Skocz do zawartości

Zdjęcia za darmo

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

najlepiej zainstalować sobie namiot bezcieniowy

dzięki, spoko patent :)

> czy obiekt jest wyseparowany

można dodać, muszę jeszcze potestować czy GD przenosi ścieżki i maski

> jaki jest kolor tła

przy fotkach produktowych zawsze daję białe

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
(do zmontowania z paru rurek, prześcieradła i dwóch lampek biurkowych.

znacznie lepsza jest kalka techniczna - płótno nie daje równego zmiękczenia światła.

a tak z cyklu porad/myków to jak chcecie mieć efekt zmiękczenia

to bezpośrednio przed zdjęciem chuchnąć w obiektyw :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

znaczy kalką lub płótnem przysłaniasz lampę błyskową, czy robisz namiot z tego? ja od czasu do czasu używam papierowej taśmy samoprzylepnej dzięki temu udaje mi się czasem uniknąć białych placków

a w obiektyw jeszcze nie chuchałem w celu o którym piszesz :)

P.S. GD nie chce przenosić ani kanału alpha z maską ani ścieżek ;)

najwyraźniej fotki nadają się tylko do śmieci skoro wysyłasz mnie do przedszkla !!!

Jakiego przedszkola, panie? :P To są moje kikuletnie doświadczenia ... :gazeta:

Metody ostrzenia są jednymi z najbardziej rozchwytywanych tutoriali wśród web-fotografów..

Wyślij mi jakąś fotkę to ci ją przerobię i porównasz !!! Tylko wyślij full resolution.

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

Teraz ja ocenię :P

Otóż strona nie zachwyca graficznie, jednak pod względem treści jest bardzo bogata - widać częste aktualizacje i dużą liczbe zdjęć, za co wielki plus. Kolejnym plusem sa dobrze dobrane kategorie. Ogólnie - strona robi dobre wrażenie mimo, jak już powiedziałem, że nie zachwyca graficznie.

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Jakiego przedszkola, panie? To są moje kikuletnie doświadczenia ...

no, nie gniewaj się :P

Masz niepodkręcone kolory

nie chcę podkręcać kolorów !!! kurcze, być może mam rozchwianą kalibrację - niestety mam dość przechodzony monitor

wyostrzone tak sobie

tak przypuszczałem, że o to chodzi !!! w niektórych przypadkach jeszcze troszkę i zaczynałyby świecić krawędzie więc ustawiam wszystko w miarę optymalnie

gdzieniegdzie wycięte niestarannie

o Ty :gazeta: pokaż gdzie bo nie wierzę :D

Wyślij mi jakąś fotkę

wystawiłem na serwer: https://temp.webwweb.pl/100_5648.JPG to kadr z oryginału, zdjąłem tylko trochę magenty, nie wiem, może za dużo. Wciąż nie mam właściwego oświetlenia więc foty musze robić z dalsza żeby nie przywalić lampą.

popraw po swojemu będę miał wzornik :) z góry dzięki

Otóż strona nie zachwyca graficznie

U mnie trwa tendencja minimalizmu więc nie ma się co dziwić. Cieszę się, że treść uznałeś za cenną :)

o Ty !!! pokaż gdzie bo nie wierzę !!!

https://foto.otwarty.pl/zdjecie,158,wtyczka.html :P

Poza tym np. tutaj - jeśli wiesz, że będziesz przedmioty wycinał i stawiał na białym tle, fotografuj je również na białym/jasnym tle. Oko trudno oszukać - kabelek powinien być jaśniejszy przy krawędziach i ciemniejszy w środku, a jest odwrotnie - czyli tło było ciemnejsze od kabelka + flesz :gazeta:

Zawsze staraj się używać pełnego kadru - wycinanie kadrów jest be! szczególnie przy cyfrach z nienajwyższej półki wychodzą charakterystyczne piksele i plamy i widać je np. na monetach. Ten kadr jest faktycznie tak mały że ciężko tu magikować, niewiele powyżej 700pix, czyli standardu wielkości prezentacji ... :D

Wystarczy kawałek białego prześcieradła albo nawet kilka białych kartek na tło i doświetlenie. Nigdy nie używam flasha, światło z okna jest najbardziej eye-friendly - rozproszone lub odbite tym bardziej.

monety7mu.th.jpg

La Palma tu żyję.

Link Vault jest spoko.

Robi sie wątek na poważnie graficzny :P

Jezeli na powaznie chcesz sie bawic fotografią to experymentuj na rozne sposoby, czasem potrafi wyjsc taki efekt ktorego nawet nie był bys w stanie sobie wyobrazic i zaplanowac. I to jest chyba w fotografi najfajniejsze, bo ciezko jest uzyskac to co sie z góry zaplanuje - prawie zawsze efekt koncowy jest inny - zupełnie odwrotnie niz w przypadku programowania !!!

Zainwestuj w rozne filtry na obiektyw, jakis mały statyw.

100564827wo.th.jpg

Ja teraz zostałem bez aparatu !!! auto mi go rozjechało.

.

dzięki za próbki, sugestie i wskazówki :D

Zawsze staraj się używać pełnego kadru

to widać by było też czym próbuję odbijać światło a to dopiero byłoby be :blush:

czyli tło było ciemnejsze od kabelka + flesz

tło było białe tylko zdjecie robione było z pewnej odległości aby flash nie przebił kabla na tym zgięciu, za to niedoświetlił samej wtyczki no i tła... :(

Robi sie wątek na poważnie graficzny

to fajnie :wow:

prawie zawsze efekt koncowy jest inny

ale to już chciałbym zostawić grafikom i webmasterom - wolę wystawić surową fotkę a jak ktoś ma ochotę to niech dodaje sobie cienie czy efekt odbicia od szklanej podstawy :)

auto mi go rozjechało

uuu, niedobrze :(

wrzuciłem dziś pare kolejnych próbek z kategorii: Leklarstwa - są fatalne :)

Znęcałem się ostatnio nad twardym dyskiem: https://foto.otwarty.pl/zdjecie,192,twardy-dysk.html - fotka zrobiona przy świetle dziennym bez lampy - nie wiem - ostatnio mi nie chcą wychodzić zdjęcia :pisze: jeszcze będę próbował ale czy to ujdzie w tłumie?

ostatnio mi nie chcą wychodzić zdjęcia :pisze: jeszcze będę próbował ale czy to ujdzie w tłumie?

A korzystasz z manuala czy auto?

Jesli auto to przejdz na manuala i zjedz -1 ev (jedna przeslona mniej) - ale to w rzypadku tej konkretnej fotki, bo jest prześwietlona.

Jesli robisz jednak fotki na białym tle, to ustaw pomiar matrycowy i prześwietl o około 1 przysłonę. Dzięki temu prześwietlisz tło (będzie białe) a ciemniejszy obiekt będzie naświetlony poprawnie.

La Palma tu żyję.

Link Vault jest spoko.

jak do tej pory z automatu :pisze:

pooglądałem trochę galerii zdjęć i z tego co widzę to większość moich zdjęć wychodzi, jak by to ująć, zimne :good: mam nadzieję że to tylko wina oświetlenia... mam nadzieję ze jak porobię więcej próbek z oświetleniem to dojdę do jakiejś wprawy :blush: nie jest też tragicznie - pooglądałem trochę innych galerii amatorskich i moje prace są całkiem, całkiem, więc nie zwinę projektu https://foto.otwarty.pl ;)

mam kolejne fotki tego samego dysku, tym razem podświetlanego dwoma lampkami biurkowymi, manual (f2,8; 1/30; ISO80), ze statywu

- https://foto.otwarty.pl/zdjecie,312,dysk-twardy.html

- https://foto.otwarty.pl/zdjecie,313,dysk-twardy.html (próbka w trybie makro)

- https://foto.otwarty.pl/zdjecie,314,dysk-twardy.html

kava, w trybie manualnym mam do dyspozycji ustawienia

- przesłona: od 2,8 do 8,0

- czas: od 16.0" do 1/1000

jeśli masz pod ręką jakieś linki do podstaw jak fotografować w trybie ręcznym to będzie mi bardzo miło - z góry dzięki :tort:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności