Skocz do zawartości

Co z tym zusem? firma

Site.net

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie :) Najlepiej otwierać firmę kiedy ma zarabiać jak firma :). Uwierz mi, mnie też ten zus bardzo boli, ale takie są realia, nie zakłada się firmy, żeby zarobić 1000 z czego 600 oddać na zus. 600 zł to dla dobrego copywritera-freelancera są 2-4 dni pisania tekstów, a to niby "najgorsza" posada w branży seo. Lepiej, szybciej i taniej zarobić w miesiącu dodatkowe 600 zł niż próbować ominąć ten podatek.

Trzeba się po prostu starać, żeby ten zus procentowo do zarobków był dla nas jak najniższy i tyle :). Lepiej wygląda 0,6% podatku przy zarobkach 100k niż 50% przy zarobkach 1200 ;).

no ja Cie rozumiem,

tylko czemu mamy placic zus jak mozna placic cos innego i to duzo duzo razy mniej??

i nie zalwazyliscie tego ze w Polsce trzeba kombinowac bo nie da sie inaczej zyc,

i jaki jest sens placic za cos pare razy wiecej jak cos innego jest duzo tansze

chodzi mi tu o zus i krus,

bo po waszych odpowiedziach widze ze kazdy godzi sie na ten zus bo musi,

a nie widze zeby ktos tu kombinowal chociaz sie da, a po co mamy komus dawac takie pieniadze jak i tak z tym nic nie robia a w krusie masz duzo taniej a jest to samo tylko trzeba kombinowac

Powiem tobie jedno nigdy nie wdaje się w relacje biznesowe z firmami które kombinują, nigdy nie zamówiłem by nic w agencje reklamowej która ma jako główna działalność to "hodowla bydła", powiem więcej czytając to co piszesz , ale bez urazy, nie kopiłem by u ciebie nic, bo może FV czy rachunek będzie '"lewa' i więcej czasu stracę na krzyżowych kontrolach z US, jak to tego warte. Mozę zamiast realizować zamówienie będziesz myśleć jak by to wykombinować kasę wzięć a nic nie zrobić i td....

ZUS tzreba traktować jako podatek, a nie płacić podatków to się udaje tylko najbogatszym i to w każdym państwie. A kombinowanie małych i średnich firm zwyczaj kończę się upadłością i komornikiem, również jestem przekonany ze czym więcej takich kombinatorów tym podatki większe, bo państwo swoje musi dostać.

Lepiej wygląda 0,6% podatku przy zarobkach 100k niż 50% przy zarobkach 1200 ;).

I to jest cały problem tego systemu. Nie ważne ile zarabiasz, płacisz tyle samo. Dla młodych firm to może być spore obciążenie(2+).

Nie wierzę w obniżkę ZUS. Państwo dopłaca im kilkadziesiąt miliardów zł rocznie. Obniżka ZUS to podwyżka podatków.

A kombinowanie małych i średnich firm zwyczaj kończę się upadłością i komornikiem

...a dalej depresją, nerwicą i próbami samobójczymi.

Państwo i politycy są jacy są. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zarabianie.

nihil fit sine causa

Site, ale sens płacenia w teorii jest, równie dobrze można kombinować jak zapłacić o 2% niższy podatek bo uważasz, że kasa jest źle wykorzystywana.

Ja do tego podchodzę tak - jestem klientem państwa, świadomie wybrałem akurat to konkretne i siłą rzeczy godzę się na ich ofertę.

Każde państwo na świecie oferuje inne warunki prowadzenia biznesu i nikt nie broni mi wyprowadzić się i zostać klientem innego kraju na innych zasadach. A jeśli decyduję się na działanie na rynku PL oferowane przez państwo polskie, to godzę się świadomie na ich warunki i na wszelkie opłaty wynikające z ich "oferty".

Nikt mnie do prowadzenia firmy nie zmusza, a już na pewno nie zmusza do prowadzenia jej w konkretnym kraju i na konkretnym rynku.

Ot wolny rynek - tak jak etatowiec może wyjechać do innego kraju i tam pracować tak samo i biznesmen może wyjechać do innego kraju i na tamtym rynku prowadzić swoje interesy.

ale krd mozna wpisac rozne rodzaje, i tez moge wpisac uprawe bydla czy cos innego i do tego np agencja reklamowa i tez moge wystawiac normalna fakture,

bo moge miec przeciez firme wielobranzowa, ktora zajmuje sie wszystkim,

no ale jaki jest sens placic panstu jak to panstwo caly czas cie okrada i nic sie nie zmienia??

widze ze kazdy tylko placi co trzeba i siedzi cicho w domu bo sie boi kombinowac albo cos zrobic,

to nie jest dla mnie siedzenie i chowanie glowy w piasek,

i to ze placil bym krus to znaczy ze bym byl gorszy i ze nikt by u mnie nie zamawial nic? dziwne myslenie,

no ja was rozumiem,

tylko po co mam placic zus 1 tys co miesiac jak moge placic krus co kwartal i to duzo duzo mniej,

to znacz ze jestem gorszy bo bede placil krus czy co??b

bo nie rozumiem was kazdy mowi ze trzeba placic zus a to go**o prawda bo mozna krus przeciez placic,

i tak samo bede pracowal i z tymi samyymi ludzmi ale bede mial wiecje pieniedzy w kieszeni bo wydam mniej na krus niz na zusy wszystkie,

kto nie kombinuje nie zyje,

i moim zdaniem to prawda,

bo co mam sie zgadzac wszystko to co panstwo mowi czy ktos??

zawsze i to zawsze sa inne rozwiazania tylko trzeba myslec i kombinowac

bo po to mamy rozum zeby kombinowac i robic tak zeby bylo nam jak najlatwiej i jak najtaniej,

ale co ma do tego ile mam lat?

poprostu wyrazam swoje zdanie,

jesli mam mozliwosc byc w krusie i placic duzo mniej to czemu mam w zusie siedziec??

bo inni w zusie sa?

to nie znaczy ze musze byc w zusie moge byc w krusie tez,

nie wazne czy krus czy zus wazne czy uslugi sa dobre:]

ale co ma do tego ile mam lat?

Z wiekiem spada skłonność do kombinatorstwa, natomiast rośnie zapotrzebowanie na spokój. Wnioskując po Twojej postawie jesteś bardzo młody, a to znaczy niedoświadczony. Nie znasz wielu zagrożeń dorosłego życia.

Masz wybór - uczyć się na własnych błędach albo skorzystać z rad bardziej doświadczonych osób.

:)

nihil fit sine causa

Temu, że w krusie realnie nie powinieneś być. Załóż prawdziwe gospodarstwo, zostań rolnikiem i nikt nie będzie miał nic przeciwko Twojej obecności w krusie :).

Jak już wyżej pisałem, jesteś świadomym klientem państwa polskiego naprawdę jeśli wysokość podatków Ci nie odpowiada, a do tego ciągle Cię ktoś okrada to nie rozumiem dlaczego chcesz tu firmę prowadzić?

site.net Nie mamy o czym dyskutować, naprawdę prowadź swoja firmę jak chcesz, rób co chcesz i plac co chcesz. EOT

p.s co by nie gadać pokolenie 90 tych jest mocno zepsute..... zero pokory, zero zasad, zero tak na prawdę myślenia z wyprzedzeniem, ale cóż takie czasu, a później się dziwią czemu takie młodzi biznesmeni kończą na zmywakach UK, bo kombinują, wpadają w karuzele kredytowa a dalej w UK odrabiać, bo komornicy nie przebaczają.

no ja was rozumiem :) specjalnie dalem ten watek zeby sie dowiedziec troche :)

no ale mi chodzi o kombinowanie o legalne sposoby a nie o jakies machlojki :D

wiec legalne kombinowanie jest jak najbardziej wsazane chyba wszedzie:)

a jak moge skorzystac z krusu to czemu mam nie skorzystac??

to jak z ciuchami widzisz normalny ciuch ktory kosztuje 100 zl ok kupujesz, widzisz markowy ciuch taki sam ktory kosztuje 500 zl ktory wybierzesZ??

no ja szczerze mowaic ten po 100 zl bo 400 zostaje w kieszeni i moge kupic sobie takich 5,

to czmeu mam brac zus ktory tez jest duzo drozszy od krus a daje to samo;)

ja nie narzekam na to ze malo zarabia i nie wystarcza mi na zus, bo mi wystarcza tylko po co tyle placic jak zawsze mozna mniej w krusie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności