Skocz do zawartości

Jedna domena czy trzy subdomeny

Bruno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć które z rozwiązań będzie dla mnie lepsze w odniesieniu do SEO w przypadku prowadzenia trzech stron internetowych o różnej tematyce ale pod jedną marką.

Zajmuje się projektowaniem stron internetowych, fotografią i fotografią sferyczną. Chciałbym mieć trzy strony, każda na inny temat ale spójna graficznie w odniesieniu do reszty.

Zastanawiam się nad dwoma opcjami. Jedna bazująca na subdomenach:

projektowanie.domena.com

fotografia.domena.com

fotografia360.domena.com

Druga na jednej domenie:

domena.com/projektowanie

domena.com/fotografia

domena.com/fotografia360

Nie wiem którą z opcji będzie można łatwiej i skuteczniej wypozycjonować. Za wszelkie uwagi z góry dziękuje.

A można by wiedzieć dlaczego? Myślałem, że jak będę miał jedną domeną i trzy strony na niej w różnych katalogach to wtedy będzie ona traktowana przez google jako jedna, duża strona bogata w różne tagi i obfita w treść. Będzie tam również blog który mógłby być w katalogu root. Wydaje mi się, że może to być pozytywnie odbierane przez google.

Oczywiście nie znam się za bardzo na tym, chciałbym jednak wiedzieć dlaczego robię coś a nie innego.

@subdomeny -> A można by wiedzieć dlaczego?

Dają znacznie większe możliwości w kwestii pozycjonowania, bo każda subdomena można traktować jako osobny serwis.

Do tego łatwiej zdobywać linki dla subdomen niż domeny i jej podstron.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki Mion.

Możesz mi wytłumaczyć dlaczego subdomeny mają większe możliwości w kwestii pozycjonowania? Na mój rozum łatwiej jest wypozycjonować jedną większą stronę niż trzy mniejsze naraz. Sorry za lakoniczne pytania, na pewno poszukam sobie trochę informacji i poczytam na ten temat.

Sorry za lakoniczne pytania, na pewno poszukam sobie trochę informacji i poczytam na ten temat.
To jest właściwy tok myślenia :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion ma więcej doświadczenia i wiedzy o jakieś kilka lat świetlnych, jednak się z nim nie zgodzę, chcesz promować markę, to radzę jedną domenę i podstrony. Ewentualnie zrób 2-3 dodatkowe domeny, jako osobne strony, będzie to twoje dobre zaplecze..

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

chcesz promować markę, to radzę jedną domenę i podstrony.
IMHO słaby argument, bo "marką" może być:

- nazwa firmy;

- nazwa serwisu;

- nazwa domeny;

Wiec rzecz jasna podając w przekazach ustnych będzie podawana domena główna "domena.com".

W drugiej kolejności łatwiej przekazać nazwę subdomenowo:

"fotografia.domena.com" -> fonetycznie: fotografia kropka domena kropka com

najtrudniej "katalogowo0podstrona" domena.com/fotografia gdyż mamy

a ) domena kropka com slash < a co to takiego :) > fotografia

b ) domena kropka com ukośnik < ale jaki :) > fotografia

Mion miał na myśli prawdopodobnie to, że subdomeny możesz katalogować, masz w nich frazy kluczowe itd, miałem ostatnio identyczny dylemat i zdecydowałem się jednak na podstrony. A katalogowanie rozwiązałem w inny sposób :) Subdomeny zrobiłem z przekierowaniem 301 na daną podstronę.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

@Subdomeny zrobiłem z przekierowaniem 301 na daną podstronę.

Ale do katalogów moderowanych przez "gęste sito" takich wpisów nie dodasz :]

Subdomeny moją dużo zalet oczywiście przy ich właściwym wykorzystaniu. Np tak by tworzyły osobne rozbudowane działy, ale powiązane w logiczna całość.

Ale do katalogów moderowanych przez "gęste sito" takich wpisów nie dodasz :]

Rozmawiamy o porządnym serwisie tak jak kolega napisał wyżej i każdy dział (podstrona, subdomena) mówi o czymś innym, ale w tej samej tematyce. Wątpię, że jakikolwiek moderator nie puści tej mojej subdomeny.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Mały offtopic :)

domena kropka com ukośnik < ale jaki > fotografia

Na Suwałki, przecież że nie na Szczecin :P

Wracając do tematu to fotografia czy projektowanie stron to strasznie rozległe i rodzielne tematy i jak najbardziej można zrobić o nich oddzielne subdomeny. Zastanowiłbym się nad wrzucenie fotografii sferycznej do subdomeny o foto. Nie zapomnij też o postawieniu jakiejś strony na domenie głównej, która będzie miała łatwe przejście do jednej z subdomen.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Rozmawiamy o porządnym serwisie tak jak kolega napisał wyżej i każdy dział (podstrona, subdomena) mówi o czymś innym, ale w tej samej tematyce. Wątpię, że jakikolwiek moderator nie puści tej mojej subdomeny.
Widze, że nie rozumiesz o co mi chodzi. Chodzi o to, że moderator może zobaczyć URL <sumdomeny> jaki ma dodany do katalogu w którego klika i zamiast oczekiwanej subdomeny widzi zupełnie inny adres, wiec może tego nie przyjąć.

OT: W katalogu co ja tworzę są automatyczne blokady dodania wpisów które zwracają inny statu z żądania HTTP niż 200 :]

Są też katalogi, które przyjmują podstrony, więc na to nie ma reguły i myślę, że jak byś zobaczył stronę o której piszę to też nie byłoby problemu z dodaniem subdomen a nawet podstron.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności