Skocz do zawartości

Spadek w Google a w Bing 1sze miejsca

yakto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy. Po kilkuminutowych bojach z kodem zabezpieczającym udało mi się zarejestrować :-)

Mam pewną zagwozdkę.. Otóż przez bardzo wiele miesięcy moja strona była na pierwszych miejscach na interesujące mnie frazy (w Google), mimo, iż strony właściwie w ogóle nie pozycjonowałem. Nie znam się na tym. Po prostu jej wysoka pozycja była naturalna. Przeważnie były o pozycje 1-6 i wszystko było OK.

Niedawno zauważyłem, że strona spadła na trzecią stronę wyników wyszukiwań, zupełnie nie wiem dlaczego..

Co ciekawe w Bing strona jest wciąż na miejscach 1-3.

Czy możecie mi podpowiedzieć z czego to może wynikać?

Na pierwszy rzut oka mogę powiedzieć, że jakieś 2 tyg. temu straciłeś około 1/5 backlinków (wg. a hrefs). Strona filtra nie ma i raczej musisz odczekać chwile zanim złapiesz nowe BL, lub postarać się o nie sam ;]

Kolejna sprawa (na marginesie) to spora duplikacja treści miedzy domeną główną, blogiem i Facebookiem. Nie wrzucaj całych wpisów na FB. Daj 100 znaków...wystarczy.

Nie robiłbym gwałtownych zmian. Wg mnie to backlinki, których nie jest generalnie zbyt duzo.

Pozdrawiam

O_o

Dzięki za informację. W jaki sposób można to sprawdzić? Bo o ile wiem mniej więcej jak sprawdzić sobie backlinki to gdzie można uzyskać informacje na temat straconych BL?

Najśmieszniejsze jest to, że na pierwszym miejscu jest strona, która ma kilka miesięcy i linki z jakichś lipnych katalogów, zero linków z branżowych stron.. Widać google bardzo łatwo oszukać i wystarczy sobie pododawać wpisy w katalogach, czy tak?

Inna strona, która jest wysoko ma sporo linków, ale tylko z jednego katalogu.. Natomiast ja mam z różnych stron, ale większość związanych z branżą i jestem tak niziutko..

Co masz na myśli pisząc o gwałtownych zmianach? Czego mam nie robić? Coś muszę zrobić, żeby poprawić pozycję..

W pierwszym poście napisałem, że nie znam się na pozycjonowaniu, bo po prostu sam nigdy tego aktywnie nie robiłem, aczkolwiek co nieco się tym interesowałem. I wszędzie tylko czytam, że linki z katalogów i precli są mało wartościowe, wręcz śmieciowe, i nie ma to większego znaczenia dla pozycji. Najważniejsze są linki ze stron z danej branży, wysokim PR itd.

A tu widać, jest dokładnie odwrotnie :-) Wystarczy trochę wpisów w katalogach i jesteś w top3, heh.

Generalnie robiłby swoje.

Backlinki spadły, ale moze ktos spowrotem dorzuci?

Nie ma dokładnych i darmowych narzedzi do analizy BL.

Możesz posprawdzać tym: https://www.backlinkwatch.com/

Być może wychwicisz te co poleciały.

Mówiąc nie rób gwałtownych zmian miałem na myśly być ni enabijał BL jak szalony, nie wyrzucał treści ze strony, nie robił 301, itp.

O_o

Mam pewną zagwozdkę.. Otóż przez bardzo wiele miesięcy moja strona była na pierwszych miejscach na interesujące mnie frazy (w Google), mimo, iż strony właściwie w ogóle nie pozycjonowałem. Nie znam się na tym. Po prostu jej wysoka pozycja była naturalna. Przeważnie były o pozycje 1-6 i wszystko było OK.

Niedawno zauważyłem, że strona spadła na trzecią stronę wyników wyszukiwań, zupełnie nie wiem dlaczego..

Nic nie trwa wiecznie... szczególnie w Google. Nie raz już strony mające naturalnie wysokie pozycje otrzymały filtra. Miejmy jednak nadzieję ze w twoim przypadku to tylko strata linków.

Nic nie trwa wiecznie... szczególnie w Google. Nie raz już strony mające naturalnie wysokie pozycje otrzymały filtra. Miejmy jednak nadzieję ze w twoim przypadku to tylko strata linków.

Ja też mam taką nadzieję. A jak sprawdzić czy strona ma założonego filtra? Z tego co się orientuję, to jeżeli zapytanie site:nazwadomeny.pl zwraca wyniki to filtra nie ma, zgadza sie?

I jeszcze jedno - czy to prawda, że strony, które miały/mają wykupione reklamy w AdWords są lepiej traktowane przez G?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności