Skocz do zawartości

Zrozumieć kobietę

web01

Rekomendowane odpowiedzi

[wstęp]

Gdzieś na forum albo na czyimś blogu o pozycjonowaniu znalazłem taki śmieszny tekst, że "google pewnie jest kobietą" - nie zawsze da się zrozumieć jego/jej decyzje :).

No ale, na szczęście jeśli chodzi o pozycjonowanie mamy tu to czynienia tylko i wyłącznie z algorytmami - czyli ustalonymi sposobami działania. Mimo to, dalej pewnej rzeczy nie rozumiem.

[konkrety]

Robiłem sobie mały research stron które wyświetlają się w TOP10 pod kątem "pozycja w google a ilość backlinków". Tutaj pojawiło się coś ciekawego, w teorii większa ilość backlinków = lepsza pozycja. Niestety na interesującą mnie frazę strony które miały znacznie mniej backlinków (mówie tu o różnicach dochodzących do 1:10) były wyżej w wynikach... czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje?

Może chodzi o jakość tych backlinków? bo raczej o treść - wszystkie pod tym kątem wyglądają bardzo podobnie...

w teorii większa ilość backlinków = lepsza pozycja. Niestety na interesującą mnie frazę strony które miały znacznie mniej backlinków (mówie tu o różnicach dochodzących do 1:10) były wyżej w wynikach... czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje?

To nie jest teoria. To, że znalazłeś 1/10 (czy znacznie mniej) linków, to nie znaczy, że nie ma ich więcej. Oczywiście jakość też ma znaczenie, ale odpowiednio dobraną ilością jakość można przeskoczyć.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

@w teorii większa ilość backlinków

W jaki sposób pozyskałeś informacje o backlinkach danej strony / domeny - "większa ilość backlinków" ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

z Twojego pytania można już wywnioskować, że ciężko jest określić faktyczną ilość BL, dobrze myślę?
Źle :) Nie ciężko, ale nie ma takiej technicznej możliwości poza dostępem do bazy danych danej wyszukiwarki co oczywiście jest nierealne dla "Kowalskiego". Piszę danej wyszukiwarki google, bing, bo to zależy od intensywności z jaką roboty sieciowe skumają zasoby internetu.

-

Przy okazji są jeszcze inne serwisy umożliwiające oszacowanie backlinków jak:

https://www.majesticseo.com/

https://www.opensiteexplorer.org/

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Niestety na interesującą mnie frazę strony które miały znacznie mniej backlinków (mówie tu o różnicach dochodzących do 1:10) były wyżej w wynikach... czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje?

Bardzo często tak jest, kiedy treść strony jest wyjątkowo dobrze dopasowana semantycznie do zapytań. Do tego silne linki i można uzyskać nie tylko 1/10, ale i 1/1000.

Oczywiście zawsze może to być kwestia użycia przekierowań i wtedy już nie wiesz, ile tak na prawdę linków ma strona.

Latent Semantic Engineering

Oczywiście w grę wchodzi jeszcze ukrywanie zaplecza przed botami typu ahrefs czy majesticseo, więc tak jak Mion napisał: Tylko z dostępem do bazy danej wyszukiwarki będziesz mógł sprawdzić ilość i jakość backlinków.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Ja w celu określenia BL używam tarota :-)

To może użyj kosza do pisania takich postów najlepiej jeszcze INNEGO FORUM !

:spam:

Oczywiście, że nie da się sprawdzić realnej ilości BL. Google zwraca tylko ich część i też nie wiadomo do końca dlaczego takie a nie inne.

WYKONAM: teksty, grafikę, strony www oraz bannery flash.

>>> Moje allegro <<<

Przepraszam, ale czy potrzebna naprawdę jest realna ilość BL?

Przeciez na podstawie kilku źródeł mozna ja oszacować z dokładnością wystarczającą

do ustalenia poszukiwanej korelacji.

A wracając do tematu: Google jest kobietą, bo ....

jak kobieta jest schematyczny i przewidywalny dla znawców tematu,

a kompletnie nieprzewidywalny dla początkujących... . :)

A pomijając dywagację na temat płci internetowego bożka zwanego algorytm google.

Czasem się zastanawiam własnie nad realną ilością BL, czy w narzędziach pokazuje wszystkie Bl, które uwzględnia, bo mam nieodparte wrażenie, że nie.

Rozumiem, że ciężko jest podpatrzeć czyjąś stronę na 100 %, jeśli chodzi o ich ilość, a jak jest ze stroną, którą mam w narzędziach, wie ktoś może?

@web01

jak dla mnie to cienki site na przeszukiwanie linkó backlinkwatch.com, porównywałem go z narzędziami wbmastera i np. majesticseo(w wersji darmowej), to bywało, że zwracał 0 ilość BL, podczas gdy majestic dosyć trafnie oddawał stan faktyczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności