Skocz do zawartości

PHP i problem z ZIPami

vel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki oto dziwaczny problem. Mam skrypt, który odpytuje skrzynkę mailową w poszukiwaniu konkretnych maili. Jak takowe znajdzie, szuka w nich załączników w formie zipa a następnie zapisuje taki załącznik w konkretnym katalogu na serwerze, potem rozpakowuje i dokonuje importu danych.

Wszystko pięknie i ładnie dopóki odpalę ten skrypt "ręcznie" czyli poprzez wywołanie skryptu w przeglądarce. Niestety kiedy skrypta odpala cron, wszystko idzie ok do momentu kiedy wywoływana jest funkcja zip_open, która ma przeczytać zapisanego na serwerze zipa (sam zip zostaje zapisany poprawnie na serwku). Niestety nie widzi jakby zipa czy też jego zawartości no i skutkiem czego nie przechodzi ekstrakcja plików z archiwum. Katalog docelowy na serwerze ma pełne prawa zapisu (777), w skrypcie wszystkie ścieżki są bezwględnymi ścieżkami serwera (czyli typu /home/konto/costam/). w zip_open też.

Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak, że przez crona nie działa toto poprawnie?

Pozdrawiam

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Zakładam, że skrypt jest w całości i uruchamiany "jednym kliknięciem" chodzi o to czy nie ma jakiegoś przeskoku typowego dla przegladarki, gdzie tego cron nie widzi i już dalej nie wykonuje.

Sprawdź jak z poziomu crona działa ten ostatni problematyczny etap ekstrakcji plików.

Może dopisz funkcje wysyłająca maila i wywołaj ją na początku kodu odpowiedzialnego za ekstrakcje i po tym kodzie. Zobaczysz gdzie się kończy wykonywanie tego skryptu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

skrypt nigdzie nie skacze, jest to kawałek kodu od a do z w jednym skrypcie ;)

mam logger, który potem mailem przesyła log kolejnych wykonywanych operacji. to co się nie wcale wykonuje to pętla, w której ekstraktowane są pliki z archiwum. a więc zip_open nie zwraca poprawnego handlera archiwum. chyba poproszę admina o skierowanie outputu pliku wykonytwanego przez crona do jakieś loga to może dowiem się co jest nie tego

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

podejrzewam, że w Cronie opdalasz to tak:

php -f plik

spróbuj odpalić tak:

lynx https://www.adres_strony/plik

lub

links https://www.adres_strony/plik

w zależności od posiadanej przegladarki na tym hostingu (links lub lynx). chociaz nie wiem czy tak można, nie mając SHELL'a.

w każdym bądź razie ja tak kiedyś robiłem na LinuxPL.

ok, dzięki za pomysły, zaraz będę pisał do admina, bo niestety serwer nie ma panelu żadnego i trzeba pisać do admina :)

jak tylko któraś opcja zadziała napiszę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności