Skocz do zawartości

Co z tym zusem? firma

Site.net

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A co tu zdradzać, jakaś część wpada do odliczenia od dochodowego (chyba dochodowego, ja się nie znam, mam księgową hehehehe) i de facto płacisz go (ten podatek) pomniejszonego - w sumie wychodzi około 600 zł zusu (płacisz ~950, odpisujesz ~300-350).

Wykonam profesjonalne projekty graficzne stron www

Tak czyli jak masz mało kosztów jak to bywa w tej branży to nawet lepiej ;d jakieś konkretniejsze koszta się pojawiają :P Nie no bez jaj, ale trochę prawdy w tym jest zamiast 1000zł dochodowego zapłacisz jakieś 650zł a to dzięki komu ? sami sobie odpowiedzcie ;p

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Kombinujecie jak koń pod góre, a tymczasem kto widzial jakąs firmę reklamową lub pozycjonerską której nie stać na ZUS.

Jeżeli kogoś nie stać to lepiej żeby sie nie brał za to - mniej sie poźniej bedzie słyszało o jakimś dziadostwie w branży(bo to tak wychodzi 1. zakłada firme 2. nie wyrabia w niej)

Rozumiem jakby chodzilo o studenta który zastanawia się czy dzisiaj zjeść obiad czy kupić książkę od nauki.

Najwyżej, jeżeli chcecie troche przyrobić i przyoszczędzić (bo rozumiem że o to chodzi), to możecie wrócić na studia i zacząć biznes w inkubatorach przedsiębiorczości. Ale juz wtedy, kiedy dajecie taka informacje na swojej stronie to sie narażacie na ośmieszenie - bo to jest żądna firma jeżeli jej na cos nie stać.

Patrząc po stopce to czy poważne polskie firmy zlecają strony www za 400 zł? Jestem w szoku. Widać w tym kraju firma wydaję 12.000 rocznie na ZUS a na stronę daje 400 zł która de facto jest wizytówką biznesu. Nic dziwnego że firmy padają skoro więcej inwestują w urzędy niż w rozwój.

I na koniec dodam: gdyby Anglikowi kazano płacić 1000 GBP co miesiąc na ubezpieczenie to rządzących wywieźliby już dawno na taczkach.

Traktuj to jako podatek i tyle, trudno - ja się po latach pogodziłem :). Będzie potrzeba realna założenia sp zoo (nie tylko w celu kombinowania zus) to nie będę płacił, a póki co płace i tyle. Emerytalne olać, a zdrowotne jednak się ma i może chociaż karetka po mnie przyjedzie :).

Co do odliczeń:

https://www.pit.pl/odliczenia_skladek_zus_291.php

Obecnie płacimy: 623,05+254,55+51,83=929,43 zł

Od tego odliczymy 219,19 zł od podatku i 623,05 zł od dochodu czyli 331,34 zł miesięcznie mniej na dochodowy.

929,43-331,34 = 598,09 zł realnego zusu. Chyba, że ktoś nie zarabia i wcale dochodowego nie płaci, ale wtedy to się firmę zamyka/zawiesza :).

Naprawdę nie ma sensu kombinować. Jedyna opcja to tak jak wyżej już było napisane - zatrudnić się na realnym etacie (nie udawanym). Jeśli firma jest na tyle mała, że nie zarobi tych kilku tys miesięcznie na czysto to etat i tak się przyda i wtedy zus niższy wyjdzie. Kombinowanie typu "kolega mnie zatrudni, a ja mu oddam" totalnie się nie kalkuluje.

Żeby to tyko ZUS był, ale niestety jak ktoś sprzedaje usługi w detalu to po odprowadzeniu VATu, ZUSu, PITu, podatku od nieruchomości i opłaty za księgowego to z 4000 zysku zostaje mu 1600...

Dokładnie i raczej nie zanosi się na to, aby ten stan rzeczy miał się szybko zmienić na lepsze...

Dlatego ja powoli dochodzę do wniosku, że jeżeli nie mogę zmienić kraju, w którym mieszkam to muszę/mogę zmienić kraj zamieszkania.

A odnośnie ZUSu to jest jeden, jak się okazuje pewny sposób na jego nie płacenie i to nawet dość pokaźnych sum:

"Od zapłacenia ZUS prezes wymiguje się chorobą psychiczną"

https://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,13042787,Prezes_Kolei_Slaskich__Czlowiek_bez_swiadomosci.html

A tak poważnie mówiąc to wszelkie próby optymalizacji polegające na zakładaniu lipnych spółek z.o.o., zatrudnianiu się w takich spółkach tylko po to stworzonych, aby nie płacić ZUS, ale mieć ubezpieczenie zdrowotne, czy też rejestrowania DG fikcyjnie za granicą wg mojej oceny skończy się dla takich osób bardzo źle... ZUS już w swojej historii udowadniał, że uchwalone prawo działa wstecz, a konkretnie sądy, które przyklepywały stanowisko ZUSu zgodnie z odgórnym prikazem.

Oryginalne życzenia noworoczne www.nanowyrok.pl | Znane aquaparki i parki wodne. | Terapia poznawczo behawioralna www.terapia-bielsko.pl w Bielsku-Białej.

Vat to nie jest zysk firmy, nie mylmy pojęć. Kwotę vat tylko przekazujecie dalej, firma mówiąc o swoich przychodach powinna posługiwać się kwotami netto. Chyba, że mówisz o vacie, który płacisz kupując prywatnie to inna bajka :)

Anglik nie płaci 1000 gbp, ale jego państwowa emerytura też jest śmieszna dla nich (coś ok 100 funtów tygodniowo). Zresztą nie skroją go tu to skroją w innym miejscu np. 30% od zysków kapitałowych w Irlandii czy council tax. Nie twierdzę, że mamy super, niestety bardzo wiele brakuje nam do zachodu w sporej ilości kwestii.

Jednak zarabiając w Polsce (np. zdalnie) powiedzmy 10 tys zł na czysto to lepiej się będzie żyło w pl niż w uk bo tam to będzie niewiele ponad minimalną krajową.

Zobaczcie ceny nieruchomości na zachodzie (i kupna i wynajmu), ceny ubezpieczeń i tak dalej. Jedyne wyjście jak kogoś PL za bardzo boli to wyjechać tam na stałe i robić biz na tamtejszym rynku. Wtedy zarabiać w uk 10k funtów zamiast w pl 10k zł i życie będzie dużo lepsze :)

Zarabiając na polskim rynku, lepiej szukać szczęścia w krajach biedniejszych gdzie nasze złotówki będą więcej warte :).

czyli co? musze zostawc w zusie i placic im za nic? :(

no trudno, widze ze nie tylko ja mam taki problem ze place 1 tys na darmo:)

Nie darmo masz opłaconą składkę emerytalną, zdrowotną. Masz dostęp do darmowej opieki jak masz czas i zdrowie to możesz poczekać od 4 do 36 tygodni na wizytę do specjalisty. To też się liczy i pamiętaj za dramo. No prawie.

czyli najlepiej zamknac firme, albo uciec z kraju albo placic zus i nie narzekac :D

bo widze ze nic nie da sie za bardzo zrobic tylko najlepiej wyjechac z kraju,

albo krus, ale pod krus ciezko sie podpiac,

chyba ze otworzyc dzialalnosc rolnicza, posadzic co badz i podpiac jakis krd do agencji reklamowej, bo przeciez mozna wypisac nawet 50 krd, wiec wpisac rozne krd i posadzic np ziemniaki :D

a glowny krd to cos z rolnictem a pod krd agencja reklamowa,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności