Skocz do zawartości

Testy produktów - jak je wykorzystać

Kobol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prowadzę sklep internetowy. Zamierzam wzbogadzić go o testy produktów. Natomiast pojawia się u mnie obawa, że testy wypozycjonują się na hasła sklepowe lepiej niż same strony produktowe, co z kolei odrzuci osoby, które po prostu chcą ten produkt kupić.

Tak więc pytanie czy jeśli stworzę subdomenę typu testy.example.com to czy jej wyniki będą zastępować same strony sklepowe będące na domenie głównej?

A może można jakoś inaczej logicznie wykorzystać te testy - zaznaczę, że zależy mi nie tylko na samym efekcie pozycjonowania/ruchu z wyszukiwarek, ale ogólnie na kreowaniu świadomości marki jako eksperta i takie tam sprawy, więc fajnie by było aby testy były kojarzone z nami.

Jedną z opcji jest stworzenie osobnego serwisu na testy na osobnej domenie z jawną informacją, że za testami stoi nasz sklep - ale wtedy z kolei martwię się, że życzliwi będą nam bruździć i zgłaszać nas do Google, że sztucznie pozycjonujemy swoją stronę itp. Zresztą w miarę możliwości wolałbym aby testy były w obrębie naszego serwisu i go wzmacniały np. swoimi bl'ami.

Po tym przydługim opisie - proszę o radę co z tym fantem zrobić.

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

A dlaczego nie możesz po prostu dać możliwości złożenia zamówienia na podstronie z testem produktu?

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Niestety to nie wchodzi w grę. Na stronach sklepowych konwersję mam nawet do kilku procent. Z artykułu trudno byłoby przekroczyć konwersję na poziomie 1%, chyba, że byłby to test typowo sprzedażowy, a tego chcę uniknąć, bo to mają być testy obiektywne.

Czy subdomena będzie rzeczywiście konkurować z wynikami ze sklepu na domenie głównej w ten sposób, że będzie je zastępować?

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

Sprostuj mnie, jeśli źle zrozumiałem...

Ale pomyślałeś może na umieszczeniem przy artykule skrótu tekstu testu (wzbogacisz content strony z artykułem), natomiast pełną treść zablokować dla robota? Robot nie zaindexuje Ci treści, która mogłaby wyprzedzić "wzbogacony" skrótem tekstu art...

...i stało się tak, że jaskinie są lepsze niż blog 30latka.

• 2 miesiące temu...

Jedną z opcji jest stworzenie osobnego serwisu na testy na osobnej domenie z jawną informacją, że za testami stoi nasz sklep - ale wtedy z kolei martwię się, że życzliwi będą nam bruździć i zgłaszać nas do Google, że sztucznie pozycjonujemy swoją stronę itp.

Nie ma powodu dla którego nie moglibyście tworzyć serwisów opisujących czy recenzujących sprzedawane przez was produkty. Zarówno stworzenie zewnętrznego serwisu jak recenzji w ramach sklepu jest dobrym pomysłem. Są to częste praktyki (np. blogi w sklepach: blog.pasart.pl ) i nie ma w tym nic niezgodnego z wytycznymi wielkiego brata.

Filmy animowane typu explainer video. Najlepszy serwis AGD Gdańsk, jak zepsuje się lodówka, pralka lub inne urządzenie AGD. Organizujemy bezpieczny import z Azji do krajów Unii Europejskiej.

Osobiście bym na stronie sklepu zrobił kategorię np: "Testy", w sidebarze zrobił zajawki, w produktach które są testowane zrobił również adekwatne testy, także potencjalny kupujący wchodząc na pod stronę z danym produktem wiedział by o nim więcej dzięki testowi, czyli był by bardziej pewny zakupu lub by go nakłonił. Zerknij np: na benchmark.pl, pclab.pl, zobacz jak to jest rozwiązane, może coś podpatrzysz.

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Ja mam za to inne spostrzeżenie - co Wam szkodzi zrobić pod tekstem zrobić box "Dodaj do koszyka"

A pomysł z zajawką i pełną treścią z noindex jest jak najbardziej trafiony :)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności