Skocz do zawartości

Co sądzicie to tym pomyśle? 30 czy 90?

expert

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sobie stworzyć małe zaplecze na darmowych blogach. Zastanawiam się czy warto robić np. po 3 szt. blogów na jednej platformie blogowej? Liczmy, że mam 30 szt. darmowych platform blogowych. Jeśli na każdej zrobię sobie po 3 blogi, to moje małe zaplecze będzie miało 90 blogów.

Czy warto z punktu widzenia SEO tak zrobić? Czy te 90 blogów (3 blogi na jedna platformę) będzie miało większą moc niż 30 blogów (po jednym blogu na platformę)? Pozycjonowana strona WWW będzie wyżej w Google na 30 blogach, czy na 90-ciu na dane słowa kluczowe?

(blogi będą posiadać unikatowe teksty, podlinkowane z katalogów, precli, for tematycznych i blastów SB - niezaspamowana lista)

P.S. Proszę wybaczyć za jakość mojego pytania, ale jestem po imprezie (lekki kac) :)

90 > 30

Chociaż

(blogi będą posiadać unikatowe teksty, podlinkowane z katalogów, precli, for tematycznych i blastów SB - niezaspamowana lista)

wygląda bardziej jak lista życzeń niż zapewnień :P

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Blogi to nie wszystko, nie wiem, czy jest sens, aż tak angażować się w darmowe platformy.

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

ogólnie strona pozycjonowana jest już od dawna katalogowana do tych lepszych katalogów, linkowana z for tematycznych oraz troszkę z tych najlepszych precli. Wymyśliłem potworzyć blogi (różnorodność źródeł linków będzie). Tylko czy silniejsze jest te 90 czy 30 blogów?

@ blackpress.pl twierdzi, że te 90 (jeśli tak jest, to dobrze) :)

ale to zależy od tak wielu kwestii, że nie ma jednej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Zależy jak to wykorzystasz. Można powiedzieć, że 3 linki z tej samej domeny (bo chcesz mieć po 3 blogi) nie będą jakoś super lepsze od jednego (przy opcji z tylko 1 blogiem), ale to zbyt duże uproszczenie.

Najlepiej w twoim przypadku będzie chyba zrobić 30, a potem już pewnie sam dojdziesz do rozsądnych wniosków co dalej ;)

ja wiem, kwestią jest to czy 3 linki z różnych subdomen tej samej domeny mają jakieś magiczne działanie, czy jednak fakt pochodzenia z tej samej domeny "spłaszcza" siłę rażenia tym bardziej że będą pochodzić ze specyficznej domeny, która posiada prawdopodobnie tysiące subdomen - oczywiście tu można dywagować, ale lepiej/korzystniej byłoby założyć 90 blogów na różnych domenach/platformach co chyba nie jest jakimś wielkim problemem,

co do podlinkowywania to - sam dobrze wiesz - czas pokaże, początkowe założenia zawsze są piękne ;)

Moim zdaniem i pewnie wielu osób każda subdomena jest traktowana osobno.

co do podlinkowywania to - sam dobrze wiesz - czas pokaże, początkowe założenia zawsze są piękne

Pisałem o tym na na samej górze ;)

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Moim zdaniem i pewnie wielu osób każda subdomena jest traktowana osobno.

czyli nie ma sensu nawet stawiać blogów na 30 różnych subdomenach różnych platform blogowych, bo wyjdzie na to samo jak postawimy 30 na wordpress.com. to może nie ma sensu się rozczulać i postawić 90 - do czego zmierza pytający - na jednej platformie i tyle ;)

No każdy ma inne doświadczenia i przemyślenia. Ja staram się nie spierać, bo w takich kwestiach bardzo trudno jest mocno i dobitnie wykazać zasadność. Tym bardziej, że wszystko się zmienia. Oczywiście można powiedzieć, że dwie przykładowe subdomeny w domenie wordpress.com będą silniejsze od dwóch subdomen na innych domenach - to oczywiste, wszystko zależy jak zajmiemy się danymi serwisami ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności