Skocz do zawartości

Link reklamowy na forum kilka pytań

stefan_96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dostała się dzisiaj w moje ręce oferta linków reklamowych na forum dla kobiet w ciąży (tematyka wprost idealna dla mojego sklepu). Oferta polega na tym że,

Wybiera się np słowo "dziecko" i podaje adres strony. Od tego momentu, w każdym istniejącym na forum poście, w którym zawarte jest słowo dziecko.. powstaje link do strony. Dotyczy to również nowych postów, które powstaną po zakupie przez cały okres trwania. Jest tam ponad 80 000 postów.

Teraz kilka pytań:

Jeśli pozycjonuje się na frazę "ubranka dla dzieci" i teraz kupię taką reklamę co spowoduje nagły przypływ linków z tym anchorem czy nie podpadnę wówczas google, czy nie złapie jakiegoś filtra?

Czy nie lepiej było by wybrać jedno słowo np "ubranka" niż dłuższą frazę "ubranka dla dzieci"

Czy taki sposób reklamy na forum daje w ogóle jakieś efekty, czy jest to raczej mało klikalna forma reklamy

Posiadam taki tam sklep dla niemowląt www.wyprawki-dzieciece.pl

Domy weselne. Znajdź idealne miejsce na imprezę okolicznościową

To czy da efekty zależy czy będzie to link follow, czy nofollow.

No i wypadało by zdywersyfikować frazy, wybrać kilka dłuższych - rzadziej występujących fraz, niż jedną krótszą - która występuje w co drugim poście.

Możesz wesprzeć się Googlem

allintext: "fraza szukana" site:www.przyklaodwastrona.com

choć to jedynie wskaże liczbę stron z daną frazą.

Jeżeli połączysz to z takim narzędziem jak:

https://www.seochat.com/seo-tools/keyword-density/

lub

https://www.webconfs.com/keyword-density-checker.php

uzyskasz przybliżone wyniki pozwalające na decyzję w tej materii :-)

Zgadzam się z pomysłem Fancy, dywersyfikacja anchorów jest lepsza, a co chyba najważniejsze pozwala uniknąć filtra, poza tym dzięki temu można poprawić pozycje na kilka fraz, no chyba, że tylko ta jedna jedyna wybrana się dla nas liczy, lecz rzadko kiedy tak jest.

Co do skuteczności to wydaje mi się, iż będzie to zależna od formy prezentacji takiego linku, oraz od ilości odwiedzin na wzmiankowanym forum.

mogę wybrać do dwóch słów kluczowych które będą podlinkowane w postach, więc dywersyfikacji raczej nie będzie, tym bardziej że jeśli wybiorę słowo ubranka to tylko to dokładnie słowo będzie podlinkowane i żadne inne

@stefan_96 Twoja działalność akurat mi się przyda - jestem na etapie kompletowania baby sprzętu, bo "wykluwamy się" mniej więcej za miesiąc ;)

co do pytania - poszedłbym raczej w stronę dłuższej, dokładniejszej frazy, bo z własnego oraz znajomych doświadczenia powiem, że jak czegoś szukamy to właśnie tego, a nie ogólnej frazy np. "ubranka", ale popatrz ile razy podana fraza pojawia się na stronach, żeby się nie okazało, że jest mało popularna i mimo inwestycji nie będzie się pojawiać tak często jakbyś chciał.

powiem tak pozycjonuje się między innymi na ubranka dla dzieci, ubranka dla niemowląt, a co do frazy z tej propozycji reklamy to to na słowo ubranka wywala 8000 podstron a na ubranka dla dzieci tylko 6. Głównie zastanawiam się nad skutecznością takiej reklamy na forum, ale jako że i tak ostro pozycjonuje wyżej wymienione frazy to zastanawia mnie fakt jak zareaguje google na taki nagły przypływ linków z jednej domeny. Dużo wysiłku kosztowały mnie te dwie frazy bo nie ukrywam nie są łatwe, i dobiłem już do pierwszej 20-tki i nie chciał bym sobie zniszczyć wszystkiego poprzez nagły przypływ 8000 linków na słowo ubranka (choć to przecież w sumie inna fraza niż ja pozycjonuję no i w obrębie jednej domeny, no chyba google widzi że to reklama tekstowa w treści a nie spam)

a jak droga to zabawa? Rozumiem, że target okey dla Twojego sklepu, natomiast ja bym tutaj popatrzył nie pod względem seło, bo to bez sensu, 1 domena, chyba 1 ip raczej potraktuj to marketingowo i zobacz jak zwraca się inwestycja. Gdyby takie rzeczy miały zaszkodzić, to raczej jakbyś zrobił site-wide z tego forum ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności