Skocz do zawartości

wpływ google+ na pozycje

mianle

Rekomendowane odpowiedzi

Ma wpływ, jednak tylko i wyłącznie na personalizowane wyszukiwanie. Krótko mówiąc, aby to odczuć, trzeba intensywnie działać. Posiadam profil firmowy mający obecnie ponad 500 followersów i dopiero teraz delikatnie odczuwam korzyści.

• Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Warto wziąć pod uwagę parę czynników:

1. Przy eksporcie linków z GWT można zauważyć, że linki z plus.google.com są wylistowane
  2. Skoro G+ wpływa na pozycje w SERP-ach tylko przy spersonalizowanych wynikach, to istnieje potencjał, aby to wykorzystać - podziałać, aby pozyskać dużo +1 z profili branżowych, co może przełożyć się na organika (oczywiście w ograniczonym stopniu, pewnie tylko w niektórych branżach - foto, marketing, IT- no i bardziej B2B).
  3. Z miesiąca na miesiąc pojawiają się nowe sygnały, że social shares wpływają na SEO, więc warto zawczasu postarać się o odpowiednią ekspozycję.

Ja widzę dużo większe korzyści z działalności na FB i Twitterze, ale nie zaszkodzi dywersyfikować źródła i udzielać się także na Google+, przy B2B także na LinkedIn, a nawet Pinterest i Instagram.

• 3 tygodnie później...

Z czasem pewnie google zacznie faworyzować G+. Jak na razie jest nie zauważyłme żadnych bonusów...

Faworyzuje już od dawna. Niestety teraz są pogłoski, że wszystko zmierza porzuceniu tego projektu - https://www.dobreprogramy.pl/Google-umiera-i-przechodzi-do-historii-firma-nie-wymaga-tworzenia-kont-w-sieci,News,58033.html

Może mnie zlinczujecie ale G+ daje pozycje. Tyle że nie przez zdobywanie +1 czy podpięcie funpage - a przez sharowanie wpisów przez aktywnych userów. Jak są do tego commenty to już jest super. Nie podnosi to jednej frazy a daje power witrynie jako takiej (np. dobre przy longtail).

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Szczerze to Google + o wiele lepszy od FB. Przykładowo:

Grupy (w przeciwieństwie do fb): tam są tworzone dla ludzi a nie dla lajków i tak dalej. Ja tam jestem do tego nastawiony bardzo neutralnie. Gdyby poprawili inferejs i ogarneli się z tym promowaniem usług to było by super.

a przez sharowanie wpisów przez aktywnych userów

Jaka ilość tych share-ów aby efekt był widoczny? 30-50-100? Ja "realnych" plusów dla domeny mam prawie 1000 i coś mi tam również podbiło.

• 1 miesiąc temu...

Ktoś wie czy jakość tych co udostępniają moją strone w g+ wpływa na to jak jest widzianie przez google?

Jak jest widziana przez wyszukiwarke Google czy portal społecznościowy? Jeżeli chodzi o portal to całkiem możliwe, że jakość aktywnych profili ma znaczenie, bo tak na pewno jest na Facebooku, gdzie aktywność nowych i pustych profili nie przyczynia się do wzrostu zasięgu organicznego.

• 4 tygodnie później...

Skoro G+ ma wpływ na wyniki spersonalizowane to tak jakby miał wpływ na pozycje. Co raz więcej ludzi widzę którzy są wiecznie zalogowani do facebooka i na skrzynkę gmail.

Google+ mi się dużo bardziej podoba od facebooka i myślałem że czekają na swoją chwilę aby drugie wejście zrobić a tu ten artykuł u góry.

A co z ruchem z wyników wyszukiwania, wpływa na pozycje strony czy nie ? :)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności