Skocz do zawartości

Podatek - ktoś wkońcu wie jak odprowadzic?

ayala

Rekomendowane odpowiedzi

witam (po raz pierwszy na forum:)

odnosnie rozpoczętego tematu opodoatkowania adsense - pytanie nieco z innej beczki.

od kilku miesięcy mieszkam i pracuje już w niemczech i stąd pomysł aby od tego 2013 roku nie bawic sie juz w rozliczenia podatku dochodowego w obu krajach co jest troche uciążliwe i "przeniesc" dochody z adsense pod niemieckiego fiskusa razem z resztą podstawowych dochodów.

i tu pytanie - czy aby tak sie stało, wystarczy że w panelu adsense zmienie numer konta z polskiego banku na niemiecki, aby dochody te podlegaly juz niemieckiemu US?

dodam że nie prowadze DG, a podstawą dochodów jest "zwykla" praca na etat.

Ew. ktoś moze ma doświadczenie z rozliczeniaem adsensa w Niemczech? Zanim udam się po informacje do finanzamtu fajnie byłoby dowiedziec się czegoś konkretnego tutaj.

Będę wdzieczny za wszelkie wskazówki!

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie lepiej zapytać o to na jakimś niemieckim forum?

a tam powiedzą

Nie lepiej zapytać o to na jakimś polskim forum?

he he ;-)

ale ja mam pytanie od marca mam stronę i zarobiłem na niej 300 zł wypłata była jakoś tak w listopadzie. Do marca pewnie dostanę drugie 300 zł więc łacznie zarobię 600 zł do wiosny.

Na razie ne wiem czy będę się tym tematem zajmował bo mam też inne rzeczy, także jak coś to moze oddam komuś ten projekt i teraz pytanie jak mam się z tego rozliczyć? Wziąć pod uwagę obydwie wypłaty i złożyć PIT czy tylko tę z roku 2012?

Ewentualnie mogę sobie poczekać i nie wiem później uwzględnić tę jednorazową wypłatę za rok 2012 kiedy np. będę się rozliczał z nowych wypłat czy do któregoś tam maja mam złozyć ten pit za rok 2012?

Inne jeszcze pytanie jak będę dostawał wypłaty powiedzmy te 300 zł co 3 miesiące to mam się rozliczać za każdym razem czy wystarczy raz na rok? Taki dochód jest wolny od podatku więc i też z takimi zarobkami nie za bardzo mi się chce bawić ileś razy do roku, ale załatwić raz za jedny mrazem.

Pytam, bo jestem w tym temacie nieobeznany.

Zaliczka za grudzień do 20 stycznia czy do złożenia PITU?

Albo wpłacasz zaliczkę do 20 stycznia, albo składasz w tym terminie PIT

i wynikający z tego PIT'u podatek możesz zapłacić do końca kwietnia.

Ale zdecydowanie dołączam się do wszystkich zalecających wizytę w lokalnym US,

bo prawo podatkowe jest zagmatwane, różne w róznych rejonach kraju i dla róznych osób :)

Ok, czyli tak, jeśli przekroczyłem kwotę wolną od podatku (a stało się to w grudniu), to do 20 stycznia powinienem wpłacić zaliczkę, albo złożyć pita za poprzedni rok, a dopłacić należność do końca kwietnia. Sorki teraz za głupie pytanie, ale jak się płaci tą dopłatę? Na to samo konto co zaliczki?

• 3 tygodnie później...

Wystarczy jak wypełnisz PIT-37 w styczniu. Można przez Internet. ;)

PIT-37? Nie ważne czy rozliczasz jako dzierżawę czy umowę zlecenie to musisz wypełnić PIT-36.

I cenna wskazówka. Należy rozliczać się tak jak powie nam US, do którego należymy.

Wszystko o telefonach Nokia Lumia i Windows Phone

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności