Skocz do zawartości

Co z tym zusem? firma

Site.net

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Można być w KRUS, i prowadzić działalność ale..

Rolnik, który zamierza rozpocząć działalność gospodarczą może nadal podlegać ubezpieczeniom w KRUS, a tym samym nie będzie podlegał zgłoszeniu do ZUS, jeśli spełni poniższe warunki:

- posiada co najmniej 3-letni nieprzerwany okres ubezpieczenia społecznego rolników w pełnym zakresie,

- złoży w KRUS oświadczenie o kontynuowaniu tego ubezpieczenia w terminie 14 dni od dnia rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności gospodarczej,

- jednocześnie dalej prowadzi działalności rolniczą lub stale pracuje w gospodarstwie rolnym, obejmującym obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego, lub w dziale specjalnym,

- nie jest pracownikiem i nie pozostaje w stosunku służbowym,

- nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty lub świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Jeśli rolnik spełni wyżej wymienione warunki, to może pozostać w ubezpieczeniu społecznym rolników i nie ma obowiązku zgłoszenia do ZUS z tytułu rozpoczęcia prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.

Rolnik, który prowadzi działalność gospodarczą i nadal podlega ubezpieczeniom w KRUS, opłaca składki w podwójnej wysokości. Pozostaje w tym ubezpieczeniu do 30. czerwca następnego roku. Do dalszego pozostawania w ubezpieczeniu w KRUS istotna będzie kwota należnego podatku dochodowego za poprzedni rok podatkowy od przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej

Ja nie spełniałem 4 punktów, nie wiem skąd wy macie informację, że nie można..

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Chodziło mi dokładnie o działalność reklamową, o to się dokładnie pytałem, bo pozarolnicza działalność pod którą można podciągnąć to np: komis samochodowy nawet, wykończenia budowlane, jest tego sporo, ale o ile wiem działalności reklamowej pod KRUS nie idzie podciągnąć.

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Kombinujecie jak koń pod góre, a tymczasem kto widzial jakąs firmę reklamową lub pozycjonerską której nie stać na ZUS.

Jeżeli kogoś nie stać to lepiej żeby sie nie brał za to - mniej sie poźniej bedzie słyszało o jakimś dziadostwie w branży(bo to tak wychodzi 1. zakłada firme 2. nie wyrabia w niej)

Rozumiem jakby chodzilo o studenta który zastanawia się czy dzisiaj zjeść obiad czy kupić książkę od nauki.

Najwyżej, jeżeli chcecie troche przyrobić i przyoszczędzić (bo rozumiem że o to chodzi), to możecie wrócić na studia i zacząć biznes w inkubatorach przedsiębiorczości. Ale juz wtedy, kiedy dajecie taka informacje na swojej stronie to sie narażacie na ośmieszenie - bo to jest żądna firma jeżeli jej na cos nie stać.

Kombinowałem chyba na wszystkie popularne sposoby i jedyny efekt tego jest taki, że narobiłem sobie trochę problemów :).

Nie da się uciec od zusu tak, żeby to się opłaciło.

ZUS to nie 1000 zł tylko pod odliczeniach jeśli dobrze kojarzę coś ok 500-600 zł. Opcje są w praktyce takie:

- założenie sp zoo - całkiem nie płacisz zusu, ale masz 5x droższą księgowość i całą masę papierkologii +większe koszty startowe;

- zatrudnienie się normalnie na etat (bez kombinowania, że kolega mnie zatrudni a ja mu oddam bo to się nie opłaca) - tylko w takim razie co to za firma, gdzie nie ma problemu, że nie ma Cie w niej przez 8h;

- firma za granicą (koniecznie w formie spółki chyba, że chcesz się wyprowadzić tam) np. ltd, ale to tylko dla firm czysto wirtualnych może przejść i żeby to naprawdę dobrze "zbudować" to wydasz trochę $ na doradców księgowych;

Tak naprawdę olej optymalizację zusu i skup się na tym jak zarobić więcej pieniędzy. Tak samo jak cena paliwa nie boli kiedy zarabiasz powiedzmy 50k+ miesięcznie, tak i zus wtedy nie będzie Cie bolał :).

Moim zdaniem narzekać można - nawet się powinno w końcu to nasza narodowa specjalność - ale okres 2 lat na start z połową sumy jest ok... wtedy może ktoś się przekonać czy da radę czy też nie da...

Swoją drogą nie było by też pomysłem głupim gdyby koszt emerytury był brany pod uwagę od przychodów. Ustalany jakiś próg startowy i powiększany w zależności od dochodów - więcej zarabiasz więcej płacisz = masz większą emeryturę...mniej płacisz- miej zarabiasz = mniejsza emerytura (pretensje tylko do siebie)...

Internety robie! Jeśli Ty też to sprawdź nowy SAX.PL - tani hosting www. Kod rabatowy dający 50% zniżki to: [sAX2014].

Pracujący od 20 lat w Polaski restauracji McDonald's w Chicago Tyree Johnson musiałby pracować ponad milion godzin, żeby zarobić tyle, ile zarobił były już szef McDonald's Jim Skinner w zeszłym roku, czyli 8,75 mln dol. Licząc 40 godzin w tygodniu, daje to... niemal 500 lat! Johnson dostaje najniższe możliwe wynagrodzenie w stanie Illinois, czyli 8,25 dol. za godzinę.

"Różnica w zarobkach pomiędzy pracownikami a tym DG fast foodów i ich prezesami rośnie" - podaje Bloomberg. "Podwoiła się w przypadku McDonald's w ostatnich 10 latach. W tym samym czasie firma lobbowała przeciwko podnoszeniu płacy minimalnej" - dodaje serwis.

ZUS to nie 1000 zł tylko pod odliczeniach jeśli dobrze kojarzę coś ok 500-600 zł.

Zdradzisz jakie to odliczenia? Bo może mój księgowy czegoś nie wie i nie niepotrzebnie płacę prawie 950 zł ZUSu... :)

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności