Skocz do zawartości

Najpierw nauka języków, czy od razu SEO ?

pETEROV

Rekomendowane odpowiedzi

HTML jest niezbędny, chociażby podstawy o tagach i odpowiednim ich użyciu
W tym topicku wypowiadała się osoba która wypozycjonowała swój serwis na relatywnie ciężkie keywords i z tego co mi wiadomo w tamtym czasie na pewno nie posiadała znajomości HTML'a, php czy też css .

Kolejny raz mylone są pojęcia pozycjonowania z jakaś modyfikacją "PHP w SEO to modyfikacja szablonów na Wordpressie."

Tak na marginesie - programy nie pisze się w PHP :olaboga: .

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zrobisz mi optymalizację bez znajomości HTMLa? Wrzucisz w pierwszy lepszy program stronę do analizy i wyskoczą Ci nieuzupełnione alty dla obrazków, jakieś nagłówki, jakieś meta keywords/descritpion i co Ci to da? Bez znajomości podstaw będziesz latał i szukał po poradnikach co tam właściwie jest napisane. Tak samo możesz powiedzieć, że podstawowa znajomość protokołu HTTP nie jest potrzebna - podstrona zwraca jakieś tam liczby, to niech sobie zwraca.

Zrobisz mi optymalizację bez znajomości HTMLa?
Kolejny raz ewidentne mylenie pojęć - pozycjonowania i innych prac. Optymalizacje nie musi robić osoba która zajmuje się pozycjonowaniem, bo od tego jest programista & webmaster serwisu. Zresztą w poważnych zleceniach = dla poważnych firm nie dostaniesz dostępu do FTP i możliwości grzebania w serwisie. Poza tym twoja umiejętność HTML'a nie na wiele się zda w wypadku zaawansowanych serwisów - nie che mi się pisać dlaczego...

Kolejny Wasz błąd rozumowania to ta znajomość "chociażby podstawy o tagach i odpowiednim ich użyciu".Osona która wie, że jest nagłówki h1, h2 itd, pograbienia <strong> czy też listy wypunktowane UL > LI wcale nie posiada podstaw HTML'a tylo informacje o tym, że takie elementy są. Kolejny przykład z motoryzacji: bardzo dobry kierowca F1 raczej nie jest inżynierem materiałowym, elektronikiem, aerodynamikiem itd czyli w tych dziedzinach które są niezbędne by ten bolid F1 zbudować... jest za to dobry w prowadzeniu samochodu.

A jak chodzi i to na co się powołujesz, czyli optymalizację to pozycjoner powinien doskonale wiedzieć co w ramach jej należy zrobić, sporządzić audyt ale na pewno nie musu jej samemu wdrażać. Patrz punk pierwszy.

Tak ja to widzę...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No dobra tą osobą o której pisał Mion jestem ja, do tej pory nie znam PHP czy CSS. Nie przeszkodziło mi to wypozycjonować strony do top 1 na frazę ubezpieczenia, w ostatnim czasie ,,robiłem,, optymalizację strony która po jej wykonaniu wskoczyła na 3 frazy do top 10 z top 40, inna strona dwie frazy top1, itp, itd. Po prostu piszę komuś co ma wykonać w ramach optymalizacji i to zlecam, cała filozofia. To że wiem co trzeba zrobić nie znaczy że muszę umieć to zrobić, mogę zlecić, ważne że klienci są zadowoleni bo są efekty. Jak piekarz wie jak upiec chleb nie znaczy że wie jak zrobić piec. Aczkolwiek znajomość języków by się przydała, nawet z tego względu że oszczędziłbym parę złotych nie zlecając prac.

No dobra tą osobą o której pisał Mion jestem ja, do tej pory nie znam PHP czy CSS. Nie przeszkodziło mi to wypozycjonować strony do top 1 na frazę ubezpieczenia
Potwierdzam - Kolega ja1 - jest "żywym" przykładem osoby znającej się na pozycjonowaniu jednak nie na HTML'u czy też PHP co jak widać w niczym nie przeszkadza.

Powiem jeszcze raz, możesz pozycjonować strony nie umiejąc HTMLa, CSSa, PHP. To jest potrzebne do wprowadzenia jakichś zmian na stronie, a nie do pozycjonowania. Nie będziesz codziennie zmieniał strony, robisz audyt, widzisz że trzeba coś poprawić, zlecasz i zajmujesz się innymi rzeczami aby wypozycjonować stronę, a one mają niewiele wspólnego z HTMLa, CSSa, PHP. Ja nie znam, a nie mam problemów z pozycjonowaniem nawet na bardzo trudne frazy.

Taaaak W Polsce pracownik biurowy przychodzi do domu po pracy... naprawia sobie komputer, tapetuje mieszkanie, a później jeszcze naprawia sobie pralkę w ramach odpoczynku
OT - Niezbyt trafne porównanie.... tak właśnie robi, bo go nie stać na fachowców, a nie w ramach odpoczynku ...

Zgadza się, tak robi pracownik biurowy... dobrego seowca czyli np. specjalisty od link building będzie stać na zlecenie audytu i optymalizacji...

Kolego @NetSiZ nie masz nic sensownego do powiedzenia to się powstrzymaj pisaniem, bo twoje posty ZUPEŁNIE NIC NIE WNOSZĄ do tego tematu :nonono:

No ja też nie grzebie klientom po ftpach, mówię tylko co ma być zrobione i robi to osoba, która tworzyła stronę, bo o ile w wordpressie można pogrzebać to już w dedykowanych aplikacjach nie za bardzo. Tym bardziej jak są pisane np. w Ruby o których nie mam zielonego pojęcia.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Uważam, że...

@ pETEROV

SEOwiec jest od SEO

Grafik od grafiki

Programista od programowania

Zacznij od nauki pozycjonowania, a z czasem wyjdzie w jakim kierunku powinieneś się dokształcać. Nie mówię tutaj o nauce do perfekcji HTML, CSS czy PHP, ale o podstawowych zagadnieniach do SEO -> mieć wiedzę do czego są wykorzystywane w SEO..

Znajomy, który kiedyś był "zielony" tak jak Ty, zaczynał od kursów: 1, 2, 3, Sam oceń, sprawdź lekcje próbną.

Edit:

Usuniecie anhoru z linku :)

Rzetelne pozycjonowanie. Gwarantowane efekty.

Strategia "anty Panda & Penguin".

www.seoagent.pl

@ ja1 ... może i tak wygląda.

Tak myślałem, że ktoś sobie własnie tak jak ty pomyśli. Osobiście nie mam nic wspólnego z eduweb.pl!

P.S. Nie tak robi się szeptankę (no chyba, że nieudolną)... :D

Rzetelne pozycjonowanie. Gwarantowane efekty.

Strategia "anty Panda & Penguin".

www.seoagent.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności