Skocz do zawartości

Zdjęcia za darmo

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

kup sobie parasolke, podłącz silna lampe błyskową i bedziesz miał świetne rozproszone dopalanie :pisze:

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tak pokrótce -> jak masz statyw, a obiekt fotografowany nie ucieka ;-) to długie czasy naświetlania nie są Ci straszne. W takich okolicznościach to - jeśliś do tej pory robił na automacie - sugerowałbym raczej tryb preselekcji przysłony (A). Wtedy regulujesz sobie wielkością otworu przysłony głębię ostrości (im większa cyferka przysłony, tym obszar ostrości większy), czas aparat dostosowuje sam, a ewentualne poprawki w temacie naświetlenia załatwia ręczna regulacja korekty ekspozycji.

Co do "zimności" zdjęć, to prawdopodobnie da się trochę załatwić odpowiednio regulując balans bieli aparatu. Przy czym - jako że jest to łatwe do osiągnięcia w sofcie graficznym - najlepiej jest chyba ustawić WB tak żeby oddał kolory naturalnie, a potem sobie dłubać wedle życzenia na kompie.

Pozdrawiam,

AdamD

-edit-

Beerbant, mocna lampa błyskowa to jest poważny wydatek, niestety. Czterocyfrowy.

Chętnie, ale gabaryty mojego pokoju nie pozwalają na budowanie atelier ale powoli kombinuję coś w stylu mini namiotu bezcieniowego

edit:

AdamD, fotki robiłem na "M" przy najniższej wartości przesłony i dopasowywałem czas do jasności tak aby wyszła na 0, będę próbował dalej, wielkie dzięki za wskazówki :pisze:

mocna lampa błyskowa to jest poważny wydatek, niestety. Czterocyfrowy

jadę po jaknajniższych kosztach więc coś takiego odpada, poza tym jak wspomniałem wyżej nie niałbym się z tym gdzie rozłożyć :blush:

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Beerbant, mocna lampa błyskowa to jest poważny wydatek, niestety. Czterocyfrowy

Myślałem o takij co ma większą liczbę przewodnią od wbudowanej w aparacie :pisze: a to łącznie z najtanszą parasolka to nie przekroczy 250 zeta (chyba)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Piotrek:

Jeśli masz statyw , białą kartkę i okno, to nic ci więcej nie trzeba, żadnych parasolek . Jeśli nie masz statywu to sobie coś skombinuj, choćby takie cuś na giętkich trzech nóżkach po 15zł ;-)

Ustaw sobie preselekcję przysłony (symbol Av), pomiar matrycowy i prześwietlenie klatki o 1 Ev.

Im mniejsza przysłona (bliżej 2.8) tym mniejsza głębia ostrości (pomazane tło). Im większa przysłona (8) tym bardziej ostre tło.

Czasy naświetlania bezpieczne są do około 1/15 - 1/30 sekundy ze statywu -chyba, że chcesz focić latającą muchę czy inną osę. Poniżej też można, ale jest ryzyko, że cośtam poruszysz.

Jeśli masz w aparacie opcję zapisu w formacie RAW lub innym odpowiedniku, to rób w nim. Do aparatu powinni Ci dorzucić soft do obróbki formatu. Będziesz mógł łatwo zobaczyć czym się różnią temperatury barwowe i tym sposobem dowiesz się, czemu twoje fotki są zimne ;)

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

na szczęście mam statyw, zacząłem robić testy tak jak piszecie na ustawieniu A

- 2.8; 1/30 - test fatalnie - ostry tylko środek zdjęcia

- 8.0; 1/8 - test prawie dobrze, ostatnia śrubka jeszcze jest nieostra

Poniżej też można, ale jest ryzyko, że cośtam poruszysz.

ano od czasu do czasu nawet ze statywu coś mi się tam porusza dlatego zaczałem robić fotki na samowyzwalaczu ;) zdaje się że do tego aparatu nie da się dokupić spustu na kabelku

opcję zapisu w formacie RAW

tylko JPG, ale mam do dyspozycji: "saturated color" i "neutral color" - cały czas robię na neutral, ale jeszcze to obadam ;)

- 2.8; 1/30 - test fatalnie - ostry tylko środek zdjęcia
Im mniejsza wartosc f tym wieksze otwarcie przesłony - wiecej swiatla, krotsze naswietlanie ale mniejsza głębia ostrości.
- 8.0; 1/8 - test prawie dobrze, ostatnia śrubka jeszcze jest nieostra
Im wieksza wartosc f tym mniejsze otwarcie przesłony - mniej światła, dłuższe naświetlanie ale wieksza głębia ostrości.

Jezeli znajdujesz sie blizej fotografowanego obiektu to tez bedzie mniejsza głębia ostrości.

.

powoli zaczynam rozumieć ;) dziękuję za wytłuamczenie, przykłady oraz cierpliwość

Jezeli znajdujesz sie blizej fotografowanego obiektu to tez bedzie mniejsza głębia ostrości.

Te śrubeńki były w trybie makro wiec z bardzo bliska, może dlatego ciężko wyciągnąć do końca ostrość całego kadru

porobiłem kolejne próbki na miarce drewnianej:

- https://foto.otwarty.pl/zdjecie,336,miara-drewniana.html

- https://foto.otwarty.pl/zdjecie,337,miara-drewniana.html

- https://foto.otwarty.pl/zdjecie,338,miara-drewniana.html

coraz bardziej mi się podoba fotografowanie ;)

Nie ma się co śmiać, większość "mokrych" fotek spokojnie możesz pokazywać światu.

Tylko taka moja uwaga ogólna - wrzucać do wody można od cholery różnych przedmiotów, i będzie cool. Nawet są spore szanse że się to komuś do czegoś przyda. Ze zdjęciami kropel zaś to moim skromnym zdaniem jest tak, że jest to sztuka dla sztuki, coś co można pokazać innym co robią zdjęcia kropel i trochę się tym wzajemnie pozachwycać. Ale w ostatecznym rozrachunku ... bez sensu :-)

przy okazji polecę mistrza wody

właśnie podobne przykłady znalezione w necie zmobilizowały mnie do tego żeby coś tam popróbować :) zrobiłem wczoraj chyba ze 200 "mokrych" zdjęć i obawiam się że moim aparatem raczej nie osiągnę zbyt wiele

główne problemy to:

- brak ręcznego ustawiania ostrości

- brak umiejętności wstrzelenia się w kroplę - i tak albo wychodziły mi same fale na wodzie albo np. obiekt w locie, zanim wpadł do wody, co i tak ostatecznie bardziej mnie rozbawiało niż martwiło :)

Tylko taka moja uwaga ogólna [...]

W pełni się zgadzam, oprócz mokrego obiektywu i podłogi ogólnie zabawa była całkiem sympatyczna :)

w sumie miło z Waszej strony, skoro nie wyśmialiście tych próbek to moze mnie jeszcze kiedyś najdzie na siłowanie się z wodą :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności