Skocz do zawartości

Samoistne pozycjonowanie

grosiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

rozpocząłem prowadzenie bloga teoretycznie zapleczowego, obecnie mającego charakter wyłącznie promocyjny, bo żadnych linków jeszcze na nim nie umieściłem. Treści, które na nim są, są w stu procentach unikalne i dość długie, czasem wykraczają i wykraczać będą powyżej 5 000 znaków. Póki co bloga nie podlinkowuję, mając nadzieję na jego naturalne linkowanie przez osoby zainteresowane. Nasuwa mi się kilka pytań. Blog jest na tym samym serwerze, gdzie są strony które ma w przyszłości linkować.

1. Czy szkodzi jedno IP dla zapleczówki i stron pozycjonowanych?

2. Czy jest szansa na to, że google sam będzie podbijał mi pozycję za unikalne i wartościowe treści.

Jeśli poszukujesz części dla rolnictwa to zapraszam na tę stronę

Ad 1. Nie zauważyłem, żeby zaplecze postawione na tym samym IP co strony linkowane działało w sposób słabszy ale słyszałem kilka opinii, że tak może być. W zasadzie bardzo łatwo to ustalić i miałoby to sens, że jest to własność tej samej osoby. Może być tak, że jeżeli teraz nie jest to uwzględniane to w przyszłości, przy kolejnej zmianie google weźmie to pod uwagę i będzie spadek.

Ad 2. Jest szansa :) google lubi unikalne treści ale z tym czekaniem na użytkowników, aż się oni wykarzą z linkowaniem to bym nie przesadzał. No i jeszcze są inne okoliczności, które bedą miały wpływ na pozycję twojego bloga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności