Skocz do zawartości

Pingowanie wpisów na darmowych blogach

rissah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie. Założyłem kilka blogów na darmowych platformach (blogspot, blox itp.). Dodaję tam wpisy (sam piszę teksty, każdy o długości około 2500 - 3000 znaków). Blogi te mają być tematycznym zapleczem. Z niektórych artykułów linkuję do pozycjonowanej strony i w związku z tym mam pytanie - jak szybko google indeksuje wpisy na takich platformach? Czy można przyspieszyć ten proces? Czy jakieś pingowanie tych wpisów przyspieszy całą sprawę? Specjalnie mi się nie spieszy, ale też teksty są 100 % unikalne, pisane bez mieszarek, więc zastanawiam się, czy nie wykorzystać ich na jakiś prywatnych blogach, postawionych na różnych domenach na wordpressie, bo takie z tego co zauważyłem, google szybciej indeksuje.

Gdyby mógł się wypowiedzieć ktoś, kto korzysta w ramach własnego zaplecza z darmowych platform blogowych, to byłbym wdzięczny.

@jak szybko google indeksuje wpisy na takich platformach?

1 minuta, godzina, dzień, tydzień .... wcale.

@Czy można przyspieszyć ten proces?

TAK. Linkując te strony z innych "dobrych" stron.

@Czy jakieś pingowanie tych wpisów przyspieszy całą sprawę?

Teoretycznie TAK.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Podlinkuj te strony. Raz, że przyspieszysz indeksację na czym Ci jawnie zależy, dwa: będą one mocniejsze bo jak pewnie wiesz, link linkowi nie równy.

WYKONAM: teksty, grafikę, strony www oraz bannery flash.

>>> Moje allegro <<<

Z niektórych artykułów linkuję do pozycjonowanej strony

Dlaczego nie ze wszystkich ?

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Z niektórych artykułów linkuję do pozycjonowanej strony

Dlaczego nie ze wszystkich ?

Niektóre artykuły zostawiam sobie na linkowanie tekstów, których jeszcze na stronie pozycjonowanej nie ma, a nie chcę w każdym arcie wciskać po 2 - 3 linki. Co prawda każdy art ma te 2500 - 3000 znaków i jest naprawdę unikalny, ale wolę, aby z linkami nie było za gęsto (to w końcu blogi na darmowych systemach, nie chciałbym, aby zostały uznane za spam). Poza tym niektóre arty będą linkować do strony pozycjonowanej dopiero za jakiś czas, jak na tej pozycjonowanej pojawi się konkretny wpis, a nie chcę już wówczas zmieniać linków wychodzących z zaplecza.

Podlinkuj te strony. Raz, że przyspieszysz indeksację na czym Ci jawnie zależy, dwa: będą one mocniejsze bo jak pewnie wiesz, link linkowi nie równy.

A czy linkować stronę główną zapleczowego bloga czy konkretne podstrony? Pytam jako początkujący, bo zauważyłem już na tym forum, że np. niektóre katalogi czy precle pozwalają na linkowanie podstron, ale wówczas pasowałoby mi podlinkować taki wpis do katalogu, aby nadać piramidzie jakąś moc.

Podpowiedziałbyś mi, jaki sposób linkowania tego zaplecza byłby najlepszy?

Oba sposoby są dobre, jeżeli linkujesz stronę główną, robot chodzi po wszystkich podstronach i je indeksuje. Jeżeli zależy Ci na razie na konkretnych podstronach, przykładowo tam, gdzie masz arty z linkami, to linkujesz konkretne podstrony, jednak indeksowały będą się również pozostałe podstrony. W sumie wyjdzie na prawie to samo.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Ja bym proponował linkować główną z miejsc gdzie chętnie zaglądają roboty, typu duże fora pokroju o2 - będziesz miał dużo odwiedzin u siebie, a przez to szybszą indeksację. Z kolei linki, które mają przekazywać power, puściłbym na podstrony z linkami. Zaindeksują się jeszcze szybciej i więcej juice przejdzie na stronę docelową.

Z techformatora możesz sobie ściągnąć za free Pingy Alpha - grzeje na ponad setkę serwerów pingujących, może się przydać.

Możesz też na kolejnym darmowym serwisie postawić serwis indeksujący, gdzie ładujesz linki do świeżo dodanych podstron a potem grzejesz w takiego bloga czym Ci się nawinie.

Może na przykładzie pingowanie VS podlinkowanie: 38 wpisów w katalogach dodanych dobre parę dni temu temu w ramach prezentacji dodawania do katalogów grupy "Zadbane seokatalogi" z czego do wczoraj było tylko 14 w indeksie. Wpisy były kilkakrotnie pingowane, ale to niestety niewiele dawało :(

Wczoraj wieczorem w ramach testów modułu do programu BlogiSubmitter podlinkowałem strony wpisów w kilku blogach między innymi w blogach utworzonych na darmowych platformach blogowych. Efekt jest taki, że dziś już jest w indeksie 32 zamiast 14:

belkazaindeksow.jpg

:)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion a wpisy w preclach podlinowałeś czy tylko pingowałeś? :) Przy okazji test byłby fajniejszy gdyś jeszcze miał wpisy niepodlinkowane i podał ile zdążyło się zaindeksować w ciągu tych 20h.

Nie zmienia to faktu, że WordPressy są podlinkowania.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Podlinkowane w preclach były wpisy do katalogów dodane tydzień temu :) Wpisy te były pingowane jednak to nic nie dawało.

To nie był stricte test tylko spostrzeżenie / wynik po testowaniu jednego modułu/funkcji podlinkowującej programu BlogiSubmitter :pisze:

Maniacy podlinkowywania :) Nie potrzeba wszystkiego polinkowywać; zwykła sitemapa i podpięcie jej pod GWT załatwia wszystko :)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

; zwykła sitemapa
... nic w takim wypadku nie daje ...

---

Zwłaszcza, że mowa o "obcych" serwisach jak katalogi w których dodaje się wpisy., więc to właściciele katalogów powinni szuflować z tymi sitemapami do GWT.

A nie lepiej dać linki do katalogów na jakiejś podstronie na swoim blogu z noindex, następnie zgłosić mapę, robot i tak na nie wejdzie i je przeleci, a jak się zaindeksują to usunąć

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

A nie lepiej dać linki [....] a jak się zaindeksują to usunąć
Dużo z tym zachodu. Dwa, że podlinkowują mamy to co "tygrysy lubią" - podlinkowanie i znacznie większą szanse na to, że podlinkowane będą dłużej w indeksie. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności