Skocz do zawartości

Google vs Amazon

esos

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo ciekawy art. dzienx

osobiście właśnie tutaj widzę od pewnego czasu największe zagrożenie dla Googla, szczególnie, że Amazon jest w tej chwili zdeterminowany, a przez to zdolny do mocniejszych ruchów, niż Apple czy Microsoft...

...no i to może się poważnie odbić czkawką Googlowi...

...czego im życzę na ten nowy rok ;)

dymna.jpg

...no i to może się poważnie odbić czkawką Googlowi...

...czego im życzę na ten nowy rok ;)

Jeżeli się odbije, to się odbije nam. Będzie kolejna i kolejna aktualizacja "wpływająca na 5% SERP" i mająca na celu uzyskanie "najlepszych wyników w historii".

Pozostaje nam jedynie kibicowanie Bingowi...

nihil fit sine causa

Amazon nie przetrwa sam w walce z Google, będą potrzebowali sprzymierzeńca. Google przejmuje kolejne firmy, rozrost firmy może spowodować, iż będą zjadać własny ogon.

Nie liczę na poprawę sytuacji dla pozycjonerów, będzie niestety coraz gorzej. To jest walka o kasę bez pardonu.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W końcu mam chwilę, by skomentować własny post...

Dwie rzeczy ruszyły mnie w tym artykule. Uświadomił mi on, z jak małego kawałka funkcjonalności G korzystamy obecnie na naszym rodzimym rynku. Zawsze gdzieś we łbie siedziała świadomość: G to wyszukiwarka, ewentualnie klient poczty.

A tu jednak coś więcej jest na rzeczy i to nie tylko w planach, lecz już w rzeczywistości. Co prawda za oceanem, ale jednak już jest.

Rzecz kolejna:

Częściowo w reakcji na ten sukces Google ostatnio zmieniła zasady usług szukania produktów Google Shopping naliczając opłaty sprzedawcom detalicznym i innym sprzedawcom internetowym za pojawienie się w wynikach wyszukiwania.

Zawsze byłem święcie przekonany, że opłata za kliknięcie jest swego rodzaju dogmatem. A tu jak widać, G na niektórych płaszczyznach zmienia 'nieco' sposób naliczania opłat...

...i stało się tak, że jaskinie są lepsze niż blog 30latka.

A ja uważam, że Amazon wcale nie jest bez szans, a sam ich ruch ze sposobem uniezależniania się od szukajki bardzo dobry. Widać, że firmą rządzą ludzie z głową. Jeżeli więc ktoś posiada chociaż średniej wielkości serwis to powinien budować markę, jak największy ruch bezpośredni i z odnośników poza wyszukiwarką bo Google prędzej czy później zagarnie każdą tematykę w tak samo żenujący sposób. Właśnie zauważyłem, że już 2 razy urosła ta ich mapka, która pokazuje się gdy wpisze się adres ulicy. Zajmuje ona teraz cały ekran po załadowaniu wyników, trzeba przewinąć stronę by zobaczyć pierwszy wynik. Tym sposobem wyżej znajuje się mapa google niż strona z bogatym opisem, z informacją o sklepach i instytucjach, które znaują się pod tym adresem i bogatą informacją fotograficzną tego miejsca. Żenada.

Sprzątanie po zgonach https://sprzataniepozgonach.pl/

Dezynfekcja i dezynsekcja https://www.isotech-pestcontrol.pl/
Ptaszyniec kurzy https://zwalczanie-ptaszynca.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności