Skocz do zawartości

Problem z linkowaniem stron z dużą ilością linków

WdaxrocK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prowadzę serwis www.archiwumrocka.art.pl

Są w nim strony z dużymi tabelami, w których mogą znaleźć się nawet 3 setki linków do podstron.

Z tego co wiem, to Google woli strony gdzie linków jest mniej niż 100. Niestety specyfika strony nie pozwala mi raczej usuwać nadmiernej ilości linków.

Najważniejszym elementem strony są opisy płyt, do których dochodzi się przez owe tabele. Wg moich obserwacji Google bardzo rzadko dochodzi do pliku opis.php i to mnie martwi. Podobno istnieje zasada, że do strony muszą kierować maksymalnie dwa przejścia i tak jest, ale Google chyba gubi się w tabeli.

Żeby nie było, że tylko pytam, sam wymyśliłem dwa rozwiązania.

1. podzielić tabelę, ale to wiąże się z przebudową serwisu i w chwili obecnej nie mam na to czasu.
  2. dodać do linków, które nie są konieczne do śledzenia dodatek 'rel="nofollow"'.

Ten drugi wariant jest chyba lepszy, bo maszyna oleje niektóre linki i zajmie się tymi, które trzeba. Co o tym myślicie?

DRUGA SPRAWA

Zrobiłem wcześniej poważny błąd i w tytułach każdej podstrony dałem nazwę portalu zamiast np. dać nazwę zespołu o którym mowa na podstronie. Błąd naprawiłem i teraz czekam na efekty. Problem w tym, że wiem iż googlebot był na jakiejś stronie, ale info w googlu się nie zmieniło. Zatem co jaki czas oni aktualizują swoje bazy?

To na razie tyle. Mam nadzieję, że dla takich ekspertów moje problemy to nic. Jakby ktoś potrzebował coś o polskiej muzyce, to chętnie służę.

Pozdrawiam

Daniel Wolak

www.archiwumrocka.art.pl

Na twoim miejscu zająłbym się na początek przygotowaniem przyjaznych URL'i - poszukaj na forum na temat mod_rewrite, skorzystaj z tych rad i powinno być o wiele lepiej. Po drugie dużo linków na główną i powinno być dobrze :) Pozdrawiam

Ps. Nie wiem czemu, ale FF mi się wywalił przy wejściu na twoją stronę :) Aż musiałem użyć Opery:P

Dała matka rozum? To kombinuj.

Na twoim miejscu zająłbym się na początek przygotowaniem przyjaznych URL'i - poszukaj na forum na temat mod_rewrite, skorzystaj z tych rad i powinno być o wiele lepiej. Po drugie dużo linków na główną i powinno być dobrze :D

Jest z tym mały problem. Niektóre pliki php mają różną ilość zmiennych w query_string. Do tabel można dostać się za pomocą id wykonawcy lub wytwórni albo za pomocą kilku zmiennych z formularza. Nie mam doświadczenia z mod_rewrite, ale myślę, że nie będzie to proste.

Moja strona działa w 100% w Operze i IE.

Dla sprawdzenia dodałem rel=nofollow, zobaczę jak pójdzie.

hmm, nie widzę sensu tych "nofollow", IMHO lepszy zwykłe linki.

Google zna dość duze stron, czy ile masz strony?

"Results 1 - 3 of 10,900 Polish pages from www.archiwumrocka.art.pl"

https://www.google.com/search?q=site:www.archiwumrocka.art.pl

I konieczne sitemap...

ps: Po co blokady prawej myszke, naprawde TY musisz decydowac w jakim okienku otwiera się linki?

Na twoim miejscu zająłbym się na początek przygotowaniem przyjaznych URL'i

Czy na prawde myślisz, że to pomaga w indeksowanie serwisu, ktore ma tylko jedna zmienna w linkach? Mam wrażenie, że Google często ma trudności z indeksacje, jeśli jest więciej niż jedna, ale tylko wtedy.

Jasne, że dla SERPs przyjasne pomagaja.

Czy na prawde myślisz, że to pomaga w indeksowanie serwisu, ktore ma tylko jedna zmienna w linkach?
Przy jednej faktycznie nie ma odczuwalnej różnicy, ale... czy nie fajniej dać np. w linku także tytuł płyty, do której link prowadzi? :> Strona jest ciekawa, ma duży potencjał i przy odpowiednim przebudowaniu ma szansę zaistnieć w Internecie właśnie dzięki pozycjonowaniu.

Paramert nofollow w tym wypadku nie będzie miał żadnego pozytywnego znaczenia dla SEO i na miejscu autora na pewno bym go nie stosował. Pozdrawiam

Dla sprawdzenia dodałem rel=nofollow, zobaczę jak pójdzie.

Źle !

Wykonałem testy (nadal trwają!), które udowodniły, że Google nie chodzi po wewnętrznych linkach nofollow !

Czy na prawde myślisz, że to pomaga w indeksowanie serwisu, ktore ma tylko jedna zmienna w linkach?

W takich sytuacjach nie prowadze bezsensownych dyskutusji tylko robie TESTY. Oczywiście możesz kolejny raz zapytać Hellz'a czy 'aby na pewno? '.

Wielokrotnie udowadnialem (robiac testy), ze przyjazne URL (nawet jesli oryginalne URL mialy tylko jedną zmienną) powodują o wiele szybszą indeksację stron - a co za tym idzie o wiele szybciej G wejdzie na kolejne podstrony.

WdaxrocK

- wyłącz nofollow (blokujesz dostep robotowi Google)

- przyjazne URL (moze zacznij przynajmniej od tych podstron, ktore łatwo da sie przerobić)

- sukcesywnie zwiekszaj ilosc linkow

- mapy strony

Powodzenia

Jesli jestes koloru trawy w kwestji mod rewrite, sprobuj uzyc tego narzedzia - moze pomoze.

W moich zabawach dawalo sobie rade z 2 zmiennymi, ale nie bawilem sie z rozna iloscia zmiennych prowadzacych do tego samego pliku.

mod rewrite tool

Mi napewno to narzedzie pomoglo zrozumiec zasady idei mod rewrite.

mw.org.pl

zwoliludu.gif

Potrzebne ci są jakieś gadżety reklamowe, np. czapeczki lub t-shirty?

Prwie dwóletni katalog SEO, moderowany niemal codziennie.

Jeśli grasz w OGame zobacz na strone naszego sojuszu!

Przy jednej faktycznie nie ma odczuwalnej różnicy, ale... czy nie fajniej dać np. w linku także tytuł płyty, do której link prowadzi? :> Strona jest ciekawa, ma duży potencjał i przy odpowiednim przebudowaniu ma szansę zaistnieć w Internecie właśnie dzięki pozycjonowaniu.

Jest mały problem z tymi tytułami. Często zawierają polskie znaki. Czy jest jakis prosty patent na zamianę znaków znaków na polskie czy trzeba użyć swojej funkcji?

Myślę, że można by zrobić coś podobnego /opis/numeplyty_dziwny_jest_ten_swiat.html

Pozdrawiam

Daniel

Czy ktoś wie co zrobić?
Proponuje napisać do admina i zapytać się, czy na tym serwerze możesz korzystać z plików .htaccess. Jeżeli możesz, to zapytaj, czy masz mod_rewrite. Bez niego też można się obejść, stosując odpowiednią funkcję php. Było trochę na forum, sam osobiście stosuję metodę opartą o $_SERVER['PATH_INFO'] . Powinno Ci to ułatwić poszukiwania, pozdrawiam

U mnie metodą na odpalenie .htaccess na localhoście okazał się ... pakiet XAMPP :) Lekko łatwo i przyjemnie rozwiązał wszystkie moje problemy w temacie.

Polskie znaki "wycinam" za pomocą własnej funkcji. Niemniej pozostaje to ciągle prosty patent ;)

się chyba źle wyraziłem. Chodzi mi o krasnala na moim kompie.
Jak korzystałem z krasnala, to mod_rewrite działał :) Z tego co pamiętam, trzeba było podać chyba RewriteBase , ale działał. Pokombinuj w tym kierunku, a jak nie da rady, to również mogę z czystym sumieniem polecić XAMPP'a - jego linuxowa wersja służy mi za hosting dla domowych stronek i działa bardzo stabilnie ;) Wersja windowsowa - dzień do nocy z niestabilnym i przestarzałym krasnalem - pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności