Skocz do zawartości

Błędy indeksowania w Narzędziach dla webmasterów

Topek

Rekomendowane odpowiedzi

W Narzędziach dla webmasterów mam ostatnio co raz więcej błędów indeksowania, oznaczonych jako "Błędy serwera". Problem leży chyba w tym, że jakiś czas temu wrzuciłem na serwer plik index_test.php, który był niemal taki sam jak strona główna mojego serwisu. Wrzuciłem go tylko do celów testowych i już dawno usunąłem. Niestety Google zdążył tą stronę index_test.php zaindeksować, ale ponieważ ja już ją usunąłem, to dostaję w Narzędziach co raz więcej błędów o niezaindeksowanych podstronach:

index_test.php?url=podstrona1
index_test.php?url=podstrona2
index_test.php?url=podstrona3
itd.

Już się tego zrobiło ponad 200 błędów i z każdym dniem rośnie.

Co można zrobić, żeby tych błędów nie było, żeby Google przestał próbować indeksować nieistniejącą stronę index_test.php?

Ja bym tą stronę przywrócił z tylko że 301 na jakiś inny adres, tylko pytanie jak wrzucałeś coś w celach testowych czemu nie miało znacznika no-index?

Nie wiedziałem, że tak trzeba.

zaznacz te linki i naciśnij poprawione będzie ok

Tak zrobiłem i te błędy w Narzędziach dla webmasterów już nie są wyświetlane, ale czy oprócz tego nie trzeba jeszcze zrobić przekierowania 301 (bo może tylko błędy nie są wyświetlane, a problem nadal pozostał)?

Plik wrzuciłem w celach testowych. Robiłem zmiany na stronie głównej i przed aktualizacją index.php chciałem zobaczyć najpierw jak te zmiany wyglądają na serwerze.

Nigdzie nie podawałem linka do tego pliku. Nie wiem w ogóle jak Google udało się go zaindeksować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności