Skocz do zawartości

Czy warto indeksować tagi?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Załóżmy hipotetyczną sytuację:

- katalog stron oparty o skrypt Seokatalog

- katalog kilka lat w sieci

- 1000 aktywnych wpisów w katalogu

- 100% zaindeksowanych wpisów

- 10000 linków wg. majesticseo (z przynajmniej 1000 domen)

- od początku istnienia katalogu są zablokowane tagi dla robotów wyszukiwarek w robots.txt

- nowe wpisy indeksowane w maks. parę godzin po aktualizacji mapy w GWT

I teraz mam pytanie - czy warto odblokować indeksowanie tagów?

Mam głównie na myśli wejścia z długiego ogona, ale myślę że szału zbytnio nie będzie.

A jak Wy mylicie? :)

Ja osobiście był zezwolił na indeksowanie tagów. Czy to na WP, czy to na forach/stronach, zawsze je stosowałem i zawsze wychodziłem na tym dobrze :) Ewidentnie mogą się przyczynić do powstania fajnego long taila :)

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

Moim zdaniem tagi nie warto, bo zawsze będzie ułamek dc

Moim zdaniem warto, szczególnie jeżeli taki sam tag będą miały co najmniej dwa wpisy lub więcej. Wtedy mamy dwa lub więcej krótkie fragmenty składające się w całość - tworzące powiedzmy, że unikalną treść i taki tag ma większą siłe przebicia. Poza tym myślę, że algorytm Google wie iż są to tagi i nie traktuje zawartych w nich fragmentów jako DC ale zgodnie z założeniem tagów - jako element nawigacji z myślą o użytkowniku.

Site rulez

tomierc - no właśnie tego obawiam się, bo te same części opisów będą na paru podstronach jednocześnie. Niby jest teoria, że DC wewnątrz danej domeny nie istnieje, ale będzie rozproszenie wartości jakby nie patrzeć.

Rzezniczek - przeczytaj uważnie pierwsze założenie

mental - masz 100% zaindeksowanych wpisów?

Odnowa - jak myślisz, po czym Google poznaje że to jest tag? :)

Moim zdaniem tagi nie warto, bo zawsze będzie ułamek dc

Nowe algorytmy Google wręcz uwielbiają tagi i zaindeksowane wyniki wyszukiwania (niezgodne z wytcznymi, ale Googlebot sam wchodzi tam gdzie nie powinien i nikt go nie prosi!).

Takie wyniki często zajmują topy, a nawet pierwsze miejsca, tylko, że muszą pochodzić z baardzo mocnych domen, wtedy obojętnie co tam jest albo nawet jak tam niczego nie ma to ostatnio często bardzo wysoko wyskakują.

@Kukis

Jeżeli chodzi o moje WP i wpisy blogowe, to 100% siedzi w indeksie. Ostatnio nawet odnotowuje wzmożony ruch na stronach tagowych.

Oczywiście wypowiadam się za siebie, nie wiem jak to wygląda z katalogami.

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

• 3 lata później...

Potwierdzam , tagi zaindeksowane , na niektóre słowa kluczowe wyprzedzają stronę główną :)  Temat się ciągnie od 2 lat, przetrwał filtr i dalej funkcjonuje. Co prawda nie ma ich dużo, do 30. Nie wiem jak to zachowa się z 300, 3000 i wiecej. Myślę że warto.

PS. na mniej oblegane frazy dzięki tagom można zająć całe top3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności