Skocz do zawartości

Co z tym zusem? firma

Site.net

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Widziałem kiedyś obliczenia, możliwe że trochę prześmiewcze, ale wynikało z nich, że gdybyśmy zamiast płacić składki do ZUS pili piwo i sprzedawali butelki, to więcej byśmy mieli z tego pieniędzy na emeryturze niż z obecnych składek.

Wszyscy doskonale wiemy, że jest to system złodziejski i nierentowny, płacimy składki chociażby na ubezpieczenie a jak potrzebujemy lekarza to chodzimy prywatnie (przynajmniej ja) bo nie stać mnie na to żeby czekać na wizytę u specjalisty pól roku a marmurowe posadzki w pięknych pałacach to nie mit, wystarczy odwiedzić pierwszy lepszy budynek ZUS.

taurus nie licz na godziwą emeryturę płacąc najniższe składki za granicą... to śmiesze

A kto liczy. Zagranicą państwowe tzn najgorsze, czyli etatowi bezrobotni, emigranci, niedojdy itd Normalnie ludzi ubezpieczają się prywatnie i wychodzi im ok.

p.s. moskit ta zasada obowiązuje cały czas 254,55zł + 123,44zł przez pierwsze 2 lata składek

Są warunki. To i tak jakieś 400 zł na dzień dobry np w UK płacisz 10 razy mniej. A reszta zależy od tego ile zarobisz.

Ostatnio wymyśliłem (co prawda nie wdrożyłem) - dlaczego wszyscy schorowani emeryci nie mają pootwieranych działalności? Teoretycznie płaciliby pod 300 zł zdrowotnej, ale z reguły od strzała kwalifikują się do chorobowego, które od pierwszego dnia płaci ZUS. Dostają więc przez pierwsze 180 dni w każdym roku chorobowe, potem zasiłek rehabilitacyjny - to wszystko jest "dodatkiem" do emerytury (samo chorobowe to pod 1000 zł, dodatkowo w tym okresie "zdrowotną" płaci ZUS). Następnie taki emeryt zatrudnia wnuka na 1/8 na minimalną, za parę złotych dając mu zdrowotne. Opcja jeszcze prostsza, niż bycie (jak połowa PiO) na 1/8 w swoich sp. z o.o. jako prawnicy, księgowi, sprzątacze, itp.

Pozdrawiam, J.

Widziałem kiedyś obliczenia, możliwe że trochę prześmiewcze, ale wynikało z nich, że gdybyśmy zamiast płacić składki do ZUS pili piwo i sprzedawali butelki, to więcej byśmy mieli z tego pieniędzy na emeryturze niż z obecnych składek.

Gdzieś czytałem wywiad z ekspertem od ubezpieczeń, który wprost powiedział, iż systemtyczne oszczędzanie przez 30-40 lat (nawet bez inwestowania) da nam większy zwrot (większą emeryturę) niż ZUS czy fundusze emerytalne, bo one mają ogromne koszty własne.

A kto liczy. Zagranicą państwowe tzn najgorsze, czyli etatowi bezrobotni, emigranci, niedojdy itd Normalnie ludzi ubezpieczają się prywatnie i wychodzi im ok.

co to znaczy OK? Byłeś, widziałeś? Ja pracowałem za granicą, jest fajnie i na pewno składki są niższe, tam też więcej się zarabia, u nas jest dziadostwo ale nic na to nie poradzisz, przynajmniej nie w tym momencie. Ale nie licz na to że płacąc śmieszną składkę za granicą ok. 400zł na miesiąc przy dochodach tamtejszych 3 razy większych niż u nas, przez 30 lat uzbierasz tyle kasy że wykąpiesz się w $$$.

Są warunki

Warunek jest podstawowy... pewnie chodzi ci o nieprowadzenie działalności gospodarczej przez ostatni okres 24 m-cy? To normalny warunek, tak każdy by zamykał i otwierał nową działalność po 2 latach...

BTW, odnośnie UK, gdzieś wyczytałem, że wystarczy 5 lat wpłacić łącznie składek c.a. 50 tys., by mieć "gwarantowaną" ichniejszą najniższą emeryturę (na poziomie dzisiejszych 2k-3k), czy ktoś wie, czy da się (żeby się w tym przez lata nie babrać), założyć działalność w UK, wpłacić im jednorazowo te 50k, potem pójść do np. Francji, Belgii, Holandii, Danii, Szwecji, Norwegii i im wszystkim popłacić jednorazowo te 50k, żeby potem mieć z 5-ciu państw ichniejszą najniższą emeryturę?

Pozdrawiam, J.

W styczniu posłowie będą głosować nad obniżką ZUSu o 30%

oo widze ze cos konkretnego, tylko pewnie jak beda glosowac to obniza ten zus dopiero na nastepny rok znajac naszych politykow,

jestem tylko ciekawy jak to mozliwe ze zus placimy 1 tys miesiecznie,

przez pierwsze 2 lata jest 400 zl

a w krusie placi sie co kwartal czyli co 3 miesiace i to 300 zl

czy to jest normalne??

wtedy wychodzi w krusie ze placisz 100 zl miesiecznie a w zusie 10 razy tyle, a szczerze mowiac nic z tego nie masz bo i tak musisz isc do lekarza prywatnie bo panstwowo ci nic nie zrobia a do emerytury nie dozyje

z tego co ja słyszałem to można kombinować tak: za granicą płaci się tylko społeczne, a w PL z tytułu prowadzonej działalności zdrowotne (aby mieć pełne prawo do lekarza)... ogólnie taka sama zasada jak zatrudnienie się gdzieś na umowę o pracę w PL, tyle że fikcyjnie... ale wyłapują takie coś i walą takie kary że osiwiejesz... współpracują z państwami typu Słowacja gdzie najwięcej takich machlojek było, do tyłka dobrali się nie tylko naszym pseudo przedsiębiorcą ale też pracodawcom którzy fikcyjnie zatrudniali na umowę o pracę...

oczywiście pośrednik który cie zatrudni za granicą nie powie ci tego, bo potencjalnie straci klienta... słyszałem też że zatrudniają (niby) a nie odprowadzają składek od ciebie, później jak ZUS sie o tym dowiaduje np. po roku to masz do zapłacenia 1000zł za każdy miesiąc zaległy + odsetki... ok. 12k. po roku gdyby było coś nie tak...

bo jaki sens jest placic 1 tys zloty miesiecznie jak mozna duzo mniej,

Kolego jakbym miał tyle płacić miesięcznie na ZUS to bym chyba się załamał. Policz ile kasy.

1k*12m*30lat=360 000 a przy 40 latach 480 000 tys plus odsetki jakieś 5-6% rocznie od lokaty

Całkiem nieźle. spokojnie mln bym miał!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności