Skocz do zawartości

Filtr ? Google zaprzecza.

MuMiN87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od ponad 3 miesięcy moja strona spadła w wynikach wyszukiwania na niektóre słowa kluczowe. Na poczatku myslałem, ze strona wpadła w filtr, ponieważ wprowadzalem modyfikacje na stronie.

Po dogłębnej analizie, zgłosiłem problem przez Narzedzia dla Webmasterów Google, pracownicy Google odpisali mi, że strona nie wpadła w filtr, nie ma nałożonego bana. Na jedno słowo kluczowe strona pojawia się w wynikach wyszukiwania, na pozostałe już nie.

Sprawdzałem filtr sposobem opisanym na forum - filtra nie ma. Ban równiez nie jest nałożony. Strony jednak nie pojawiają się w wynikach wyszukiwania. Strona spadła o ok. 150 pozycji. Poniżej podaje słowa kluczowe i nazwę domeny:

domena: twojapompa.pl

słowa kluczowe:

• pompy ciepła zachodniopomorskie (pozycja 9)
  • pompy ciepła Szczecin (pozycja > 100)
  • rekuperacja szczecin (pozycja > 100)
  • odwierty pionowe (pozycja > 100)

Walcze ze stroną już ponad 3 miesiące, zero efektu. Żadna pomoc nie przyniosła efektu. Nikt nie potrafi mi pomóc. Ktoś może coś poradzić ?

Ktoś może coś poradzić ?

Zrób zupełnie nową stronę i zajmij się jej promocją. Dość szybko postawisz ją na pozycjach.

O starej na pewien czas zapomnij - nic nie rób. Przyjdzie moment, że nową Ci zafiltruje :), a stara wróci :).

Zresztą rób też od razu trzeci serwis o tej tematyce. W ten sposób zawsze jakąś witrynę będziesz miał w wynikach. A jak chcesz to i nawet czwarty postaw :)

Googlowi brakuje teraz witryn w wynikach dlatego motywuje webmasterów do wytężonej pracy.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Ta firma ma już sieć stron, część z nich jest wymieniona tutaj: https://odwiertypionowe.szczecin.pl/ przy okazji zupełnie nie dbają o swoje treści na stronie - https://goo.gl/mEYDF

twojapompa.pl nie ma nawet adresów kanonicznych, więc może skakać po serpach - raz w wersji "z www", a raz "bez www".

Nikt nie broni mieć kilka stron, ale nie powinny składać się z tych samych (identycznych) treści, które równocześnie ktoś ładuje do precelków.

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

Więc co teraz najlepiej zrobić, aby ta strona była zgodna z wytycznymi Google ?

Nie ma takich, na każdą coś można wymyślić. Musisz spróbować znaleźć przyczyny i je wyeleiminować, a to czasem jak szukanie igły w stogu siana. Przy okazji wyeliminowanie przyczyn wcale nie musi pomóc. Także jak to nie jest jakaś domena z nazwą firmową to łatwiej nową stronę wypromować - tak jak to mario1973 radził. No nie ma innej rady na debilizmy Googla.

ciach

Być może i masz racje. Więc co teraz najlepiej zrobić, aby ta strona była zgodna z wytycznymi Google ?

Wziąć głęboki oddech i przeanalizować wszystko na spokojnie.

1. Na dzień dobry ustaw przekierowanie 301 na główną wersję domeny - z www lub bez www, bo w tej chwili obie są w indeksie. To może powodować duże wahania pozycji.

2. Zobacz co masz w nagłówku H1 ;)))

3. przy robieniu 301 pamiętaj o stronie /pl (kopia głównej), być może sa jeszcze jakieś kopie

4. https://twojapompa.pl/en - to jest do wyindeksowania

5. przeanalizuj treści, które się powtarzają na wszystkich firmowych stronach - nie mam na to czasu, ale wydaje mi się, że Google te strony dobrze kojarzy (ze sobą) i dla tych słów kluczowych, które podałeś "promuje" w serpach odrębne domeny, tzn. dla frazy "pompy ciepła szczecin" w topie jest odpowiednia domena, dla frazy "rekuperacja szczecin" w top20 jest inna domena, a na frazę "odwierty pionowe" jest inna domena na 29 pozycji. Możliwe, że są po prostu za bardzo podobne do siebie;

6. treści w precelkach wyglądają najgorzej :/ Tu proponuje przejrzeć treści pod różnym kątem (https://goo.gl/ZUDUY - szukać co gdzie jest) i skorzystać z formularza DMCA do zgłaszania takich kopii. Bezboleśnie powinny zostać wyindeksowane wskazane podstrony;

Jeśli w GWT nie pojawił się żaden komunikat, to nie wszystko stracone.

Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy, którą można sprawdzić. Sporo linków pochodzi z wpisów sprzed roku, z różnych miejsc. Warto sprawdzić (scrapeboxem?), ile z nich jest faktycznie zaindeksowanych i czy po prostu spora ich ilość przestała działać.

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

ciach

Dzieki wielkie za porady. Wielkie piwo dla Ciebie. Już zacząłem prace nad eliminacja błedów.

GWT nie wygenerował mi żadnych błędów ani powiadomień. Treści do precli zmieniłem na unikalne. Każdy precel będzie posiadał inną treść, zero dubli ze strony pozycjonowanej.

Wiem, że popełniłem błąd z dublowaniem treści, ale staram się wszystko po woli eliminować.

Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Dorzuć trochę linków z mocnych stron i czekaj... tydzień lub rok. Tego niestety nie wie nikt. Nie zaszkodzi odpalić kolejnej stronki. Zawsze lepiej mieć dwie niż jedna na wypadek gdyby jedna poleciała w wynikach. A jak się uda, to można przejąć całe TOP3 - TOP5 swoimi stronami. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności