Skocz do zawartości

Aliasy - e-mail i www

bold

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Od dość dawna obmyślam, jak to zrobić, aż postanowiłem się spytać ;)

Pierwszy problem polega na tym, iż chciałbym utworzyć alias e-mail dla własnej domeny. Coś w stylu admin@mojadomena.pl, jedynie tak, aby maile przekierowane były na mój własny mail (np. na o2 czy gmailu). Próbowałem dodać zwyczajnie alias w direct admin, ale to nie poskutkowało - ma ktoś jakieś rozwiązanie lub poradnik, który w tym pomoże? :)

Druga sprawa dotyczy aliasów www. Otóż niektóre pliki trzymam na swoim serwerze przeznaczonym do plików - bądź co bądź muszę więc do niego linkować. Da się stworzyć jakoś alias, by z głównej domeny niewidocznie dla użytkownika i robota przekierowywało / pokazywało dane z mojego drugiego serwera?

Mam nadzieję, że pytania sformułowałem jasno i że znajdzie się jakaś dobra duszyczka skłonna do odpowiedzi :)

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

@alias e-mail - jeśli to są różne domeny to musi to być zrobiony forward z aliasu na docelowy email

@alias www - jeśli chodzi o to, że masz np. adres moj.serwer.pl i chcesz aby był widoczny pod alias.strona.pl to najprościej będzie zaparkować alias.strona.pl na koncie moj.serwer.pl i w DNS'ach dla alias.strona.pl ustawić wpis IN CNAME moj.serwer.pl

Powinno zadziałać ;)

@alias www - jeśli chodzi o to, że masz np. adres moj.serwer.pl i chcesz aby był widoczny pod alias.strona.pl to

Z tym, że masz w ten sposób klasyczny duplicate content

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@alias mail - jak zrobić takowy forward? Dodanie aliasu na serwerze z domeną przez DA nie działa, chyba trzeba jeszcze coś ustawić na docelowym mailu?

@alias www przetestuję.

@Mion, jaki DC? Mowa o plikach multimedialnych, nie o żadnej stronie.

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności