Skocz do zawartości

Filtr za cudze linki

bobak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, zastanawiam się jak najszybciej i najskuteczniej wyjść z filtra nałożonego przez dużą ilość linków (słabej jakości) prowadzących do strony. Linki te nie zostały dodane przeze mnie.

Portal posiada dział zawierający wizytówki firm (dane teleadresowe, bez linka do strony danej firmy). Jest to po prostu baza firm z danej branży stworzona przeze mnie (nie, nie jest to katalog; firmy nie zakładają sobie tych profili same, ani nawet na prośbę - zestawienie jest subiektywne). Jedna z tych firm zaczęła ostatnio intensywnie się pozycjonować. W wyniku tego linkuje nie tylko swoją stronę, ale też przy okazji jedną z moich podstron zawierającą profil tej firmy.

I tak w krótkim czasie pojawiło się ponad 2 tysiące linków o mało zróżnicowanych anchorach, ze stron o słabej jakości. Głównie są to linki umieszczane w komentarzach i profilach na przeróżnych forach - także zagranicznych, zwykle niemoderowanych. Wszystkie te linki prowadzą wyłącznie do jednej podstrony.

W wyniku tych działań cały dział mojego portalu umieszczony na osobnej subdomenie dostał filtr - w jednym dniu spadły pozycje fraz (o co najmniej 40 pozycji) oraz ruch (drastycznie).

Pytanie brzmi - co mogę zrobić w tej sytuacji? Najrozsądniejszym wyjściem wydaje mi się szybkie usunięcie tak podlinkowanej podstrony i zgłoszenie witryny do ponownego rozpatrzenia.

Czy są jakieś inne rozwiązania? Ile mniej więcej może potrwać zdjęcie filtru? (założony został 11 grudnia).

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź

Usunąć podstronę aby miała status 404. Jeżeli tylko te linki zaważyły na spadku pozycji, to i tak trochę poczekasz, bo Google musi odwiedzić wszystkie te linki (podstrony z linkami), aby zaktualizować o nich informacje (że prowadzą do nieistniejącej strony, a więc nie liczą się). Zgłoszenie nigdy nie zaszkodzi, ale nie zagwarantuje powrotu, jeżeli nie była to ręczna ingerencja.

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

Jedna z tych firm zaczęła ostatnio intensywnie się pozycjonować. W wyniku tego linkuje nie tylko swoją stronę, ale też przy okazji jedną z moich podstron zawierającą profil tej firmy.

Teoretycznie, tzn. wg pracowników Google, jeśli to tylko jedna podstrona to wystarczy zmienić jej adres. Google powinno wtedy zignorować linki kierujące do starego, nieistniejącego już adresu. Ja bym jeszcze dodatkowo usunęła tę podstronę przez narzędzia dla webmasterów.

PS Otrzymałeś od Google powiadomienie o nienaturalnych linkach?

Usunąć podstronę aby miała status 404. Jeżeli tylko te linki zaważyły na spadku pozycji, to i tak trochę poczekasz, bo Google musi odwiedzić wszystkie te linki.

Równie dobrze może to nic nie dać.

bobak

tak jak heretyk zasugerował przyczyn może być więcje, ogólnie to wszystko może być przyczyną, tu jedno słowo, gdzie indziej czyjś link.

Dziękujemy Ci wspaniały Googlu za zrobienie z webmasterstwa utrapienia, paranoi i absurdu.

Bez względu na to, do jakiej podstrony prowadzą linki, ucierpieć może cała domena. Mnie się kiedyś udało takiego filtra oberwać, że poszło na całą domenę i wszystkie subdomeny, nawet te nowo tworzone. Ale to było X lat temu :)

Privet iz Kieva (UA) :onajego:

Hello I am not a Pole. On this there can be errors in the text of the translation of Google (((.

What refers to your many references to profiles forum - which means one thing. This method of website promotion for webmasters of the USSR.

There are special programs for such areas of black CEO.

Most likely your website to just a "springboard" for a link to another site.

On the other hand, since you can not just do better for themselves, but also to "kill a competitor."

I have such software. And if you leave a link to index 200000 China or India - your site will be lost forever.

And if you work carefully - the site will be Google 9.3 to 1 page, + Pr 02.03

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Halo Nie jestem Polakiem. On tego nie może być błędów w tekście tłumaczenia Google (((.

Co odnosi się do wielu odniesień do forum profile - co oznacza jedno. Ten sposób promocji strony internetowej dla webmasterów ZSRR.

Istnieją specjalne programy dla takich obszarów czarnej CEO.

Najprawdopodobniej Twoja strona się tylko "odskocznią" dla linku do innej witryny.

Z drugiej strony, ponieważ nie można po prostu lepiej dla siebie, ale również do "zabić konkurenta."

Mam takiego oprogramowania. I jeżeli ty opuszczasz link do indeksu 200000 Chiny czy Indie - witryna zostanie stracone na zawsze.

A jeśli działa dokładnie - strona będzie Google 9,3 do 1 strony, + Pr 02 - 03

• 2 tygodnie później...

Jedna z tych firm zaczęła ostatnio intensywnie się pozycjonować. W wyniku tego linkuje nie tylko swoją stronę, ale też przy okazji jedną z moich podstron zawierającą profil tej firmy.

Teoretycznie, tzn. wg pracowników Google, jeśli to tylko jedna podstrona to wystarczy zmienić jej adres. Google powinno wtedy zignorować linki kierujące do starego, nieistniejącego już adresu. Ja bym jeszcze dodatkowo usunęła tę podstronę przez narzędzia dla webmasterów.

PS Otrzymałeś od Google powiadomienie o nienaturalnych linkach?

Zdecydowałam się jednak na zwracanie kodu 404 - zmiana wprowadzona została 17 grudnia. Dwa dni później pozycje podskoczyły do góry, blisko pozycji sprzed spadku, wahając się z dnia na dzień o około 5 miejsc góra-dół. Ruch na subdomenie prawie osiągnął poziom tego sprzed spadku (nieznacznie niższy). Trwało to 8 dni i znowu wszystko poleciało w dół - ruch minimalny, pozycje poza 100.

2 dni to dosyć krótki okres, więc nie sądzę, żeby nagły powrót fraz był efektem ustawienia 404 na podstronie.

Dziś usunęłam podstronę przez narzędzia dla webmasterów.

Lexy, nie otrzymałam takiego powiadomienia.

Myślicie, że warto jeszcze skorzystać z możliwości zrzeczenia się linków przychodzących, czy już nie ma to znaczenia, skoro strona docelowa została usunięta?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności