Skocz do zawartości

Linki nofollow a przekazywanie mocy PR

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauważyłem ciekawą rzecz - mianowicie na goldenline - czyli społecznościówce osieciowanej linkami nofollow, u osób, które mają sporo komentarzy na forach tego serwisu, pojawia się PR=2. U mnie zresztą też. Ciekawe to zjawisko - teoretycznie linki wewnętrzne do danego profilu to jedynie linki nofollow - mimo to, podstrony osób potrafią nabierać niezłej mocy.

Wydaje mi się więc, że nofollow to zupełnie inna bajka, niż nam się opowiada. Linki nofollow z dobrych serwisów potrafią dodać nam niezłego kopa. Oczywiście do wartości PR trzeba podchodzić z dystansem, ale w teorii linki nofollow nie powinny przekazywać wartości PR - a przekazują.

Jaka jest wasza opinia w tym temacie?

Nie cierpię spamerów!

Nic nadzwyczajnego to co opisujesz z w tym temacie jako jakaś nowość, niespotykane wcześniej zjawisko wynik tajnego testu i td, wiadoma wszystkim już ot dawna, a co więcej opisywano to było również na PIO nie jeden raz. I Ty jak opowiadałeś że wcześniej byleś "ostrym black pozycjonerem' chyba musiałeś o tym wiedzieć :D

twój cytat

zgred, nie przespałem ostatnich dwóch lat, wręcz przeciwnie. Sam kiedys byłem "spamerem" i

odnoszę wrażenie ze przespałeś....

teoretycznie linki wewnętrzne do danego profilu to jedynie linki nofollow - mimo to, podstrony osób potrafią nabierać niezłej mocy.

Możesz podać (tu czy na priv) przykład takiego profilu z PR2?

Nie wszystkie linki do profili są nofollow

EDIT:

ok, sprawdziłem - linki do Twojego profilu w wątkach są dofollow, masz trochę wypowiedzi na podstronach z PR 1, w wątkach z PR3, linkujesz do niego ze swojej strony z PR=1, spokojnie się tego nazbiera - nie ma żadnych czarów z nofollow :)

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

I Ty jak opowiadałeś że wcześniej byleś "ostrym black pozycjonerem' chyba musiałeś o tym wiedzieć :D

spamerem w znaczeniu dodawanie linków niemal jedynie z katalogów i precli - kiedyś to przechodziło, a biorąc uwagę renomę katów i precli, można uznać to za spam.

I nie twierdzę, że to jest nowość - na linki nofollow nie zwracałem dużej uwagi, a od tego roku zwracam i to sporą. Ale faktycznie, nazwy użytkowników na forach są doffolow, podobnie jak linki znajomych na str. głównej - i to wyjaśnie poziom PR na profilach.

Można jednak na przykładzie goldena określić silę przekazywania mocy przez mocny serwis. Trzeba tylko znaleźć użytkownika, który nie ma żadnych koemntów - albo niewiele i niewiele ma znajomych a ma PR1 - wtedy można się zorientować ile faktycznie linków z jednego serwisu potrzeba aby wzrósł nam PR.

Nie cierpię spamerów!

2 linki z forum gazety, jeden z forum muratora i 1 z forum PIO dają Pr1 :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@Ojciec_Pio, bo to nie o to chodzi :) Możesz do samej śmierci wklejać tam linki, a nie dostaniesz PR1.

@Zgred, podejrzewam, że chodzi Ci o tę firmę remontową ;)

PS Pozdr. od nr 500 :)

O żesz, sprawdźcie sobie w Google: https://www.google.pl/search?q=http%3A%2F%2Fwww.forum.optymalizacja.com%2Ftopic%2F167837-linki-nofollow-a-przekazywanie-mocy-pr%2F

A to tylko stopka Heretyka... :D

spamerem w znaczeniu dodawanie linków niemal jedynie z katalogów i precli - kiedyś to przechodziło, a biorąc uwagę renomę katów i precli, można uznać to za spam.

Od kiedy dodawanie linków do katalogów i precli to spamowanie? Coś się chyba zagalopowałeś. Katalogi i precle są jednym ze źródeł pozyskiwania linków i wcale nie są gorsze od innych linków. Cały czas wykorzystuje do linkowania katalogi i jakoś nie zauważyłem gorszych wyników.

Od kiedy dodawanie linków do katalogów i precli to spamowanie? Coś się chyba zagalopowałeś. Katalogi i precle są jednym ze źródeł pozyskiwania linków i wcale nie są gorsze od innych linków. Cały czas wykorzystuje do linkowania katalogi i jakoś nie zauważyłem gorszych wyników.

Ale w dyskusji stwierdziliśmy że samo katalogowanie i preclowanie szczególnie ze śmietnikowych katów to spamowanie, wiec można uznać mnie za spamera.

Zresztą, prawda jest taka, ze katalogi i precle wg zaleceń google są nielegalne - chodzi mi o śmietniki. Jeśli o mnie chodzi to odszedłem od katów - zostało może 200 darmowych i kilkaset płatnych do których jest sens dodać linki. Precle jeszcze ujdą w tłoku - czasami po dodaniu paru precelków nawet do darmowych precli idzie nam fraza w górę. Przy katalogach takiej sytuacji nie zauważyłem i pewnie nie zauważę. Rozbudowuję zaplecze, linki z for i blogów artykuły do przedruku - na tym się skupiam jeśli chodzi o linki. Ale nie twierdzę, że to jedyna i skuteczna metoda.

Nie cierpię spamerów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności