Skocz do zawartości

Podatek - ktoś wkońcu wie jak odprowadzic?

ayala

Rekomendowane odpowiedzi

kuba1110001,

Jeśli kwota wolna od podatku wynosi 3000 zł, a Ty zarobisz 2000 zł to podatku nie płacisz, ale PIT musisz wypełnić i w nim napisać, że zarobiłeś te 2000 zł. To, o czym Ty piszesz to ukrywanie dochodu.

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Byłem w urzędzie i babka mi właściwie przytakiwała tylko. Mało nowych rzeczy się dowiedziałem. Będę to rozliczał jako normalną dzierżawę, bo na ryczałt się spóźniłem, a lepiej nie będę składał oświadczenia, że pierwszy dochód osiągnałem w styczniu gdy tak nie było. Myślicie, że można zaliczyć do kosztów np. multikody ze sklepu internetowego?

Powszechnie wiadomo, że każdy jeden urząd ma swój własny punkt widzenia i to, co sądzą anonimowi ludzie w internecie Ci w niczym nie pomoże.

Dla mnie to jest koszt. Dla urzędnika może nie być. Ty to wliczysz w koszty, on to zakwestionuje. Jak mu potem będziesz tłumaczyć? "Proszę mi nie wlepiać mandatu, bo mi jakiś dureń w internecie tak napisał, a ja byłem zbyt leniwy, by do US zadzwonić"?

• 2 tygodnie później...

Powszechnie wiadomo, że każdy jeden urząd ma swój własny punkt widzenia i to, co sądzą anonimowi ludzie w internecie Ci w niczym nie pomoże.

Dla mnie to jest koszt. Dla urzędnika może nie być. Ty to wliczysz w koszty, on to zakwestionuje. Jak mu potem będziesz tłumaczyć? "Proszę mi nie wlepiać mandatu, bo mi jakiś dureń w internecie tak napisał, a ja byłem zbyt leniwy, by do US zadzwonić"?

Dzwonienie też nic nie da, bo każdy w urzędzie wie swoje. Najlepiej napisać wniosek o indywidualną interpretację podatkową i mieć wszystko na papierze. Ja przychody z adsense rozliczam co roku na picie jako inne przychody. Mam to na papierze więc mogę spać spokojnie :)

Lubisz gry komputerowe? A do tego zupełnie za darmo? Jeżeli tak to wejdź na https://darmowe-gry.pl i zobacz darmowe gry.

Pobierz za darmo program do rozliczeń podatkowych za 2015 rok z pity2016ng.pl lub wybierz inny sprawdzony program ze strony: pity-program.pl PITy 2015 ips.

• 1 miesiąc temu...

Przeczytałem cały wątek i mam małą uwagę. Pan Lis ma racje, nic nie zastąpi konsultacji z US, albo z Krajową Informacją Podatkową - Ci pierwsi odesłali mnie do KIP i dostałem zupełnie inną interpretacje. Mianowicie rozliczam się raz do roku, klasyfikując zarobek jako "inne źródła". Mogę powołować się w razie czego na rozmowę, to też może służyć jako tymczasowy tyłkochron, ale najlepiej załatwić sobie indywidualną interpretacje podatkową. Dzwońcie najpierw do US, straciłem dużo czasu czytając mylące artykuły na ten temat.

Mam inny natomiast problem. Kiedy rozpoczyna sie umowa z Adsense? Wraz ze stworzeniem konta? Umieszczeniem reklam na stronie?

• 1 miesiąc temu...

Mam takie pytanie - mając DG chce zweryfikować konto pod nie podpięte, rozumiem że z tych ~2 pln weryfikacyjnych muszę się też rozliczyć (tu tylko proszę o potwierdzenie), czyli wystawić na to rachunek.

Natomiast co z wypłatą - mogę ją zafakturować w momencie kiedy wpłynie realnie na konto? Bo wtedy realnie wiem ile to PLN , inaczej mam tylko dane euro.

Rozumiem że rachunku mojego Google nie potrzebuje i mimo że oczywiście go wystawiam to nie muszę go wysyłać Googlowi? Jaki tytuł dać takiemu rachunkowi?

Okolice Krakowa - zdjęcia, opisy wycieczek po Małopolsce etc.

r0qqgk.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności