Skocz do zawartości

.htaccess + mod_rewrite

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien problem ze zrobieniem mod_rewrite w jportalu. Niektorzy wiedzą ze jportal oraz inne cms nie generują zbyt przyjaznych linków. Moj problem dotyczy funkcji Infopages.php. Chciał bym aby adres np.

infopages.php?id=11 był zamieniany na Jak_zrobic_to_czy_tamto-i1.php. Znalazłem opis jak to zrobic w .htaccess jednak ma on jeden mankamęt. Dla kazdego infopages trzeba wprowadzac do .htaccess kolejne komendy poniewaz kazda podstrona infopages ma inne id.

Moja pytanie dotyczy tej kwesti. Czy darade zrobic tak .htaccess, zeby nie było trzeba wprowadzac id dla kazdegj podstrony infopages.php ?

to moja versja .htaccess

Options FollowSymLinks 
RewriteEngine On 

RewriteRule ^(.*)-i([0-9]+).php$ infopage.php?id=1 [L]
RewriteRule ^(.*)-i([0-9]+).php$ infopage.php?id=2 [L]
RewriteRule ^(.*)-i([0-9]+).php$ infopage.php?id=3 [L]

Za pomoc z góry serdeczne dzieki. Pozdrawiam !

Czasem, w nasze ręce trafiają stare zardzewiałe felgi, wydające się być złomem, z którego nie da sie nic zrobić. Gdy mamy felgi zabytkowe jedynym wyjściem wydaje się być Odnawianie Felg. Zapraszamy !

Dla kazdego infopages trzeba wprowadzac do .htaccess kolejne komendy poniewaz kazda podstrona infopages ma inne id

chyba nie odrobiłeś zadania zanim zadałeś pytanie :)

infopages.php?id=11 był zamieniany na Jak_zrobic_to_czy_tamto-i1.php

czemu akurat tak? czemu i1? jak w Twoim przypadku skrypt ma wiedzieć że chodzi o id numer 11?

Z reguły, którą podałeś wnioskuję że i sam sobie dokładasz aby oznaczyć infopage, powiedzmy że rozwiązanie mogłoby zostać

RewriteRule ^(.*)-i([0-9]+).php$ infopage.php?id=1 [L]

Gdybyś przeglądnął przykłady na tym forum sam doszedłbyś do tego gdzie tkwi problem

Do tego co potrzebujesz wystarczy Ci jedna reguła

RewriteRule ^(.*)-i([0-9]+).php$ infopage.php?id=$2 [L]

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Witam

Być może źle doczytałem, któryś z wątków na tym forum. Analizowałem ten teamt od 22 do 3 rano wiec jak narobiłem zamieszania to przepraszam. Mam jeszcze jedno pytanko jeśli mozna.

Jak zrobic aby ten kod

RewriteRule ^(.*)-([0-9]+).php$ infopage.php?id=$2 [L]

prócz zmiany blokował równiez dostęp przez /infopage.php?id=X. A dostęp był tylko przez nowy wyglad linka. Poniewaz wtedy mam tak jak by dwa linki do danej postrony, a zalezy mi zeby ludzie posługiwali sie nowym wizerunkiem linków a nie orginalnym z tego systemu.

Czasem, w nasze ręce trafiają stare zardzewiałe felgi, wydające się być złomem, z którego nie da sie nic zrobić. Gdy mamy felgi zabytkowe jedynym wyjściem wydaje się być Odnawianie Felg. Zapraszamy !

Obawiam się ze najwyzej możesz zrobić taki myk:

otwierasz stronę /infopage.php?id=X

na samym początku kodu, czyli przed wyświetleniem jakiejkolwiek treści badasz $_SERVER[REQUEST_URI] na obecność .html na końcu

jeśli jest to OK

jeśli nie ma na końcu .html, to robisz redirect do właściwego adresu z .html i gotowe

przykład redirectu, o którym mowa: Okna VELUX - 3 systemy otwierania

stary url

https://news.webwweb.pl/?a=informacja&id=86

url docelowy

https://news.webwweb.pl/2,86,0,Okna,VELUX,3,systemy,otwierania.html

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

• 2 tygodnie później...

Polecam lekturę https://www.cms.rk.edu.pl/modrewrite_w_zast...niach___42.html.

Zastosowanie mod rewrite do systemu cms jportal.

Program do nauki na uprawnienia budowlane i przygotowujący do egzaminu na uprawnienia budowlane.

Okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne oraz okulary antyrefleksyjne zerówki do pracy przy komputerze.

Największy wymarzony kamper barbie fbr34 firmy mattel.

Witam,

na wstępie sie przywitam bo jestem tutaj poraz pierwszy- oficjalnie -bo nieoficjalnie to juz jakiś czas ślęczę przed monitorem i czytam, czytam, czytam.... i po pewnych zmaganiach postanowilem sie odezwać.

Mam nadzieje, że ktoś będzie mi w stanie pomóc za co z góry dzięki.

Chodzi o to, że zrobiłem sobie sam .htaccess do mojego cms-a na którym mam stronę (php-fusion). Odziwo wszystko chodzi bezbłędnie :( A robiłem to pierwszy raz w życiu.... no ale czy teraz musze pozmieniać wszędzie linki na stronie ( oby nie bo to byłaby masa roboty ) czy jak robot wejdzie na moją stronę to najpierw zaglądnie do .htaccess i będzie "zapamiętywał" linki "przyjazne" czy jak to się odbywa ?

Bo w sumie to wygląda tak, że zrobiłem coś, to coś pomaga przy pozycjonowaniu ale tak naprawde nie rozumiem jak to sie dzieje. Mógłby mi ktoś wyjaśni to teoretycznie ?

Pozdrawiam

Witam, to mój pierwszy post na tym forum , ale czytam je już od przeszło kilku miesięcy.

Otóż mam strone w home.pl , i zdecydowałem się na mod rewrite , przed mod rewrite stronka była dosyć wysoko na wiele haseł, staram się wdrażać wiedzy którą tu zdobywam. Niestety bo zastosowaniu modrewrie, strona spadła mocno z wynikow, i mam wrażenie że jest zaindeksowana tylko główna strona. Strona jest w oparciu o cms, zastosowałem modrewrite w mambo sef , oraz przez zmiane nazwy pliku htacces . Co mogło być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Może musze mape strony zrobić? Ktoś pomoże? Adres strony podam privem :)

Branża motoryzacyjna

Masz dziecko ? przejrzyj bajki dla dzieci , szególnie dla tych trudnych pobudliwych dzieci, wspieram hobbystycznie.

Zastanawiam się czy w htaccess jest wszystko oki , tak to teraz wygląda : ##

# @version $Id: htaccess.txt,v 1.1 2005/07/22 01:51:57 eddieajau Exp $

# @package Mambo

#

@copyright © 2000 - 2005 Miro International Pty Ltd

# @license

https://www.gnu.org/copyleft/gpl.html GNU/GPL

# Mambo is Free Software

##

#

# mod_rewrite

in use

#

RewriteEngine On

# Uncomment following line if your webserver's URL

# is not

directly related to physical file paths.

# Update YourMamboDirectory (just / for root)

#

RewriteBase /YourMamboDirectory

#

# Rules

#

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule ^(.*) index.php

?

Branża motoryzacyjna

Masz dziecko ? przejrzyj bajki dla dzieci , szególnie dla tych trudnych pobudliwych dzieci, wspieram hobbystycznie.

Zauważyłem że zaindeksowana jest już jakaś podstrona w mod rewrite, tylko cosik mozolnie to idzie (ale rozumiem że to czesta przypadłość) . Zastanawia mnie tylko dlaczego wyniki poszły w dół własciwie na wszystkie frazy .. Nie są to drastyczne spadki, ale o 5-10 pozycji. Strona jest optymalizowana podstronami, po kilka słów na podstrone. W katalogach dodawany w 99% adres głównej strony. Wcześniej bardzo ładnie "siedziały" w wynikach podstrony serwisu, teraz praktycznie ich nie ma, linkuje dalej spokojnie po kilka linków dziennie na rózne anchory , ale troche mnie to niepokoi ;)

Branża motoryzacyjna

• 3 tygodnie później...

a wie ktoś może czemu umieszczenie .htaccess na serverze w vel.pl powoduje taki błąd przy prubie otwarcia strony ?

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, admin@vel.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Bo do końca nie jestem pewny czy to aby napewno ich problem ?

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

• 2 tygodnie później...

Troszke czasu mineło i moja strona została ładnie zaindeksowana z nowymi adresami. Najszybciej zadziałały linki niewidoczne dla ludzików a widoczne dla google do kolejnych podstron moiej stronki na jakiejś stronie juz zaindeksowanej.Pozdrowienia :D

Branża motoryzacyjna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności