Skocz do zawartości

Otwieranie sklepu internetowego i wycofywanie się z allegro?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę robił nikomu antyreklamy ani reklamy powiem tak - znajomy konfigurował sklep na płatnej platformie na początku miało to być 2500 netto wyszło ponad 5000 netto na fakturze. Nie wiem jaka to była platforma wniosek jest taki zbadać czego potrzebujesz i czy jest to w kwocie jaką chcesz przeznaczyć na sklep. Wiadomo, że platforma ma swoich programistów i na czymś zarabiać musi płacisz za komponenty - żeby później nie było "Ale drogo mi wyszło, oszukali mnie"

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 miesiąc temu...

aktualnie ze względu na prowadzone przedsięwzięcie nie moge sprzedawać na allegro, nie mogę robić klientom konkurencji czuli księgarniom, hurtownikom i dystrybutotrom, ale gdy wcześniej prowadziłem inne projekty, allegro służyło mi jako kanał promocyjny i wiazałem z tym koszty( miałem przygotowany szczególowy plan marketingowy). Na allegro miałem zawsze wieksze ceny niż w sklepie, ale na aukcjach sporo info o firmie, adres internetowy róznego rodzaju triki aby klient z allegro przeszedł na stronę. Te same produkty miałem o jakieś 10% niższe, dodatkowo tańszy transport + gratisy, bonusy itp, aby przekonać go do zakupu. Na allegro sprzedaż strasznie kiespka, ale dzięki niemu 30% klientów na sklepie przechodziło właśnie od nich( google analitics) musisz wiedzieć co chcesz osiągnąć przez sklep internetowy. Teraz to nie to co 7 lat temu, teraz jeżeli chcesz być prawdziwym sprzedawca musisz mieśc sklep internetowy, aukcje byle wiesiek moze wystawić, świadczy to o profesjonalności firmy.

Widzę, ze temat zmierza w kierunku platform Saas. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś ma doświadczenia z Saas'em IAI ?

sas to najlepsze roziwązanie, wykupujesz dedyk, sklep jest rozwijany w ramach abonamentu, dodatkow sam prowadzasz opcje które sa Ci potrzebne. Sklep budowane od podstaw sa dla największych graczy typu euro, media markt itp. Trzeba być idiota prowadząc nawet duzy sklep stacjonarny i wykładać kasę na budowę sklepu a nastepnie za każdym razem płacic za dodatkowe opcje typu, podpięcie płatności internetowych( kiedys tego nie było), a np zrobienie sklepu na fb pewnie indywidual za 3000zł, błędy, testowanie, znowu błędy itp. Ja sobie w każdej chwili moge otworzyć, bo to jest standard teraz i firma oferująca plkatformy typu sas nie moze zostać w tyle, cały czas się musza rozwijać. Ty zamiast skupić się na sprzedaży musisz monitorować co sie dzieje na rynku i wdrażać, to , a ja to mam i najczęsciej za darmo...

edit: a i z ręka na sercu moge polecić IAI, ale tylko dla zaawansowanych graczy na rynku sprzedaży internetowej, dla osób ze średnim doświadczeniem proponuję selly albo shoper, idealne rozwiązanie, maksimum możliwości! Pracowałem na wszystkich obecnie na shoper, nigdy nie narzekałem, jestem na dedyku, mam aktualizacje w cenie przez rok + mogę sam dodawać pewne opcje

moim zdaniem - obie formy i allegro i sklep, domena ma być chwytliwa i łatwa do zapamiętania

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Dlaczego tylko dla zaawansowanych, mógłbyś rozwinąć temat?. Właśnie przymierzam się do IAI, a zaawansowany nie jestem.

moze źle się wyraziłem, chodzi o to, że IAI ma bardzo duze możliwości, duzo opcji i zawansowanych elementów które moga wykorzystać tak naprawde osoby które wiedza co chca osiagnąć w sprzedazy po przez sklep internetowy. Jest bardzo rozbudowany i pozwala osiągnąć takie mozliwości jak platformy pisane od podstaw dla duzych sieci i sklepów wysyłkowych z prawdziweggo zdażenia, które traktuja sprzedaz po przez sklep internetowy jako głowny kanał sprzedaży i pozyskiwania klientów. Wiedza co chcą osoiągnąć. Jezeli dopiero zaczynasz sprzedaz w internecie nie potrzebujesz takiej platformy bo nie bedziesz potafił wykorzystac jej mozliwości nawet w 30%. Nie wiem co zamierzasz, czy juz prowadzisz sklep i sie tak rozwiajasz, ze musisz sprostać pewnym wymogom np w obsłudze klienta, zwiększenia efektywnosci sprzedazy czy komunikacji z klientami itp. Jezeli jest to Twój pierwszy sklep internetowy i myslisz, że wiesz co chcesz osiągnąc i masz wszystko dokładnie zaplanowane od kosztów promocyjno-marketingowych po strateęgię działania i rozwoju firmy internetowej to i tak popełnisz tyle błędów, że wszystko bedziesz musiał na bierząco poprawiać(znam to z autopsji, niestety). Moze masz juz doswiadczenie w sprzedazy internetowej( nie chodzi mi o allegro, bo to jest niebo a ziemia w sprzedazy internetowej i nie wiąże tego ze sobą w zaden sposóB) prowadzisz sklep, idzie bardzo dobrze, chcesz to wysztko usprawnic, wiesz czego potrzebuja Twoi klienci i wiesz co im pomoze, ułatwi dostęp dio Twoich produktów, polecam Ci IAI,. Jeżeli jest to Twój pierwszy sklep to radzę zapoznac się z selly i shoper(oba sa na podobnym poziomie), a i tak nie wykorzystasz ich potncjału w 100%.

Po pierwsze koszty: cena abonamentu w selly i shoper około 99zł miesięcznie w IAI , aby mialo sens wdrazanie tej platformy to musisz wykupic minimum dedical cloud 1 czyli 499zł netto, ten za 99zł się nie opłaca bo sporo bedziesz dopłacał: https://www.iai-shop....ses/cloud.phtml

Ja prowadzę teraz sklep na shoper, ale na dedyku i jestem zadowolony, wystarcza mi w zupełności, ale tak jak napisałem musisz wiedzieć co chcesz osiągnąć. Ja np na początku, jak bym zaczynał wolałbym te 400zł zaoszczędziec i wydac je na reklame w AdWords lub przeznaczyłbym na pozycjonowanie 1-2 fraz w google.

sorki za blędy ale klawiatura mi się sypie, juz kurier jedzie :D

sas to najlepsze roziwązanie, wykupujesz dedyk, sklep jest rozwijany w ramach abonamentu, dodatkow sam prowadzasz opcje które sa Ci potrzebne

saas to chyba trochę inaczej działa ale ja się nie znam...

IAI ma bardzo duze możliwości

z ciekawości co mają takiego czego konkurencja nie ma i inne rozwiązania też nie mają?

saas to chyba trochę inaczej działa ale ja się nie znam...

saas czyli opcja abonamentowa, płacisz abonament za dzierżawę gotowego oprogramowania, które jest stale rozwijane i ulepszane...dodatkowo przy serwerze dedykowanym, sam możesz dodatkowo rozwijać swój sklep o funkcjonalności których np nie ma w standardzie( różne potrzeby, dla różnej branży).

napisze Ci dla przykładu czego nie ma shoper którego używam, a też jest w modelu saas na dedykowanym serwerze i wszystkimi możliwymi funkcjami jakie to oprogramowanie oferuje:

-obsługa sprzedaży stacjonarnej (POS)

-obsługa salda klienta i kredytu kupieckiego.

-możliwość logowania się do sklepu za pomocą danych z innych serwisów (Facebook, Google i OpenID).

- hurtownia intewrnetowa

-integracja z dostawcami

itp itd

już wiesz? To są przykłady ogólne, największe możliwości daje dopracowywanie szczegółów prezentowanej oferty jak i elementów zwiększających sprzedaż nie widocznych "gołym okiem" dla klienta sklepu, dopasaowanie oprogramowania do prowadzonej działalności / oferowanych produktów. Inne możliwości przy sprzedaży biżuterii, inne przy sprzedaży sprzetu komputerowego itp

jężeli nadal nie wesz o czym mówię masz, wypróbuj sobie oba oprogramowania, moze wtedy będziesz wiedział o co chodzi:

demo IAI: https://www.iai-system.com/pl/demo.phtml

demo Shoper: https://www.shoper.pl/cennik-sklepu-shoper/

Mi w zupełności wystarcza shoper, ale dla kogos kto z jednego panelu administracyjnego zarządza np 12 sklepami internetowymi, shoper to zabawka: https://www.iai-shop.com/casestudy/sexshops.phtml , https://www.iai-shop.com/casestudy/krainaherbaty.phtml

dodatkowo przy serwerze dedykowanym, sam możesz dodatkowo rozwijać swój sklep o funkcjonalności których np nie ma w standardzie( różne potrzeby, dla różnej branży).

jest tylko małe ale - w moim odczuciu jak kupujesz sobie serwer dedykowany i instalujesz na nim oprogramowanie, modyfikujesz je itp. to już nie bardzo pasuje do modelu SaaS...

nie to żebym stawał po stronie któregoś rozwiązania (choć Twoje wypowiedzi przynajmniej w części brzmią jak z działu PR IAI), ale z Twoich przykładów elementy które są dla mnie zrozumiałe bez wczytywania się w ofertę są dostępne w innych rozwiązaniach (choć nie wiem czy akurat shoper je ma, a na wczytywanie i porównywanie akurat ich ofert nie mam czasu).

@Qwerty123

Nie jestem pewny, która ofertę wybrać. Z tego co do tej pory przeczytałem nt. ofert różnych firm to IAI posiada najwięcej integracji w cenie. Zależy mi też na tanich przesyłkach, które również są proponowane w przypadku skorzystania z ich oferty. Jako początkujący sklep (bez wiedzy ile przesyłek będę generował miesięcznie) zapewne nie uzyskałbym takiej ceny od firmy kurierskiej.

Teraz minusu: limit wizyt w abonamencie Cloud (5000), to mało i boje się, że faktycznie można nieżle dopłacić. Brak integracji z firmą księgową (Ifirma, Wfirma)- wwwwielki minus

Co do pozostałych providerów to w mojej opinii na uwagę zasługuje SElly. W tym przypadku problem polega na tym, że oferta na grafikę jest droższa (opcja która mnie interesuje). Po godzinie 17:00 brak możliwości kontaktu telefonicznego, pozostaje tylko e-mail. Nie jestem informatykiem i obsługę techniczną sklepu muszę powierzyć w obce ręce. Dodatkowo Selley nie oferuje w pakiecie cen na usługi kurierskie (a szkoda). Co prawda mają integracje z UPS i DHL oraz jakimś brokerem Dwiepaczki, ale jak zadzwoniłem do tego ostatniego po ofertę to się załamałem. Standardowa paczka chyba do 3kg kosztował około 19 PLN. Zwrot pobrań zajmuje im 17 dni.

Teraz oferta Shoper. faktycznie jest taniej jeżeli chodzi o abonament. Nie udało mi się znaleźć informacji nt. kontaktu telefonicznego w razie problemów ze sklepem. Brak oferty na transport. To mniej więcej tyle z wstępnego podsumowania.

Jeżeli korzystałeś z w/w firm to możesz się zapewne ustosunkować, z którą najlepiej Ci się pracowało. Chciałbym się również zapytać o współpracę z Selly i Shoper - jako ona wyglądała?. Z góry dziękuję za przedstawienie szczegółów dot. współpracy z tymi firmami.

Pozdrawiam

L

Kolorowe słuchawki na Fonostacja.pl

jest tylko małe ale - w moim odczuciu jak kupujesz sobie serwer dedykowany i instalujesz na nim oprogramowanie, modyfikujesz je itp. to już nie bardzo pasuje do modelu SaaS

ale przy modelu saas każda platforma czy to iai, czy shoper, czy inne tego typu rozwiązania umożliwiaja przy dedyku wdrażanie swoich możliwsości bo jest to wpisane w rodzaj asortymentu jaki oferujesz. Jezeli wystarcza Ci to co oferuja to dobrze, jezeli chcesz cos ulepszyc, dołozyc to to robisz. to tak jak z wynajmem mieszkania, szukasz takiego które Ci najbardziej odpowiada, ale nikt nie broni Ci kupi9ć do niego dodatkowe meble czy sprzet rtv, jednemu wystarczy 19" kineskopowy telewizor inny potrzebuje 47" hull hd itp. oto mi chodzi.

nie to żebym stawał po stronie któregoś rozwiązania (choć Twoje wypowiedzi przynajmniej w części brzmią jak z działu PR IAI)

nie wiem czy zauważyłeś i czytałeś uważnie to co pisałem wyżej, ale ja korzystam z oprogramowania shopera i jestem bardzo zadowolony.

Nie jestem pewny, która ofertę wybrać.

podaj mi więcej szczegółów, branża, doświadczenie w sprzedaży internetowej, mogę dac Ci kontakt żebyś miał kuriera z UPS za 11, 50zł netto, na początek cena chyba będzie dobra i nie musisz wysyłać dziennie po 100 paczek. Pomogę Ci wybrać lub nakierować na oprogramowanie i podpowiedzieć co nieco. Pracowałem nad kilkoma projektami np sklep z meblami i wyposażeniem wnętrz, sklep z tkaninami, sklep rtv, agd i It, teraz książki. Chętnie Cie nakieruję... pisz priv

Brak oferty na transport

Masz pełno brokerów takich jak kurjerzy, furgonetka, sendit i wielu innych, a 19 zł za paczkę to cena o wiele lepsza niż ta którą uzyskasz w większości firm kurierskich z niską deklaracją liczby wysyłek (chyba, że będziesz miał kilkadziesiąt paczek dziennie, ale na początku wątpię)...

przy modelu saas każda platforma czy to iai, czy shoper, czy inne tego typu rozwiązania umożliwiaja przy dedyku wdrażanie swoich możliwsości

pokaż mi tę opcję w ofercie IAI

zresztą jak znam P. Fornalskiego to wie lepiej i tylko Ci się wydaje że tak jest i tego potrzebujesz...

nie wiem czy zauważyłeś

zauważyłem, ale to nie zmienia tego co napisałem wcześniej

@piotr.k

Masz pełno brokerów takich jak kurjerzy, furgonetka, sendit i wielu innych, a 19 zł za paczkę to cena o wiele lepsza niż ta którą uzyskasz w większości firm kurierskich z niską deklaracją liczby wysyłek (chyba, że będziesz miał kilkadziesiąt paczek dziennie, ale na początku wątpię)...

19 PLN to niezła cena ???. Oj nie wydaje mi się. Jedynie Sendit zbliża się do jakiegoś progu racjonalnej ceny. Jeszcze pozostaje kwestia zwrotu pobrań 17 dni. Dla mnie to dużo za długo.

Kolorowe słuchawki na Fonostacja.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności