Skocz do zawartości

forum ksiazki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

(nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu do mojego zapytania więc zapytałem tutaj)

Chodzi o CRONA

Czy istnieje jakiś program pod Windows który wywoływał by zadania cron na serwerach?

Czy serwer Apache uruchomiony na komputerze lokalnym posiada crona? A jeśli tak to czy uruchomiony lokalnie działał by z innymi serwerami w sieci?

Jeśli da rady tak zrobić prosił bym o mały torturial dla zielonych w tym temacie

2.png

Cron to - niezależny od Apache - typ daemona, który wykonuje komendy o określonych godzinach. W związku z tym nie ma czegoś takiego jak "program wykonujący zadania cron na serwerach", ponieważ to cron wykonuje zadania.

Jeśli nie będzie zainstalowany na serwerze na którym ma się odbyć jakaś akcja to można wykonać ją z zewnątrz, ale wtedy podlega się ograniczeniom wynikajacym z braku bezpośredniego dostępu do wiersza poleceń. Bez problemu można w ten sposób wykonać dostępny publicznie skrypt PHP, ale inne rzeczy mogą być znacznie bardziej skomplikowane.

Windowsowym odpowiednikiem Cron jest Windows Task Scheduler, ale istnieją też implementacje Crona unixopodobnego na ten system (np. CRONw). Niezależnie od tego jaką aplikację wybierzesz, musisz wziąć pod uwagę ograniczenia o których wspominałem wyżej.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Właśnie chodziło mi o coś takiego jak CRONw

Potrzebuje go dokładnie aby cyklicznie uruchamiał skrypt PHP Publikera co 1 minute, aktualnie zakupiony serwer ma możliwość uruchamiania zadań crona jedynie co godzinę i musze korzystać z zewnętrznej płatnej strony oferującej usługę crona https://webcron.pl

Wielkie dzięki zaczynam brać się za jego instalacje…

2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności