Skocz do zawartości

Wirtualny windows wewnątrz windowsa.

termipl

Rekomendowane odpowiedzi

Pokrótce, co mam na myśli. Mam, windowsa 7 32bitowego i chcę zainstalować wirtualną maszynę wewnątrz niego postawioną na windowsie 8 64 bitowych. Pewnie zadajecie sobie pytanie po co mi to? Ten system wewnątrz systemu służył by mi do odpalania narzędzi w stylu zennoposter scrapebox itd. A nie chciał bym żeby smieci z internetu wirusy itd. latały mi po głuwnej instalacji windowsa. A drugi powód to ekonomia mam mocnego kompa potrzebuje tylko dołożyć ramu i dysk i za 600zł mam dedyka, który by normalnie kosztował 300$ miesięcznie. No i chciałbym wytestować Windows 8 bez bólu związanego z reinstalacją systemu i z możliwością w każdym momencie powrotu do windowsa 7 jak by mnie już trafiał szlak:)

Problemy które mogą pojawić się to:

System 32 bitowy obsługuje tylko 4giga ramu a chciałbym żeby system wirtalny obsługiwał znacznie więcej, dlatego 64 bitowy i to może być problemem.

Chciał bym system wirtalny osadzić na osobnym dysku SSD tylko pytanie czy ten system nie będzie potrzebował komunikować się z systemem głównym, co znacznie spowolni działanie. Oczywiście jakaś komunikacja tam będzie, ale nie chciał bym żeby efektem takich kombinacji było to że nagle cokolwiek komputer przetwarza na wirtualnym dysku musi przejść przez dysk normalnego systemu

Czy próbował ktoś robić coś takiego? Czy moje obawy, co do ramu i osobnego dysku są słuszne?

co do ramu to zapomnij bo system go nie widzi, a tym bardziej software.

co do dysku nalezy osadzić cała wirtulaną maszynę na dysku SSD (soft + insalkę ).

"Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce" - Ale potrzebujesz serwera by tam się znaleźć - Zgarnij kod rabatowy do SEOhost 40% - lub rabat do Cyber_folks - 10% - Rabat do hitme -5% - #reklama #link_sponsorowany

za 600zł mam dedyka, który by normalnie kosztował 300$ miesięcznie

Za kimsufi i3+ 8 giga ramu zapłacisz 150zł czyli ~42$. Nawet jeżeli masz mocny komputer to wąskim gardłem będzie łącze. Sam zennoposter na domowym komputerze jest ok bo nie zużywa dużo łącza przy kilkunastu / kilkudziesięciu wątkach. Kiedyś trzymałem zennopostera na domowym komputerze - chodził 24 na dobe z 10-15 wątkami. Zużywał 5-7gb transferu dziennie co daje ~84kb/s. Wrzuć scrapeboxa na vps, a zenka na domowego kompa i powinno być ok.

Problemy które mogą pojawić się to:

System 32 bitowy obsługuje tylko 4giga ramu a chciałbym żeby system wirtalny obsługiwał znacznie więcej,

Sciągnij sobie virtualbox i zobacz jak działa. Problemem jest to, że w virtualboxie możesz przydzielić do maszyny wirtualnej maksymalnie tyle ramu ile widzi system główny - musisz się przesiąść na 64 bitowy. Dysk ssd nie jest konieczny - sam działałem sata.

łącze nie będzie problemem bo mam 20 megabitów a to powinno wystarczyć no chyba że ma znaczenie przy nich upload bo go mam chyba tylko 4mega. Tylko ja chcę trochę, poszaleć i wyciskać z zenka 100 wątków. Wiem, że jest to do zrobienia po tym jak dokupię 16 giga ramu. Też, dlatego chce ssd dysk żeby dysk nie okazał się wąskim gardłem.

Tego się obwiałem ze ram będzie problemem. I wielkie dzięki za te dane o transferze jaki zużywał ci zenek.

Upload nie ma praktycznie znaczenia- przy templatkach web 2.0 itp miałem około 800mb uploadu dziennie co daje ~10kb/s ;) Możliwe że będziesz potrzebował zmienne ip/ proxy i to może okazać się problemem / dodatkowym kosztem.

Na VPS-ie czy dedyku jest ten sam problem z ip/proxami więc tutaj nie ma różnicy. Z jednym all mam zmienne ip i przy mniej spamerskich rzeczach mogę lecieć bez proxy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności