Skocz do zawartości

Lista doborowych katalogów - metodologia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zacząłem tworzyć listę doborowych w moim mniemaniu katalogów. Postanowiłem w rankingu bazować na takich atrybutach jak:

- PR

- Index pages

- Trust Flow wg majesticseo

- Wiek domeny

- BL

- Średnia External Links dla podstrony na której pojawia się wpis

- Alexa Rank

- Średnia głębokość wpisu

Jestem już w trakcie zabawy, mam jednak dylematy dotyczące wartościowania poszczególnych atrybutów. Na razie wprowadziłem przedstawioną niżej punktację, gdzie limitem aby katalog znalazł się w elitarnej grupie jest 30 punktów. Jak oceniacie racjonalność punktacji dla poszczególnych atrybutów? Może warto było by coś przewartościować?

-------------------------------

PR

n/a - 0 = 0 punktów

1-2 = 1 punkt

3 = 2 punkty

4 = 4 punkty

5 = 7 punktów

6 = 10 punktów

7 = 13 punktów

-------------------------------

Index Pages

IP > 1k = 1 punkt

IP > 10k = 2 punkty

IP > 100k = 3 punkty

IP > 1 mln = 4 punkty

-----------------------------

Trust Flow

TF < 15 = 0 punktów

TF 16-25 = 1 punkt

TF 26-30 = 3 punkty

TF 31-35 = 5 punktów

TF 36-40 = 10 punktów

TF > 41 = 15 punktów

--------------------------------

Wiek domeny

1 punkt za każdy rok

------------------------------

BL

BL > 1k = 1 punkt

BL > 10k = 2 punkty

BL > 100k = 3 punkty

BL > 1 mln = 4 punkty

----------------------------------

External links

EL < 5 = 5 punktów

EL 6-10 = 3 punkty

EL 11-20 = 1 punkt

EL > 20 = 0 punktów

---------------------------------

Alexa Rank

AR 1 - 1 tys. = 15 punktów

AR 1 tys. - 10 tys. = 10 punktów

AR 10 tys. - 50 tys. = 5 punktów

AR 50 tys. - 100 tys. = 3 punkty

AR 100 tys. - 500 tys. = 2 punkty

AR 500 tys. - 1 mln. = 1 punkt

AR > 1 mln. = 0 punktów

--------------------------------------

Głębokość wpisu

1 poziomowe zagłębienie = 10 punktów

2 poziomowe zagłębienie = 5 punktów

3 poziomowe zagłębienie = 3 punkty

4 poziomowe zagłębienie = 1 punkt

większe zagłębienie = 0 punktów

-----------------------------------------

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Też dałbym więcej niż 1 pkt. za rok. Przy PR:

N/A - 0

0 - 1

1 - 2

2 - 4

3 - 6

...

Oraz dodałbym jeszcze jeden wyznacznik, przez który mnożymy wszystkie zsumowane punkty jeżeli site=0, wówczas strona dostaje 0 pkt. zwłaszcza jeżeli nie jest nowa.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

A ja bym chętnie odkupił taką listę jak ją zrobisz ;) Co do uwag to tak samo jak koledzy wyżej.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Chyba macie rację. Nie doceniłem BL. Zrobię tak:

------------------------------

BL

BL > 100 = 1 punkt

BL > 1k = 2 punkt

BL > 10k = 4 punkty

BL > 100k = 6 punktów

BL > 1 mln = 10 punktów

----------------------------------

PS: Jak skończę listę, to pewnie w jakiejś postaci ja udostępnię na forum.

Hehe...Od paru dni również robię podobną listę. U mnie w sumie pola to: adres domeny, PR, cena wpisu/multikod i wymagania do wpisów.

W sumie lista jest podzielona na mocne katalogi: PR4-7, średnie katalogi PR 2-3, słabe katalogi PR 0-1

Dzięki temu mogę planować z których miejsc mogę dokonać jaki manewr...Jednak chętnie również zapoznam się z Twoją listą (płatna czy nie) - dawaj znać jak skończysz.

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

Że też chce wam się to robić :) Ja sprawdzam te z top 20 na frazę "katalog stron".

99% w top20 sam syf...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ja bym wybierał też te których podstrony - wpisy, pojawiają się wysoko na średnie i trudne frazy.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Może nie 99% ale sporo to syf...Swoją drogą czy pozycjonerzy nie mają już czegoś takiego jak "wolne"? Niedziela wieczór, a widzę że sporo osób działa :)

P.S - Twój katalog zred jest u mnie na liście ;)

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

Głębokość wpisu

1 poziomowe zagłębienie = 10 punktów

2 poziomowe zagłębienie = 5 punktów

3 poziomowe zagłębienie = 3 punkty

4 poziomowe zagłębienie = 1 punkt

większe zagłębienie = 0 punktów

Moim zdaniem lepsze jest 2-poziomowe zagłębienie niż 1-poziomowe, bo przynajmniej wpis nie zaginie na strasznie długiej paginacji... ;)

Tak więc wpis zostanie paradoksalnie szybciej znaleziony.....

Co do Alexa Rank - może lepiej zmienić na 'Traffic Rank in PL'?

Jest też kwestia której nie da się policzyć - jak katalog wchodzi na frazy klientów wysoko w google. Przykład z dziś wejście do mojego katalogu na frazę: "przedłużanie rzęs bielsko"

Okazuje się ze moj katalog jest tu na 15 miejscu.

Jak dla mnie to oznaka siły i dobrej oceny przez google skoro katalog pojawia się wysoko również w takich wynikach.

Pozycjonowanie i optymalizacja stron i sklepów internetowych -> grafpa.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności