Skocz do zawartości

Różne pozycje... ile wejść?

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mam tutaj do poruszenia myślę, że kilka ciekawych tematów dot. wejść z G.

Na pewno każdy z nas stara się wypozycjonować swoją stronę.

Czasami, na niektóre frazy jest bardzo dobra konkurencja i ciężko zdobyć nam pierwsze pozycje lub poprostu zdobycie ich wiąże się z wielkimi kosztami.

Proponuję przedyskutować tutaj temat różnych pozycji w G:

1. Ile szukających zatrzymuje się na pierwszych 3 pozycjach?

2. Ile % szukających przegląda kolejne karty (kolejną 10)?

3. Jak można sprawdzić średnią ilość wpisywania fraz w G?

4. Czy warto czasem niepozycjonować strony wyżej (większe koszty)?

Jeśli macie jakieś podobne pytania dotyczące takich "statystyk" to proszę o wpisywanie ich tutaj.

A oto moje odpowiedzi:

1. Słyszałem, że 70-80% szukających zatrzymuje się na 3 pozycjach.

2. Wyniki 11-20 może 5-10%, a 21-30- 2%, 31-40- 0.5%.

3. Proponuję tutaj sprawdzanie ilości zapytań w ONECIE :blink: Przykład frazy: aukcje internetowe (ok. 25k w ONECIE), a więc według moich szacowań w G jest to około 100k- 200k- niestety na G. królować może, np. fraza AUKCJE, ale myślę, że w większości przypadków frazy się pokrywają. Druga propozycja to Google Adwords (sprawdzanie ilości wyświetleń reklam)- niestety droga metoda. Trzeci sposób to pytanie webmasterów witryn o ilość wejść i ich źródła- niestety czasem nie chcą tego ujawnić albo sami nie wiedzą dokładnie ile % pochodzi z wyszukiwarek. Plusem trzeciej metody jest to, że można wysnuć wnioski na powyższe pytania (1 i 2).

4. Ciężko moim zdaniem stwierdzić, gdyż wymaga to szczególnych przypadków. Niedawno (wczoraj) robiłem sobie taką rozpiske kosztów i ilości przypuszczalnych wizyt na moją przyszłą stronkę. Z wyliczeń wyszło mi, że lepiej pozycjonować, lecz nie jestem pewien co do ilości wejść na, np. 10 pozycji!

Myślę, że te pytania uzupełnią NAM wiedzę praktyczną. Liczę, że "wyjadacze" podzielą się z nami swoimi uwagami.

Dzięki!

Case study jak pozyskać więcej leadów

1. Ile szukających zatrzymuje się na pierwszych 3 pozycjach? (Duzo zalezy od kategorii oraz czy to jest ogólna fraza czy też np wyszukiwany konkretny produkt)

2. Ile % szukających przegląda kolejne karty (kolejną 10)? (oj mało w Pl W USA podobno dużo)

3. Jak można sprawdzić średnią ilość wpisywania fraz w G? (to już było na forum kilka razy poruszane)

4. Czy warto czasem niepozycjonować strony wyżej (większe koszty)? (Tak warto Mnie jako firmie ,Jesli klient przychodzi i mówi mam tylko 900,00pln miesiecznie na pozycjonowanie a fraza jest cięzka to nie opłaca mi sie dawać mu wyzszej pozycji w czołowce -kwestia handlowa i taktyczna)

Jednocześnie jednak klient musi sobie zdawać sprawę że inni spiją smietankę w jego kategorii wiec może lepiej sobie odpuścić to 900 pln i formę pozycjonowania jako reklamy).

Wkład musi być wspólmierny choćby do zysku.

Duży Edit:)

Twoje zapytanie jest bardzo skomplikowane i nie ma na nie odpowiedzi ostatecznej.

Pokaże ci to na przykładzie.

Częsci samochodowe -nie trudna zabawa

Masz sklep a w nim 30000 czesci samochodowych które odbierasz z Firmy Intercars jako Dealer.

Narzut i rabat to 60% na kazdej czesci samochodowej od zderzaka po pompę paliwową.

Inwestujesz w profesjonalne Seo powiedzmy 3000,00pln miesiecznie tak aby na każdą frazę produktową być wysoko np https://www.google.pl/search?hl=pl&q=pompa+...ault+laguna&lr= czy https://www.google.pl/search?hl=pl&q=sworze...+renault+19&lr=

Znając rynek popyt i podaż można zaplanować wspólmierność wydatku na pozycjonowanie w stosunku do planowanych witrualnych zysków.

PS.Ciekaw jestem kto z was wiedział że na czesciach samochodowych jest taki narzut :)

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Ad. 2 łatwo oszacować, porównując ilość wejść w trakcie pozycjonowania strony, np.

strona w 20-30 - 5 wejść dziennie,

strona w 10-20 - 20 wejść dziennie,

strona w Top10 - 50 wejść dziennie.

Ja wiem, że na częściach nie jest aż taki narzut (powiedziałbym raczej, że średnio 30% - może na niektórych tanich częściach jest większy - czasami moze to być 100% i 200%,ale to są pojedyncze przypadki) :)

A sprzedaż części przez internet również nie jest tak oczywista jak książek czy plyt cd ponieważ klient może mieć problem z dobraniem odpowiedniej części do jego modelu samochodu ... już nie mówiąc o tym, że może nie wiedzieć jak się części nazywają i wybierze kupno części na miejscu w jakimś sklepie niż w internecie. Więc to raczej kiepski przykład (moim zdaniem) ;)

A co do pytań to powiem tyle, że na frazę "gry flash" mam stronę w google na 3 pozycji a na "gry" na 15 - z tej pierwszej jest jakieś 20% tego co z tej drugiej pomimo takiej różnicy w pozycji. Z tego więc wniosek, że jednak jest całkiem sporo osób, które wchodzą dalej niż na pierwszą podstronę wyników - tyle, że to tez zależy od frazy, bo jak ktoś szuka informacji o myszoskoczkach to raczje na każdej stronie znajdzie te same informacje. Natomiast jeśli np szuka gier to będzie szukał dalej gdyż te z pierwszej 10 może już wszystkie znać :P

A czemu nie?

Pozycjonując biznesowi stronę nie robisz niczego innego niż przyprowadzanie za rękę klientów. W normalnych okolicznościach za przyprowadzonego klienta dostajesz % od obrotu.

Jeśli więc zobaczysz że gość na Twoich usługach zarobi na czysto pięć klocków w dzień, to czemu nie miałbyś go stuknąć na trzy stówki dzienne? To będzie i tak ciągle mały koszt.

...chyba podczas wyceny pozycjonowania nie bierzesz pod uwagę ile klient na danej pozycji i w jakiej dziedzinie może zarobić??? ;)

A dlaczego nie ?

Jeśli klient nie zarobi na wypozycjonowaniu danej frazy (nie bedzie mial zyskow) - to nie ma sensu go pozycjonować !

Ja wiem, że na częściach nie jest aż taki narzut (powiedziałbym raczej, że średnio 30% - może na niektórych tanich częściach jest większy - czasami moze to być 100% i 200%,ale to są pojedyncze przypadki) :)

// maly offtop

I tu sie mylisz ;) średnia marża na oryginalnych cześciach samochodowych to 70 %

30 - 40 % to marża na artykuły chemiczne itp.

Ale nie o tym byla mowa. Osobiście chciałem wspomnieć o czymś o czym nikt Tu jeszcze nie mówił a mianowicie o sytuacji gdy niższa pozycja będzie skuteczniejsza niż wyższa. Zjawisko takie można zaobserwować w przypadku pozycji 9,10,11 człowiek jako istota niezwykle leniwa w 90% przypadków nie czyta dokładnie wyników wyszukiwania znajdujących się na dole strony i w takim przypadku 11 wynik jest czytany dokładnie i ze skupieniem w przeciwieństwie do wyników 9 i 10.

11 wynik jest czytany dokładnie i ze skupieniem w przeciwieństwie do wyników 9 i 10.

Tez slyszalem taką opinie, że 11 i 12 mają wiecej wejsc niz 9,10 i sie do tego przychylam.

Mylisz sie ze nikt nie wspomnial o tym. Prawdą jest to, że w tym topiku nikt o tym nie wspomniał... ale na forum ta opinia już była przedstawiana.

Przepraszam za odejście od tematu, ale coś mnie dręczy :)

_valdo - ... a kto wspominał oryginałach? Takie marże na części oryginalne to w salonach, bo jeśli tak robią w innych sklepach to widocznie mają mało konkurencji. A wiem o czym piszę, bo od małego mam z tym styczność...

A do tematu:

-=SnU=- podał link do artykułu gdzie jest pokazane jakie znaczenia ma rozmieszczenie na stronie linków. Wg niego ostatnie miejsce daje tylko 20% postrzegalności w stosunku do 100% miejsc pierwszych i to dobry dowód na to, że druga strona wyników na pierwszych miejscach może być lepsza niż ostatnia na pierwszej stronie.

...Bo to jego sprawa

Szkoda, ze wyciąłeś dalszą treść wypowiedzi... Otóż mylisz się.. to nie tylko jego sprawa (!) gdyż moją sprawą jest zarobić dla niego pieniądze (a nie je od niego wyciągnąć !!). Pozycjoner analityk to nieco szersze pojęcie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności