Skocz do zawartości

Grupa katalogów - Netmisja

blake

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości użytkownika @blake przygotowuję się do testowania grupy katalogów Netmisja

Kilka słów o domenie.

Domena ze stycznia 2013, bez dłuższej historii. W nazwie brak słów kluczowych. Wg majestica linkują do niej trzy domeny, na jednej jest baner reklamy w formie obrazka (link sitewide), kolejne linki to katalog branżowy i katalog regionalny. Strona oparta na WP. Stie ok. 30+

Słowa kluczowe

Do testu wybrałem dwie frazy regionalne z branży medycznej.

Fraza 1 - wg narzędzia propozycji słów kluczowych konkurencja wysoka (0,67, przy dopasowaniu ścisłym 0,91), ilość wyszukań 880, dop. ścisłe 91

Fraza 2 - wg narzędzia propozycji słów kluczowych konkurencja średnia (0,63, przy dopasowaniu ścisłym 0,65), ilość wyszukań 1000, dop. ścisłe 480

aktualna pozycje poza top 100.

Test rusza prawdopodobnie w przyszłym tygodniu (kończymy formalności).

Jakieś pytania?

• Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Otrzymałem multikod zwykły do przetestowania, za który dziękuję. Właśnie dodałem jeden serwis. Stworzyłem trzy wersje zsynonimowanych tekstów. W każdym z nich jeden link do innej podstrony w pozycjonowanym serwisie. Zatem linkuję oprócz strony głównej - trzy różne podstrony serwisu.

Wśród fraz są frazy lokalne oraz frazy o zasięgu szerszym.

Dodam, że serwis jest też linkowany równolegle z innego źródła. W przypadku linkowanych fraz lokalnych aktualnie są to pozycja 8,9 w Google. W przypadku fraz ogólnych - dwie frazy to pozycje w drugiej dziesiątce. Jedna jest poza 100'tką.

multikonta

Bo wybierasz niewłaściwy typ wpisu.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Po półtorej tygodniu od dodania:

domena 1 - branża gastronomiczna, miasto ok. 300 tys mieszkańców, 5 fraz lokalnych

- Wszystkie w top 15. 3 z nich w top5.

domena 2 - branża eko budowlana, frazy ogólnopolskie, na 6 fraz 4 w top3.

Warto

SEO in Bielsko-Biała 

Jak widzicie katy mają moc, na PW dostałem też urle i frazy kolejnych stron, które wzięły udział w teście, monitoruje je i też idą cały czas do góry.

Dla tych, którzy nie śledzą uważnie całego PiO a chcieliby pomóc innym i przy okazji otrzymać multikod (taniej) zapraszam do @slaymera. Cały temat tutaj

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

65/100 zaindeksowane bez mojej pomocy

Jak masz czas i chęci to przeklikaj sobie całą listę linków, które masz dodane i zobacz na każdy wpis - jest tam info czy googlebot wszedł na stronę czy nie. Jeżeli będą odwiedziny googlebota to znaczy, że widział ten link - a to czy on się pojawi w google to całkiem inna sprawa. Zależy to od tego jak bardzo masz unikalny opis, bo jeżeli dodałeś mało synonimów i opisy się powtórzyły to wylądujesz w suplementalu i linka w G nie zobaczysz.

UWAGA!

Dzisiaj do regulaminu wprowadzę zakaz "pomagania" wpisom w katalogach. Osoby, które "puszczą" blasta na swoje wpisy w ilościach większych niż kilka linków będą sukcesywnie usuwane z katalogów. Jest to podyktowane tym, że katalogi działają (jak widać po powyższych testach) i lepiej żeby tak zostało. Nieumiejętne blastowanie wpisów na pewno nie pomoże a wręcz przeciwnie można sobie samemu zaszkodzić. I będę miał jak to sprawdzić bo dodam kilka katalogów do GWT i będę wszystko widział.

Drugi zapis to będzie wymóg unikalności wpisów (czyli bezwzględne minimum to jeden opis z synonimami w stosunku 1:3 - optymalnie i zalecane będą 2 takie opisy)

Dzisiaj do regulaminu wprowadzę zakaz "pomagania" wpisom w katalogach. Osoby, które "puszczą" blasta na swoje wpisy w ilościach większych niż kilka linków będą sukcesywnie usuwane z katalogów.

Nie sądzisz, że w ten sposób wystarczy puścić blasta na wpisy konkurencji, abyś usunął ich linki?

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Nie sądzisz, że w ten sposób wystarczy puścić blasta na wpisy konkurencji, abyś usunął ich linki?

Raczej nie, bo nie będę usuwał bez ostrzeżenia, więc będzie można wyjaśnić czy sam właściciel wpisu go puścił, czy ktoś mu pomaga, jeżeli ktoś pomaga... to hmm katalogom aż tak nie zaszkodzi, bo tak czy inaczej będą to raczej incydentalne zdarzenia. Nie spodziewam się, że nagle co 2 wpis będzie blastowany przez konkurencję.

Karlosky dobrze napisał. Konkurencja puści blasta a Ty się później tłumacz.

Skoro:

...katalogom aż tak nie zaszkodzi...

to po co w ogóle takie restrykcje?

Teraz każdy 2 razy zastanowi się czy zaryzykować i kupić multikod do grupy, bo nie będzie miał pewności czy konkurencja mu przypadkiem "nie pomoże".

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

Jak już pisałem wcześniej mam wystarczającą ilość klientów żeby wyłączyć grupę z publicznego użytku, a zasady są po to żeby ograniczyć praktyki "zabijania" katalogów przez nieumiejętne blastowanie.

Jeżeli konkurencja puści blasta - ok, pójdzie 1 na 100 dodanych wpisów (i w tym przypadku nie zaszkodzi katalogowi - w większości pomoże temu wpisowi), a nie tak jak jest to teraz idzie blast na co drugi wpis. Sami sobie robicie złą robotę.

A jak znajdzie wszystkie wpisy danego użytkownika? Nie znajdzie, bo wszystkie dodawane są z jednego nicka, więc łatwo dojść do tego czy to ktoś sam blastuje, czy konkurencja mu pomaga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności