Skocz do zawartości

Przeniesienie artykułów.

Vector.mac

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu stworzyłem stronkę, wrzuciłem na nią 10-15 wartościowych artykułów pisanych przez moją osobę oraz doświadczone osoby w pisaniu tekstów za kasę. No a teraz, bo głębszym zastanowieniu, stwierdziłem że nazwa mi trochę nie odpowiada. Poszukałem wolnych domen, wpadł fajny pomysł no i chciałbym stworzyć nową stronkę (dodam że temat ten sam).

Problem tkwi w tym że chciałbym przenieś tamte artykuły na nową stronkę i nie wiem czy to nie będzie negatywne dla nowej domeny ?

Mam fajny hosting i najlepiej by było usunąć starą stronę i na tym samym hostingu wrzucić nowy temat, czy to możliwe i czy nie będzie miało negatywnego wpływu na nową stonkę w momencie jej utworzenia oraz w czasie przyszłym ?

Pozdrawiam.

Właśnie o to chodzi że stronka jest słabo podlinkowana, nawet nie bolało by mnie gdybym stracił wszystkie linki (jak na chwilę obecną staram się trochę ją linkować i sklepać dobrą taktykę dzięki której będę miał okazje zobaczyć dobre rezultaty :)).

Sorry że powtórzę pytanie, ale wydaje ci się że na pewno nie będzie z tym kłopotów ? Czy powinienem najpierw usunąć wszystkie wpisy dodać ją do kilku stron tak aby bot zapamiętał że tam nic nie ma i dopiero wrzucić teksty na nowy portal ?

Kopiujesz treść starej strony na nową (czy nawet cały serwis 1:1) i potem robisz przekierowanie 301 ze starej domeny na nową.

I od tego momentu jeśli boty wejdą na starą domenę, to zastaną informację, że treść została przeniesiona na inną stronę na stałe (301). Po jakimś czasie zmiana zostanie uwzględniona w indeksie Google.

Nic nie musisz dodatkowo robić.

dodane:

Jeśli schemat linków na nowej domenie się zmieni, warto zadbać o to by przekierowanie prawidłowo wskazywało nową lokalizację artykułu, np.

stara-domena.pl/artykul-o-czyms -> nowa-domena/artykuly/artykul-o-czyms.

Czy ten ostatni tekst odnosi się do linków zewnętrznych na mojej starej stronce czy do ścieżki do artykułów. Bo jeżeli do linków to nawet nie opłaca mi się tego robić bo tam powiedzmy było kilkadziesiąt i to nie jakoś super wartościowych.

Ale jeżeli do tekstów to powiedz jak to zrobić :)

Ostatnie zdanie dotyczy linków wewnętrznych na stronie (ścieżek do artykułów). Czasem przerabiając stronę, zmieniając skrypt czy modyfikując ją zmienia się nam schemat tychże linków. I wówczas warto zadbać, by stary schemat linków przekierowywał na nowy schemat linków.

Jeśli strona na nowej domenie to będzie dokładnie to co na starej (skrypt, treść, schemat linków wewnętrznych), to nic poza nazwą domeny się nie zmieni, i wówczas wystarczy zrobić przekierowanie tak, by ruch z zachowaniem REQUEST_URI szedł na nową domenę.

Jeśli schemat linków wewnętrznych (ścieżek do artykułów) ulegnie zmianie to wówczas już warto odpowiednio zmodyfikować requst_uri.

Całkiem możliwe, że nie ma sensu się w to bawić w Twoim przypadku, ale dla nauki zdecydowanie warto.

Jeśli ruch na starej stronie był znikomy, a linki są mało warte (jak pisałeś) to nawet nie musisz bawić się w 301. Likwidujesz starą stronę stawiasz ją w nowej domenie i zaczynasz linkować.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

przecież tu nic nie trzeba nawet przenosić/kopiować.. podpinasz nową domenę pod katalog starej, konfigurujesz cms'a żeby banglał pod nową domeną, robisz 301 ze starej domeny i po zabawie.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności