nie ma sie co zastanawiać - ta brańża to kosmetyki.

50 zl / fraze wychodzi wtedy, gdy bedzie mial 2 na jednej domenie.. a jak bedzie mial 3 frazy ?

Nie ma sensu za to się brać.. nie za takie pieniądze.

Amen.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności