Skocz do zawartości

Google vs transfer

romsend

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam serwis z około 1000 podstron - do celowo ma być około 7000 podstron. Na każdej z podstorn znajduje się link do jednego lub więcej pdf'a o wadze od 100 do 3000 KB. O ile podstony są zoptymalizowane tak aby zajmowały jak najmniej to pdf'ów właściwie nie mogę zmniejszyć.

I teraz mam problem bo jeśli, ktoś zechce zassać cały serwis to będzie mi pochłaniał ok 10GB z transferu ;)

Nie mogę dopuścić do takiej sutuacji więc wprowadzam dobowe ograniczenie transferu dla numeru IP; na przykład do 10 podstron/dzień.

I teraz pytanie do Was Drodzy Forumowicze: Jak będzie to traktowane przez G.? Jeżeli będzie chciało przeczytać więcej niż 10 podsron to mu sie to nie uda, jeśli wejdzie z innego IP to stwierdzi, że strony się różnią. Praktycznie w zależności od tego z jakiego IP i które podstony będzie chciało czytać ciągle treść podstron będzie niestabilna. Czy taki serwis ma szanse poprawnie się zaindeksować? Jak pogodzić ograniczenie dla useów i nie blokowanie treści dla G. ?

Proszę o Pomoc :)

O ile podstony są zoptymalizowane tak aby zajmowały jak najmniej to pdf'ów właściwie nie mogę zmniejszyć.

Możesz pdf'y zamienić na html - sporo pracy, ale waga znacznie mniejsza :)

Pzdr.

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

@Jazeon

Pytanie, czy romsend'owi zależy na indexacji plików *.pdf...

Pzdr.

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

W pdf-ach są skany charakterystyk więc ich indeksacja jest zbędna bo i tak nie będzie co w nich czytać.

Robociki zablokuje z czasem - teraz serwis się dopiero rozkręca więc niech sobie czytają

Możewsz linki do .pdf podać w java script

I to rozwiązanie jest ciekawe. Tylko czy zablokuje to programy GetRightowe itp. ... ?

Blokada tych programów skryptem php jest do zrobienia ale wiadomo, że da się taką blokadę łatwo obejść - dlatego szukam innych rozwiązań.

Pozdrawiam i dziękuje za sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności