Skocz do zawartości

Gemius i NetSprint o linkach sponsorowanych

jakub75

Rekomendowane odpowiedzi

Lordbart: Dobrze przygotowana kampania adwords potrafi przyniesc zysk, ale nigdy mi sie nie zdarzylo aby adwords wyszedl lepiej niz pozycjonowanie ;)

Dla osob ktore zastanawiaja sie nad adwords itp. systemami: Ogolnie to adwords jest super i ja zachecam wszystkich do skorzystania z niego! Wtopisz mase pieniedzy bo sam dobrze nie zaplanujesz kampanii, wiekszosc firm ktore oferuja ze zrobia to za ciebie - de facto zrobia to jeszcze gorzej! A potem zapytacie o pozycjonowanie ;)

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Zaczynam podziwaić jakuba, który pomimio tego, że wie jak większość z nas zareaguje na podawane przez niego info to i tak je podaje.

Na Jego miejscu zachowywałbym się identycznie

- kompletnie nie interesuje mnie zdanie ludzi,

którzy więcej mówią niż wiedzą. A tych tu zbyt

wielu ostatnio.

Co nie znaczy z kolei, że zgodziłbym się z tym

wszystkim co Jakub pisze :>

gratuluję błyskotliwej i pelnej kultury wypowiedzi

Cóż, Lordzie, jakoś Sir nie przyzwyczaił mnie

do niczego innego.

:]

Szy.

ale nigdy mi sie nie zdarzylo aby adwords wyszedl lepiej niz pozycjonowanie

tu się nie zgodzę: przeliczając po CPC w AdWords i jednocześnie porównując, do cena za pozycjonwoanie danej frazy - czasem okazywało się, że koszt pozycjonowania jest większy. Oczywisci mówię to z punktu widzenia klienta, nie osoby/firmy która powiedzmy, że umie SEO i za nie nie płaci ;)

jest wiele haseł, które są ciężki do wskoczenia do top10, a ilość zapytań o nie jest śmiesznie mała

Do tego mozna dodać przykład firm/branż - gdzie okresowość sprzedaży powoduje żę włączenie na 2 miesiące AdWords jest dużo korzystniejsze niż pilnowanie pozycji przez okrągły rok

Czy tego chcemy, czy nie linki sponsorowane są i będą, wiec pora nauczyć się je obsługiwać i dać klientowi prawo wyboru

wiekszosc firm ktore oferuja ze zrobia to za ciebie - de facto zrobia to jeszcze gorzej

to samo można napisać o firmach/osobach SEO, że też ( wliczając allegropozycjonerów, duze agencje, które niby oferują pozycjonowanie etc ) więcej jest tych, któzy zepsują pozycjonowanie niż zrobią dobrze

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Myślę, że warto zainwestować w jedno i drugie. I porównywać efekty.

Problem w tym, że pozycjonowanie czy też linki sponsorowane są dla kogoś nieopłacalne dlatego, że ma calkowicie nieprzemyślaną i źle zaprojektowana stronę.

Po stronie gdzie mamy o firmie, oferta, kontakt, gdzie teksty pisał prezes, a kolorystykę i lay wybierała jego żona nie można sie za wiele spodziewać.

Dwa Punkty porządkowe:

A)Propaganda Sukcesu to jedno (na forum wszystkie podmioty traktujemy równo czy to System Linkujący czy to Wyszukiwarka ) i o tym była wiele razy mowa więc nie ma co sprawy rozdrabniać.

;) Stonowanie wypowiedzi i nie obrazanie innych to podstawa działania forum.

Można mieć zastrzeżenia do tresci przedstawianych przez forumowiczów ale reakcja na nie musi licować z jakimiś zasadami.

Nimek ;) bedzie ostrzeżenie

K>B

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

dwie uwagi:

1. linki sponsorowane w sieci NetSprint.pl, to troche inny produkt niz Adwords - do adwords porownlbym boksy reklamowe tez przez nas oferowane

2. kampanie Linkow Sponsorowanych w sieci NetSprint.pl planuje nasz dzial sprzedazy/obslugi klienta - jedna osoba planuje ok. 100 kampanii na miesiac, a pracownik z najkrotszym stazem pracuje od 5 miesiecy - mysle, ze mozna powiedziec, ze troche sie na tym znamy

samemu planuje sie i uruchamia kampanie boksow reklamowych

pzdr

Jakub

Szy, w sumie forum jest od tego, zeby sie w czyms i z kims nie zgadzac ;)

Jeżeli ktoś ma wątpliwości w odniesieniu do jakości wyników badań, to w stosunkowo prosty sposób może przeprowadzić je samodzielnie. Warunek: posiadanie np. w miarę popularnego katalogu i lokalizacja AdSense w sposób analogiczny do lokalizacji linków sponsorowanych w N.

W tym przypadku istotne znaczenie ma "mapa oka". Położenie linek pokrywa się ze "złotym trójkątem", więc siłą rzeczy skazane są one na dosyć wysoką oglądalność, a przez proporcje - dosyć wysoką klikalność.

Ograniczona natomiast jest wartość wyników badań przeprowadzonych na klientach N.

Fajna jest ta 2-3 procentowa grupa użytkowników, która zawsze czyta, zawsze klika i zawsze zapamiętuje. Proponuję zrzutkę na szczegółowe badania tej grupy, bo to target-marzenie ;-)

I spoko forum nie jest po to żeby się kłócić

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Mam klienta który jest wypozycjonowany na top 1-4 i równolegle ma adwords, zdecydowana przewaga kliknięć z osiągniętej pozycji 80% do 20% z adwords.

Mam serwis gdzie mam adsens i linki polecane w linki polecane 65% do 35% w reklamy adsens

Tak więc z tych przykładów pozwolę sobie mieć trochę inn zdanie o wynikach tej adkiety gemiusa&netsprinta.

To chyba byłoby wszystko z mojej strony w temacie :(

-----------------------------------------------------------------------

stosunek wyłożonej kasy w przypadku pozycjonowania i adwordsu 4:5

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Mam klienta który jest wypozycjonowany na top 1-4 i równolegle ma adwords, zdecydowana przewaga kliknięć z osiągniętej pozycji 80% do 20% z adwords.

Mam serwis gdzie mam adsens i linki polecane w linki polecane 65% do 35% w reklamy adsens

Tak więc z tych przykładów pozwolę sobie mieć trochę inn zdanie o wynikach tej adkiety gemiusa&netsprinta.

To chyba byłoby wszystko z mojej strony w temacie :(

-----------------------------------------------------------------------

stosunek wyłożonej kasy w przypadku pozycjonowania i adwordsu 4:5

Beerbant,

jeszcze raz zwroce uwage na to, o czym mowimy, bo wciaz sa mylone pewne pojecia - LInki Sponsorowane w sieci NetSprint.pl wyswietlaja sie na pozycjach 1-6 wynikow wyszukiwania

Adwords google wyswietla sie z boku, w niektorych przypadkach wskakuja na pierwsze pozycje wsrod wynikow wyszukiwania, ale sa na jasnozielonym tle

Wiem Jakub, ale mam wątpliwości co do ich skuteczności ze względu na mały udział netsprinta w rynku.

Byl okres około m-ca kiedy strona mojego klienta pod 5 pozycjonowanymi hasłami była na pozycji 1-3 w netsprincie toż samo było np w wp.

Efekt. 130 wejść z WP z netsprint 0.

Ponad osiemdziesiąt procent internautów, którzy odróżniają linki sponsorowane od innych wyników wyszukiwania, deklaruje, że kliknęło na taki link – czytamy w raporcie Gemius SA przygotowanym na zlecenie NetSprint.pl.

no to powinno sie było zaznaczyć, że chodzi o system linków sponsorowanych serwowqanych przez netsprint.

Czyli jednak moja teoria co do trafności i sposobu przedstawiania ankiet/analiz jednak sie potwierdza :D.

W/g mnie żadna analiza dotycząca danej firmy i zamawiana przez nią jest tendencyjna i przygotowywana w celu: albo samozadowolenia firmy zamawiajacej albo przyciągnięcia klientów :(

Ale temat analiz to już zupełnie inna bajka.

Sorki, że portaktowałem temat ogólnikowo a nie pod katem skuteczności

linków sponsorowanych w Netsprincie.

Zaznaczam, że o skuteczności w Netsprincie nie mam nikakich wiarygodnych danych :lol2:

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności