Skocz do zawartości

Problem z wypłatą

Largo

Rekomendowane odpowiedzi

Google wystawia czeki imienne, więc jeśli czek nie jest na Ciebie nie zostanie zrealizowany nawet gdybyś miał konto. Jeśli masz DG o nazwie "Virus Center" to czek powinien być wystawiony na "Virus Center Imie Nazwisko".

ad 1) nie musi

Oznaczeniem przedsiębiorcy, który prowadzi DG jest nazwa którą wybierze oraz imię i nazwisko (Prawo działalności gospodarczej). Jeśli masz w AdSense wpisaną samą nazwę działalności jako nazwę firmy to zobacz, że na czekach obok znajduje się również Twoje imię i nazwisko (bo podałeś je w AdSense jako osobę kontaktową) i dlatego czeki są przyjmowane.

Teraz pomyśl. Masz czek imienny (więc spieniężyć może go tylko osoba fizyczna/prawna wymieniona na czeku), nie ma na nim ani imienia, ani nazwiska. Jest tylko "Virus Center". Żeby firma była osobą prawna, musi mieć wpis w KRS, a takiego DG nie może posiadać. Założmy, że pani przyjmuje czek do skupu/inkasa. Jako kto się podpiszesz na jego odwrocie? :blink: I am Center, Virus Center? To jest czek imienny.

bo nazwa właściciela konta jest ściśle powiązana z kontem i nie można jej zmienić).

ad 2) mozna

Nie można, przerabiałem to osobiście, gdy otwierałem DG i chciałem, aby zmieniono dane na moim prywatnym koncie AdSense. Obsługa AdSense stwierdziła, że taka zmiana nie może mieć miejsca, gdyż każde konto jest na stałe powiązane z nazwą jego właściciela - takie zabezpieczenie ma chronić przed nadużyciami.

Prawdopodobnie chodzi Ci o zmianę osoby reprezentującej "Contact name" - co oczywiście musi być wykonalne, bo w przypadku spółek nagle inna osoba może zacząć zajmować się płatnościami. Ja piszę o właścicielu konta "Payee name", którego zmienić nie można.

przerobiłem i wiem co mówię: czek na firmę bez imienia i nazwiska - założone konto - wypłata gotówki w kasie

W żadnym miejscu na Twoim czeku nie znajdowało się Twoje imię i nazwisko? A co masz wpisane w "Contact name" w AdSense?

Kłócicie się o jedno, a najważniejsze jest co innego. Largo nigdzie nie napisał, że prowadzi DG. Z tego co pisze oraz z whois wnioskuje, że DG nie prowadzi, a po prostu zamiast imienia i nazwiska wpisał "Virus Center".

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja jeszcze raz potwierdzam, że nie było na czekach mojego imienia i nazwiska tylko nazwa firmy.

A żeby potwierdzić iż jestem jej właścicielem przyniosłem dokumenty o wpisie do ewidencji, nadania regonu, itp.

Ale to i tak okazało się nie potrzebne ponieważ pani w banku wpisała sobie nazwę firmy i miała potwierdzenie danych właściciela przy rachunku firmowym. Dlatego w takiej sytuacji problemem jest wypłacenie bez konta w tym banku, w którym chce się wypłacić, bo trzeba jakoś inaczej przedstawić, że to właśnie Ty jesteś właścicielem.

A jeśli largo nie ma firmy i wpisał tam coś takiego to troszkę dziwnie postąpił - to po co tam coś wpisywał :blink:

A więc pytanie do Largo (bo jeszcze nie udzielił takiej odpowiedzi - przynajmniej ja nie znalazłe) : MASZ FIRMĘ czy nie masz?

Witam,

Narazie widzę, że jedna osoba jest na wysokim poziomie i ją zapytam o zdanie. Tak, zgadza się, nie prowadzę DG, mam stronę taką, ale ona nawet nie ma nic wspólnego z komercją ( jak narazie :) ). Weszłem na Adsense w angielskiej wersji, ale i tak zmieniło mi język na PL. Mam takie dane :

Nazwa odbiorcy płatności: Virus Center

Nazwisko osoby kontaktowej: Imię i Nazwisko

Nie mam nic więcej o firmie! Żadne wypełnienie REGON'u, NIP'u itp! Przy czeku nie mam nic co ma związek z Payee name, i na Adsense też nie. Na czeku są dwie tabele -> Ordered by i Beneficiary. Na Beneficiary jest :

Virus Center

Zamieszkanie

Kod i skrytka pocztowa

Poland

Na całem czeku nie doszukalem się mojego imienia i nazwiska! Może ktoś by zgłosił się na PW z nr. GG i sprawdziłby mi konto z Adsense i wtedy wszystko by się wyjaśniło. Chciałbym, żeby tą osobą był ascent

i ewentualnie gryzonie. Tylko te dwie osoby rozumieją sytuację, i piszę to co ja chciałem wiedzieć! Niestety, nie podam Wam publicznie GG, bo mam dosyć pytań o IPB ( mod Supportu ) i o EP ( admin Extreme Fusion )!

PS. Nie róbcie takiego zamieszanie, 2 strony ;]

Pozdrawiam,

Largo

nie wiem czy teraz nie mozna.

Ale napewno rok temu było mozna zmienic nazwe firmy w Google Adsense bo to czynilismy.

Z agencja reklamowa szook na szook.pl

jedyne co musielismy podac to kilka szczegolow dotyczacych konta.

Pytałem wtedy takze dlaczego nie mozna zrobic tego automatycznie - powiedzieli ze jeszcze nie ale w przyszlosci tak.

Zastanawia mnie jedno bo faktycznie na czekach kiedys przychodzilo NAZWA Imię i Nazwisko, teraz przychodzi tylko nazwa.

Tak czy tak zmienic dane wewnatrez konta napewno mozna a jak juz nazwisko dalej bedzie Twoje to nie widze problemu.

Mogliby nie chciec zmieniac gdyby zmienialo sie np nazwisko w celu unikniecia sprzedazy kont adsense.

Pozdro :)

ps. gadu gadu nie podam bo ;) mnie nigdzy przy nim nie ma :P

Sprawdzałem i nie da się zmienić "Nazwa odbiorcy płatności:" oraz "Państwo" - bezpośrednio w https://www.google.com/adsense/account-edit

Co jest całkiem bez sensu, bo przecież firma może zmieniać zarówno nazwę a sama strona internetowa może zmienić właściciela :)

Largo jedyne co Ci pozostaje to kontakt z obsługą adsens... skoro inaczej się nie da. Tego za Ciebie nikt nie zrobi - życzę powodzenia ;)

//ps. pozory mylą - ja specjalistą w adsens nie jestem tylko lubie dużo pisać :P

Tak, zgadza się, nie prowadzę DG, mam stronę taką, ale ona nawet nie ma nic wspólnego z komercją ( jak narazie :) ). Weszłem na Adsense w angielskiej wersji, ale i tak zmieniło mi język na PL. Mam takie dane :
Nazwa odbiorcy płatności: Virus Center

Nazwisko osoby kontaktowej: Imię i Nazwisko

Więc jeśli założyłbyś działalność pod nazwą "Virus Center" to taki czek mógłbyś spieniężyć. Jeśli zarabiasz małe kwoty to zupełnie Ci się to nie opłaca (papierkologia, ZUS). Wobec czego poczekaj na odpowiedź supportu AdSense (polski support rozpatrywał jedną moją sprawę przez 4 miesiące, po jakimś 6-7 mailu odpowiedzieli, że nie - a chodziło o bardzo prostą sprawę).

Ja chciałem zmienić swoje konto prywatne na firmowe jakieś 7-8 miesięcy temu, więc wnioskuje z tego, że support po prostu mnie ściemniał. Z opinii widać, że taka operacja jest jednak wykonywana.

Może ktoś by zgłosił się na PW z nr. GG i sprawdziłby mi konto z Adsense i wtedy wszystko by się wyjaśniło. Chciałbym, żeby tą osobą był ascent

i ewentualnie gryzonie. Tylko te dwie osoby rozumieją sytuację, i piszę to co ja chciałem wiedzieć!

Nie rób z tej dyskusji wyborów mister universum. Ja się nie zamierzam logować na żadne cudze konta. Wszystko co napisałeś wystarczy do oceny sytuacji - nie spieniężysz tego czeku bez interwencji obsługi AdSense. EOT.

Mam podobny problem. Od tygodnia mam DG. Byłem dzisiaj w banku śląskim z czekiem (tam mam konto firmowe). Nie chcieli przyjąć do inkasa czeku bo na nim jest tylko moje imie i nazwisko bez nazwy firmy.

W panelu Adsense jest pole "Nazwa odbiorcy płatności:" oraz "Adres (linia 1):" i "Adres (linia 2):"

Może wystarczyłoby w "Adres (linia 1):" wstawić nazwe firmy a w "Adres (linia 2):" ulice.

Co o tym sądzicie?

Witam,

Zaszokuje Was, ale trudno! Sprawą zajął się Polski Support i załatwili sprawę! A więc tak, wysłałem maila i opisałem całkowicie problem i dostałem prośbę o weryfikację, że jestem właścicielem konta na Adsense. Potwierdziłem i dostałem dosłownie 10 min temu odpowiedż, że czek został anulowany stary i dane zostaną ZMIENIONE na VirusCenter Imię i Nazwisko! Jednak jak się dobrze sprecyzuje pytanie i wątpliwości to Polski Support pomaga bardzo szybko!

A angielski Support nawet nie raczył odpisać! Chyba żle precyzowaliście pytania i chaotycznie, bo jak widać, ja potrafiłem załatwić taką sprawę. Nawet dane zmieniają!

Temat do zamknięcia!

Pozdrawiam,

Largo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności