Skocz do zawartości

Niedozwolony Regulamin Sklepu

Imperator

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie zasada "bezpieczeństwa" jest prosta ... im mniej napiszesz w regulaminie, tym mniej narażasz się na konsekwencje prawne / finansowe związane z niedozwolonymi klauzulami w regulaminie.

A co do terminu, nie można napisać że towar wysyłamy niezwłocznie po zamówieniu firmą kurierską ABC?, czy musi być podany termin dostawy?. Bo tego nie jestem pewien.

Słowo niezwłocznie może być interpretowane na różny sposoby ("czyli nada Pan moją paczkę nawet w nocy ?"). Należy być ostrożnym w formułowaniu zdań. Napisz, że wysyłki nadawane są w ciągu 24h ... (nie wliczając sobót oraz dni wolnych od pracy).

Nie można wszystkiego określić jednoznacznie, ponieważ interpretacje i formy zapisu są podważane bezpośrednio w sądach na indywidualnych przypadkach.

Co do braku określenia terminu dostarczenia przesyłki nie byłbym taki pewny, ale wydaje mi się, że jeśli nie napiszesz tego co łamie prawa to nie będzie się do czego przyczepić.

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

• 2 tygodnie później...

ja jestem pewna, że obie są niedozwolone. musisz mieć czas na zapoznanie się z produktem, kurierzy się zazwyczaj spieszą i chcą żebyś jak najszybciej podpisał odbiór. nikt przy nich dokładnie nie ogląda produktu.

trochę tego jest, ale mają podział tematyczny, więc można przebrnąć:)

https://www.uokik.gov.pl/rejestr_klauzul_niedozwolonych2.php

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności