Skocz do zawartości

Najlepsze wyjście w moim wypadku ?

dixonik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zaczerpnąć od was porady. Otóż uruchamiam pewien projekt e-commerce a ponieważ z prawdziwym SEO nigdy nie miałem nic wspólnego a nie chcę zaszkodzić sobie złymi zabiegami w procesie pozycjonowania, to postanowiłem wydać trochę pieniędzy na początek na pozycjonowanie. Ograniczyłem budżet do 7 tysięcy złotych. Moje pytanie na co najlepiej wydać te pieniądze aby był efekt, najlepiej długotrwały. Dodam, że jestem programistą ale z SEO miałem mało wspólnego i nie uważam się za eksperta dlatego chcem się raczej skupić na dobrym contencie a nie zajmować się wybijaniem pozycji. Czy podnająć jakąś firmę za tą kasę ? Czy robić to samemu ? Ponadto dodam, że mam jakieś tam zaplecze tematyczne w postaci 3 małych witryn zagranicznych o łącznym ruchu około 400k. Proszę o pomoc.

to zalezy od Ciebie, czy masz czas i checi i chcesz sie uczyć:)

Napisz coś wiecej o konkurencyjności fraz, bo na tak zadane pytanie ciężko będzie ci uzyskać satysfakcjonująca Cie odpowiedź - pytanie ejst zbyt ogólne

Ps: wyczulam w przypadku firmy seo na pojawienie sie zapisów o nie działaniu na szkodę domeny po zakończeniu współpracy.

@Dixonik, zależy skąd jesteś, ale uważam, że powinieneś zwyczajnie pogadać z kimś z pogranicza SEO i marketingu (pozycjoner to za mało) o samym projekcie. Na forum dowiesz się, że możesz:

podpisać umowę z którymś z magików;

kupić narzędzia do linkowania;

kupić content;

kupić katalogowanie

i tak dalej w zależności od tego, kto będzie pisać.

Bez znajomości informacji o projekcie trudno będzie dobrze doradzić, a nie sądzę, abyś chciał zdradzać szczegóły na forum.

Spotkanie bez zobowiązań z kimś obeznanym pomoże Ci dostrzec, czy pomysł ma sens, czy będzie działał, jaka strategia mogłaby zadziałać i tak dalej. Kto ten content ma dostarczać? Jakiego rodzaju jest to content (nie musi być tekst)? Technicznie jak to będzie wyglądało.... - dobry temat na parę godzin :))))

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

jakieś tam zaplecze tematyczne w postaci 3 małych witryn zagranicznych o łącznym ruchu około 400k

No powiem Ci skromny jesteś :D

7k Dużo i mało, zależy co masz za e-commerce, i jakie masz nadzieje względem tego... Ja bym ten budżet rozłożył na 7mc i na pewno by to było dobre rozwiązanie.. Tak naprawdę 1 portal jak się ma czasu to można wypozycjonować niskim kosztem... gorzej jak nie wiesz co zrobić z kasą to wtedy i 7k za mało :D

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Witam i dziękuje za odpowiedzi, postaram się odpowiedzieć na kilka z nich.

Co do rodzaju biznesu to nie robię z tego jakiejś tajemnicy, jestem programistą i moja firma zajmuje się projektowaniem aplikacji głównie są to komponenty od UI, moduły po dedykowane silniki zarządzania treścią. Włożyłbym firmę raczej do branży web-design, i słowa kluczowe będą głównie z niej pochodzić. Co do wydatku to jest to jednorazowy wydatek, i to już raczej zależy od gościa/firmie któremu to zlecę jak on to wykorzystają, ja chciałbym widzieć efekt. Co do SEO to nie jestem, aż taki zielony przeczytałem parę cienkich książeczek, słuchałem ludzi na digitalpoincie ale jak już wcześniej wspomniałem nie uważam się za specjalistę, dlatego chciałbym tą robotę wręczyć komuś kto ma większe pojęcie a sam się skupić na treści. Co z tego, że kupię katalogów za 7tysięcy plus jakieś narzędzia do linkowania skoro nie wiem czy ten zabieg po wprowadzeniu pingwina jest dobry. Co do narzędzi to też podchodzę do nich bardzo sceptycznie, ponieważ przeważnie linkują z samych śmietników. Po kilku latach w branży webowej zauważyłem, że sponsorowane artykuły z dużych stron przynoszą dobre efekty ( ruch ze strony + z wyszukiwarki ). Wg mnie najlepszym posunięciem jest zakup paru takich artykułów z dużych portali związanych tematycznie z branżą w okresie kilku miesięcy, np po 200 dolarów za artykuł co 2/3 tygodnie. Być może jest lepsze rozwiązanie dlatego warto wiedzieć na co lepiej przeznaczyć tą kasę. Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Wg mnie najlepszym posunięciem jest zakup paru takich artykułów z dużych portali związanych tematycznie z branżą w okresie kilku miesięcy, np po 200 dolarów za artykuł co 2/3 tygodnie

Dobrze myślisz, ale bez analizy marketingowej projektu nie można wziąć takiego rozwiązania za pewnik..

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zgadza się SzlafRock, analizę projektu już mam za sobą, jest ona ważnym elementem każdego dobrego biznesplanu, ale to pewnie wiesz. Bardziej już skupiam się na podejściu "technicznym", czyli na co najlepiej wydać te 7tys. Czy są to katalogi, czy złożenie zamówienia w firmie x na dane słowo kluczowe, kupno artykułów jak wcześniej wspomniałem a może inne lepsze wyjście którego nie znam bo jak powiedziałem cienki w uszach jestem w tym temacie.

Pomysł na ruch bardzo dobry, jeżeli wykonujesz zlecenia od firm z branży, tzn. jesteś podwykonawcą. "Normalni ludzie szukają poprzez wyszukiwarkę". Pomyśl o barterze, dogadaj się z zaufaną firmą seo, zrób im strony, cmsy, lub skrypt, którego potrzebują, oni Cię podlinkują i wszyscy będą zadowoleni. Dla firmy z dużym zapleczem to będzie pestka a dostaną unikalne rozwiązania. Wykonujesz zlecenia na rynek polski czy obcy?

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

maqriusz i tak tez chyba zrobię.

Moje pozycjonowanie jak do tej pory przebiegało tylko i wyłącznie w sposób naturalny tzn. robiłem pewną "rzecz" na której się skupiałem a grupa zaufanych zagranicznych blogerów publikowała to na swojej stronie automatycznie mnie linkując i tak odbywało się moje pozycjonowanie jak dotąd :) jak widzicie nic na siłę nie robiłem ani się pozycją za bardzo nie przejmowałem, a trafiałem na całkiem ciekawe słowa kluczowe które zapewniły mi po kilka setek odwiedzin dziennie z jednego słowa. Złe czy dobre podejście nie wiem ale skupiam się na swojej pracy a nie na pozycji a odwiedziny same wpadały.

madox całkiem ciekawy pomysł z tą współpraca na zasadzie barteru jeszcze nad tym pomyślę, ale niestety nie mam żadnych zaufanych firm SEO ponieważ nigdy nie korzystałem z usług pozycjonowania, ale warto popytać i się rozejrzeć. Działałem tylko i wyłącznie na rynku anglojęzycznym jak do tej pory, ale teraz tworząc nową witrynę chcę wejść z nią dodatkowo na rynek polski (następnie na hiszpański, niemiecki oraz rosyjski).

pozdrawiam i dziękuje bardzo za odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności