Skocz do zawartości

Otwieranie sklepu internetowego i wycofywanie się z allegro?

Rekomendowane odpowiedzi

19 PLN to niezła cena ???. Oj nie wydaje mi się.

Wszystko jest kwestią wielkości i skali bo nadal nie wiem - będziesz wysyłał 100 przesyłek dziennie czy 1? Bo jak 1 to chętnie zobaczę jak sam negocjujesz lepszą ceną w firmie kurierskiej...

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

pokaż mi tę opcję w ofercie IAI

ale to nie jest żadna opcja, wystarczy spojrzeć w portfolio np IAI i widać, że sklepy posiadają różne funkcjonalności w zależności od branży i nie chodzi o opcję przygotowana juz przez nich tzn. wybierasz w maire dostosowany szablon do prowadzonej przez Ciebie funkcjonalności. Jeżeli chcesz wdrożyć sobie jakąś opcje to piszesz do nich i to robią, oczywiście nie za darmo, albo zlecasz komus z zewnątrz. Jak masz dostęp do wszystkich swoich plików na serwerze to możesz robić co chcesz. W selly zrobia dla ciebie co chcesz, zintegrują Ci platforme ze wszystkimi możliwymi zewnętrznymi aplikacjami, skryptami i platformami, aby Ci tylko kasy, czasu i pomysłów starczyło...

Poczytaj https://www.iai-shop....evelopers.phtml ; https://www.iai-shop....lications.phtml

Oprogramowanie IAI jest stworzone do tego aby go dopasować idealnie pod siebie. Jest to platforma która idealnie nadaje sie dla osób które chcą mieć elastyczna platformę sprzedaży, praktycznie stworzona pod siebie.

Widać, ze nigdy nie korzystałeś z tego oprogramowania, chyba żadnego oprogramowania, a ze sprzedażą w internecie masz tyle wspólnego co Jan Kowalski sprzedający na allegro swój stary rozdupcony telefon...

Bo jak 1 to chętnie zobaczę jak sam negocjujesz lepszą ceną w firmie kurierskiej...

tu się z Toba zgodze, jak masz wysyłac jedną paczke dziennie to szkoda twojego czasu w zabawe w sklep internetowy.

Przy wysyłce około 10 paczek dziennie, u byle jakiego brokera powinienies dostać minimum 13zł netto za paczkę , jak chcą wiecej to tylko się zaśmiać w twarz i podziękować. Wystarczy spojrzeć np na aukcje na allegro. Cena standardowa przy wpłacie na konto - kurier 15zł brutto. Jeżeli ktos mysli , że sprzedawca będzie dokładał choć 1zł do paczki, to wogóle nie orientuje sie na rynku sprzedaży internetowej.

Znajomy prowadzi sklep z tuszami, wysyła kurierem paczki po 8zł, na allegro koszt wysyłki 14zł, czyli 6zł jest na czysto przy każdej paczce wysłanej w ten sposób, tylę, że firma wysyła około 50-70paczek dziennie, i nie mówie tu o realizacji zamówień po weekendowych gdzie jest ich około 300-400

ale to nie jest żadna opcja, wystarczy spojrzeć w portfolio np IAI

Nie chcesz chyba zrozumieć, bo odsyłasz mnie do opisów tworzenia aplikacji współpracujących ze sklepem czy integracji ze swoim oprogramowaniem ale nie widzisz, że nie ma możliwości jakiejkolwiek modyfikacji ich sklepu.

Proponuję poczytać choćby www.iai-shop.com/asp/saas.phtml i spróbować zrozumieć czym jest model SaaS oraz czym się różni modyfikacja/rozbudowa silnika sklepu od integracji sklepu z innymi aplikacjami.

tylę, że firma wysyła około 50-70paczek dziennie

Cieszę się, że w końcu się zgadzamy bo właśnie o tym piszę od początku ;)

Nie chcesz chyba zrozumieć, bo odsyłasz mnie do opisów tworzenia aplikacji współpracujących ze sklepem czy integracji ze swoim oprogramowaniem ale nie widzisz, że nie ma możliwości jakiejkolwiek modyfikacji ich sklepu.

Proponuję poczytać choćby www.iai-shop.com/asp/saas.phtml i spróbować zrozumieć czym jest model SaaS oraz czym się różni modyfikacja/rozbudowa silnika sklepu od integracji sklepu z innymi aplikacjami.

myślałem, że zrozumiesz ale niestety... chodzi o to, że możesz sobie dopisywac potrzebne Ci opcje i skrypty, saas polega tylko i wyłącznie na dzierżawie oprogramowania i płacenia abonametu ot cała filozofia!

Po co sie kłocić, napisz do IAI czy jak wykupisz u nich oprogramowanie na dedyku to czy będziesz mógł dopisać sobie pare skryptów i aplikacji dla swoich potrzeb i sprawę bedziesz miał wyjaśnioną, bo mi cały czas o to chodzi.

edit: oczywiście, że możesz modyfikować sklep skoro masz dostep do wszystkich plików sklepu, tylko, że robisz to na własną odpowiedzialność, jak cos spierd***isz to juz wtedy Twój problem. Po to Cię odsyłałem do działu dla deweloperów żebyś zrozumiał, że masz możliwość dopisywania sobie pewnych opcji. Wydaje mi się, że tobie sie wydaje, że ja myślę, że Saas polega na tym, że moge po opłaceniu abonamentu robić ze sklepem co tylko mi sie podoba, a mi nie o to zupełnie chodzi...

Tylko o to mi chodzi od samego początku, jak przyjrzysz sie moim wcześniejszym postom, a rozmowa zeszła na coś zupełnie innego, co zresztą masz opisane niżej z linku który podałes u siebie w poście:

"Jeśli jednak upierasz się przy samodzielnych modyfikacjach, to nasuwa się kolejne pytanie - co tak naprawdę chciałbyś modyfikować? Jeśli chcesz dodawać nowe funkcje, to od razu zapewniamy, że nie musisz. Oprogramowanie do sprzedaży internetowej IAI-Shop.com ma tysiące funkcji, a z każdym dniem pojawiają się nowe. Jeżeli jednak czegoś brakuje i zaproponujesz jakąś wartościową funkcję, chętnie ją wprowadzimy, nawet bez opłat. Znając IAI-Shop.com od podszewki, na pewno zrobimy to szybciej i taniej niż wynajęty przez Ciebie informatyk lub Ty sam"

musisz dobrze to wykalkulować i na samym początku przeanalizować koszty z tym związane. Jeżeli wiesz, że ruch będzie duży, znaczy zapewnisz taki swojej stronie to nie opłaca się dopłacać do nich. Musisz do tego doliczyć jeszcze aukcje na allegro jeżeli będziesz je wystawiał za pomocą oprogramowania IAI bo tez sa brane pod uwagę. 10 aukcji, przy pesymistycznej ilości odsłon ok 100 przypadającej na jedna aukcję to juz masz 1000wizyt, aukcja 2 x po 14 dni to juz 2000 wizyt... Nie jestem pewien czy nie dolicza równiez ilości wystawionych przedmiotów, ale tego nie jestem pewien... Jeżeli zdecydowałeś się na IAI to weź sobie ten wyzszy plan i po problemie. Ja na początek nie ładowałbym takiej kasy w comiesięczne opłaty utrzymania samego sklepu, lepiej wydać tę kasę na reklamę, promocję...

@Qwerty123

Masz racje, Allegro też wchodzi w pule wizyt niestety. Więc tak jak mówiłem trochę mały ten limit. Z pozostałych dwóch providerów to bardziej podoba mi się Shoper. Oprócz kosztów uruchomienia sklepu, istotnym dla mnie jest "time response" usługodawcow. W przypadku Selly chyba tak dobrze nie działa jak u konkurenta. W Shoper było by wszystko OK, tylko ci dla odmiany chcą abonament z góry za rok :cray:

Spuentuje to tak" jak się nie odwrócisz to ###### zawsze z tyłu"

Kolorowe słuchawki na Fonostacja.pl

@Leopold, poczytaj dokładnie co jest wizytą i jak jest liczone... Na alledrogo jako wizyta jest liczone ilość wystawionych produktów (nie aukcji czy wyświetleń aukcji).

Tak naprawdę powinieneś się określić co wiesz, umiesz, jakie masz doświadczenie, możliwości i oczekiwania oraz czego tak naprawdę potrzebujesz - bez tego to jest zgadywanka i szukanie po omacku...

Po co sie kłocić, napisz do IAI czy jak wykupisz u nich oprogramowanie na dedyku to czy będziesz mógł dopisać sobie pare skryptów i aplikacji dla swoich potrzeb i sprawę bedziesz miał wyjaśnioną, bo mi cały czas o to chodzi.

edit: oczywiście, że możesz modyfikować sklep skoro masz dostep do wszystkich plików sklepu,

Kolego ja się nie kłócę, tylko próbuję CI pokazać, że nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć tego co podaje IAI.

Wręcz zacytowałeś z ich strony tekst, który w tłumaczeniu z iaiowego na polskie mówi, że nie masz dostępu do plików i nie możesz sam nic zmienić

Jeśli jednak upierasz się przy samodzielnych modyfikacjach, to nasuwa się kolejne pytanie - co tak naprawdę chciałbyś modyfikować? Jeśli chcesz dodawać nowe funkcje, to od razu zapewniamy, że nie musisz.

To takie typowe stwierdzenie spadaj, nie możesz, my wiemy lepiej - tylko, że specjalnym wydaniu.

Ponadto dedyk z ich oferty (za 499 zł netto/mies.) o którym ciągle mówisz to w praktyce odpowiednik zwykłego serwera VPS i podejrzewam, że nie masz tam żadnego dostępu przez ftp czy ssh...

Można takich szczegółów wymieniać wiele, wystarczy poczytać ze zrozumieniem.

Wysokość opłat miesięcznych zależy od pięciu czynników:

• liczby wizyt (jako wizytę liczymy także jeden produkt wystawiony na aukcji - jedna aukcja ze stoma produktami to 100 wizyt);

• liczby wywołań API;

• wielkości transferu na serwerze;
  • liczby produktów w ofercie;

• języka wsparcia technicznego.

Czym jest wizyta? A czym - wywołanie API?

Wizyta to zarejestrowane jedno połączenie z Usługą, w trakcie którego otwieranych jest wiele stron, zarejestrowana dla jednego adresu IP w trakcie jednej godziny, ustalana na podstawie Logu serwera WWW, lub jedna jednostka towaru wystawiona za pomocą oprogramowania IAI-Shop.com w serwisie aukcyjnym.

Wywołanie API to z kolei wykonanie jednej instrukcji (bramki) w API, czyli otwartego interfejsu programistycznego, dzięki któremu nasi klienci mogą tworzyć własne zewnętrzne programy komunikujące się z naszym oprogramowaniem.

Klientom mającym dużą ilość wizyt lub wywołań API polecamy skorzystanie z abonamentów DEDICATED CLOUD w których nie pobieramy opłaty za liczbę wizyt czy wywołań API.

Tak naprawdę powinieneś się określić co wiesz, umiesz, jakie masz doświadczenie, możliwości i oczekiwania oraz czego tak naprawdę potrzebujesz - bez tego to jest zgadywanka i szukanie po omacku...

każdy racjonalnie myślący człowiek szuka oferty najlepszej cenowo w stosunku do jakości. Cóż mi z tego, że będę miał wodotryski w oprogramowaniu jak nie udźwignę ceny abonamentu. Co do informacji uzyskanych od providerów to w myśl zasady, że każda sroczka swój ogonek chwali, należy podejść do tematu z pewną rezerwą i chłodną głową.

W kwestii moich umiejętności to tak jak napisałem wcześniej informatykiem nie jestem, wiec support techniczny oprogramowania jest mi niezbędny.

Oczekiwania: bardzo duże, ale kaski mało - to tak jak u wszystkich początkujące przedsiębiorców :), ot proza życia.

Potrzebuje sklepu z integracjami (Ifirma, jakimś kurierem z dobrą ceną transportu, paczkomaty, sys. płatności z prowizją niższą niż 2,3%)

To w duuuuużym uproszczeniu czego potrzebuje.

Ach, zapomniałem o doświadczeniu - a co to ma do rzeczy ?

Doświadczenie choćby po to, żeby wiedzieć co wiesz o (e)handlu i z czego (nie)zdajesz sobie sprawę czy co trzeba będzie Ci tłumaczyć a co będziesz sam wiedział.

No i w związku z tym czy to plany na dłuższy czas, czy okaże się, że z prowadzenia sklepu możesz zrezygnować w czasie krótszym niż ta dyskusja bo po mies. czy dwóch uznasz, że Ci się to nie opłaca jednak a sklep internetowy sam kokosów z niczego nie rodzi.

Nadal nie wiemy czy masz już np. sklep stacjonarny i chcesz dodatkowo internetowy, w jakiej branży zamierzasz działać i ile kasy masz na ten cel (sklep jako oprogramowanie, utrzymanie, marketing, pozycjonowanie).

Konkretnie jakie integracje chcesz mieć poza ifirma (czyli z którym kurierem i którymi systemami płatności bo tu stawki zależą od tego jakie masz obroty i co sam wynegocjujesz, ale już to tłumaczyłem w tym wątku).

Natomiast podsumowując to z tego co widzę przy Twoim podejściu weź najtańszy abonament w IAI skoro to Ci się podoba (albo w innym rozwiązaniu z niskim abonamentem na starcie), pobaw się trochę i zobaczysz jak to jest i działa. Jak Ci braknie wizyt to dopłacisz i już.

Ewentualnie jak umiesz odpal sobie preste czy inny opensource i próbuj swoich sił.

Inaczej nie dowiesz się czy chcesz się tym zajmować na poważniej i współpracować z kimś lub jakąś firmą...

Dłużej gdybać, zgadywać i prowadzić akademickie rozważania o suchym pysku mi się nie chce ;)

Nadal nie wiemy czy masz już np. sklep stacjonarny i chcesz dodatkowo internetowy, w jakiej branży zamierzasz działać i ile kasy masz na ten cel (sklep jako oprogramowanie, utrzymanie, marketing, pozycjonowanie).

No nie wiesz i wiedzieć nie będziesz. To, że udzielamy się na tym forum nie robi z nas serdecznych przyjaciół, a i wśród przyjaciół nie rozmawia się np. kto i ile ma kasy albo ile zainwestował w to czy owo. Nie zamierzam również trąbić wszem i wobec jak biz. chcę poprowadzić (to chyba jak najbardziej zrozumiałe). Piszę ten post, aby Ci uzmysłowić, iż nie jest moją intencją roztaczanie jakieś szczególnej aury tajemniczości, czy sprowadzania dyskusji do akademickiego poziomu a jedynie daleko posunięta ostrożność i chęć zebrania opinii nt. omawianych platform Saas.

Jednocześnie żywię nadzieję, iż ton moje wypowiedzi nie będzie przez Ciebie odebrany jako nieuprzejmy lub arogancki, co jak zapewniam nie było moim zamiarem.

Pozdrawiam

L

zgadzam się w 100% z piotr.k

jeżeli nie wiemy co dokładnie zamierzasz i jakie masz doświadczenie to nikt Ci nie pomoże tak jak bys tego oczekiwał. To co piotr napisał to jest podstawa przy starcie z biznesem intyeretowym, musisz sam wiedzieć czego chcesz. A najtańsze rozwiazania nie sa najlepsze, ja np. wolę dopłacić 1zł za przesyłkę wysyłajac ją kurierem UPS i byc pewnym(z doswiaczenia, współpracuję z UPS juz 5 rok), że paczka nie wróci do mnie, bo towar został uszkodzony w trakcie transportu do klienta niz płacić 2 zł mniej i wysyłać przykładowo DHL-em, a potem wysłuchiwać skarg od klientów i walczyc o odszkodowania za zniszczony towar z firmą kurierską( nie trwa to 2 dni). To jest jeden przykład z kilkudzesięciu innych. Ja swój pierwszy sklep zamkąłem po roku czasu, bo wybrałem złą branże i nie miałem szans przebić się z ofertą i cenami, a jakościa obsługi i dobrym planem marketingowym pod koniec mojej pierwszej przygody zarabiałem na czysto już po kosztach około 1500zł. Niestety ze względu na moją sytuację nie mogłem sie z tego utrzymać, więc trzeba było zrezygnować z ciężkim sercem. Ale bardzo dużo sie nauczyłem i wykorzystuje to teraz w praktyce. Ogółem mówiąc, jak nie spróbujesz to sie nie sparzysz, jak sie nie sparzysz to sie nie nauczysz...

@Qwerty123

Co do zasady to ja też się zgadzam, że jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ale, żeby tak od razu w gumowcach w cudze życie ....

"Ile kasy masz na cel", co planujesz, rozsądni ludzie nawet nie rozmawiają o swoim zapleczu pozycjonerskim na forum

Nie prosiłem o pomoc tylko o opinie użytkowników platform Saas (iAi, Selly, Shoper).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności