Skocz do zawartości

Home pl opinia o hostingu

swistak

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego pytam , a skoro zmiana struktury strony może spowodować wahania pozycji to myslałem że zmiana/aktualizacja składników , silnika bazy na serwerze i innych w home gdzie jest strona tez mogła jakoś wpłynąć na to.

Teraz już wiem że to bajka ok :)

ps. w tych sugestiach były dwa pytania które miały po 200 i 400 plusów widze ż ehome usunął te watki :)

• Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja mogę dodać tylko pochlebne opinie o home.pl

Mam u nich kilka serwerów, na których działają bardzo ważne dla mnie aplikacje. Współpracuję z home od kilku ładnych lat, bez żadnych problemów i zgrzytów z pomocą techniczną. Były przypadki, że musiałem zrobić kilka działań na bazie a byłem poza dostępem do internetu w terenie, administrator bez problemu za mnie to wykonał.

Oczywiście cena jest spora, ale za jakość trzeba płacić.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

ps. w tych sugestiach były dwa pytania które miały po 200 i 400 plusów widze ż ehome usunął te watki

Że skasowali to może wydawać się niefajne, z drugiej strony jaki miał być cel wątku, którego nie zamierzają realizować?

Ludzie mają często absurdalne lub nierealne żądania - jak choćby "konto mail dożywotnie" LOL :D

ale z tego co chyba kojarzę z 6/8 lat temu home.pl oferował e-maile dożywotnie...

jakość w home.pl jest dobra jedyne co jest słabe to cena odnowienia, w którą wkalkulowana jest słaba pomoc techniczna (jeżeli szukasz informacji bardzo konkretnych to nigdy ich nie dostaniesz... druga sprawa to bardzo niestandardowe ustawienia wielu rzeczy IMAP, WWW itp...)

w Polsce trudno znaleźć coś lepszego... ale osobiście odradzam home.pl na rzecz rozwiązań zagranicznych...

porównując wydajność serwerów firm niemieckich/francuskich/amerykańskich home.pl wychodzi bardzo słabo, wiem, że poniższe wydajność testują jedynie moc obliczeniową (ale przy WP, czy innych zasobochłonnych CMS'ach to się liczy...), kwestia rożnicy w pingu na poziomie 10 - 15ms nie jest argumentem w tej kwestii ;)

hosting wspóldzielony za granicą za pół ceny home.pl:

simple 0.276
simplecall 0.318
simpleucall 0.337
simpleudcall 0.338
mandel 0.701
mandel2 0.817
ackermann(7) 0.302
ary(50000) 0.036
ary2(50000) 0.032
ary3(2000) 0.367
fibo(30) 0.880
hash1(50000) 0.063
hash2(500) 0.072
heapsort(20000) 0.212
matrix(20) 0.218
nestedloop(12) 0.522
sieve(30) 0.192
strcat(200000) 0.031
-----------------------------
Total	 5.715

home.pl

simple 0.625
simplecall 0.815
simpleucall 1.214
simpleudcall 1.355
mandel 2.095
mandel2 2.627
ackermann(7) 1.017
ary(50000) 0.125
ary2(50000) 0.102
ary3(2000) 1.256
fibo(30) 3.409
hash1(50000) 0.170
hash2(500) 0.181
heapsort(20000) 0.547
matrix(20) 0.527
nestedloop(12) 1.109
sieve(30) 0.586
strcat(200000) 0.071
------------------------------
Total	 17.831

Studio Stawki - najfajniejsze studio fotograficzne z cykolramą w Warszawie - ul. Inflancka 11.

Testując cokolwiek w hostingu trzeba by znać cały mechanizm działania. Takie testy nie mają sensu.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

instalując CMS chcesz, aby on działał szybko i sprawnie "out of the box"

[realne porównanie WP niezmodyfikowany na home.pl generuje stronę w 800 - 900 ms, dla porównania czas na innym hostingu współdzielonym to 300 - 450 ms (co daje około takie samo przyśpieszenie co w teście powyżej) nie mówie o konkretnym optymalizowani kodu pod konkretne hostingi, raczej pisałem o rozwiązaniu szybkim - stawiamy stronę w 10 minut po zakupie]

Studio Stawki - najfajniejsze studio fotograficzne z cykolramą w Warszawie - ul. Inflancka 11.

instalując CMS chcesz, aby on działał szybko i sprawnie "out of the box"

[realne porównanie WP niezmodyfikowany na home.pl generuje stronę w 800 - 900 ms, dla porównania czas na innym hostingu współdzielonym to 300 - 450 ms (co daje około takie samo przyśpieszenie co w teście powyżej) nie mówie o konkretnym optymalizowani kodu pod konkretne hostingi, raczej pisałem o rozwiązaniu szybkim - stawiamy stronę w 10 minut po zakupie]

Jest też coś takiego jak obciążenie serwera - jeden może mieć więcej kont inny mniej i się to może zmieniać w czasie. Test za jakiś czas może pokazać odwrotną sytuację.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.

wszystko ma znaczenie, możemy się pokusić o dłuższe testy np. miesięczne (co pół godziny/10 minut pieciokrotne sprawdzenie prędkości generowania się strony na WP??? wątpie, że wynik będzie inny, ale sprawdzić nie zaszkodzi)

odnośnie obciążenia serwerów to home.pl nie pokazuje wykresów obciążenia a inni pokazują ;)

druga sprawa z home.pl mam doczynienia już 8/9 lat i widzę poprawę wzrostu wydajności, prędkości łącz itp... doceniam to bardzo. gonią zachodnie hostingi, ale cały czas im sporo brakuje (niestety mam wrażenie że z każdym rokiem troszkę więcej mają do nadgonienia i zaległości troszkę narastają...)

Ja nie bronię homa tylko zwracam uwagę na to iż nie można tak prosto porównać usług benchmarkiem.

No nie wiem ale jak dla mnie home.pl jest w porządku. Technicznie sprawny, panel i obsługa bardzo przejrzysta. Cóż... ceny potrafią dobijać to fakt ale wychodzę z założenia że lepiej jest wydać raz a porządnie i nawet trochę więcej niż korzystać z usług "Noname'ów" gdzie awarie to codzienność a pomoc techniczna to fikcja.

ja nie porównywałem home.pl z noname (który ma jedną/dwie/pięć maszyn i szpanuje hostingiem)...

co do panelu w home to jak dla mnie to porażka, kiedyś za starych dobrych czasów home aby zmienić hasło dla użytkownika poczty wystarczyły 2 kliknięcia teraz są 4 (zmiana na lepsze)

• 9 miesięcy temu...

No to ja też coś napiszę o tej firmie. Miałem tam hosting 5 lat. Ceny z kosmosu, zwłaszcza przedłużenie domen 121PLN brutto. Po 4 latach udało mi się wynegocjować lekką zniżkę na hosting, tzn cena zostałą taka sama, ale abonament trwał 15 miesięcy (zamiast 12). Na samym początku był tam świetny support- czat, telefon lub mail. Mam wrażenie, że w ciągu ostatniego roku firmę home.pl dostknęło jakieś ostre cięcie kosztów celem maksymalizacji zysków.

Tak chwalony przez wszystkich czat został zdeaktywowany, dostępny jest obecnie tylko dla "busines class". Jedyny kontakt z supportem to obecnie maile, na które potrafią odpisywać 72 godziny (w sensie odpisywać byle coś odpisać, a nie rozwiązać problem). Infolinia jest płatna 61 groszy/min i zanim wysłucha się wszystkich regułek i doczeka się na konsultanta to mija ~10 minut (czyli 6 zł za czekanie), niestety konsultanci nie są zbyt kompetentni i po każdym moim pytaniu włączali melodyjkę i lecieli do działu technicznego pytać (kolejne 5zł za słuchanie melodyjki). Generalnie suport home.pl w ciągu ostatniego roku zszedł na przysłowiowe psy- zbywają klienta, są niemili, a nawet pozwalają sobie na ironię i sarkazm.

No i na koniec najlepsze- 2 dni temu home.pl zablokował mi cały hosting bez ostrzeżenia. Każdy serwis, który był na tym hostingu ma teraz 403 Forbidden Blokada serwisu - Prosimy o kontakt z BOK pod numerem 801445555. Podobno na serwerze był skrypt rozsyłający spam, ale konsultant nie potrafił udzielić mi żadnej informacji co to za skrypt i gdzie konkretnie jest. Generalnie dał mi do zrozumienia, że jak sam go sobie znajdę i usunę to być może mi ten hosting kiedyś tam odblokują (ale z naciskiem na "my nic nie musimy"). Złośliwy skrypt wziął się na serwerze stąd, iż zainstalowana tam była stara (dziurawa) wersja Joomli i jacyś Araby wykorzystali to. Niestety Joomla na home.pl "od zawsze" działała źle, wystarczy wpisać sobie w google "joomla na home.pl" to wyskoczą tysiące rekordów. Uaktualnienie Joomla do najnowszej wersji jest w najlepszym wypadku problematyczne (a najczęściej całkiem niemożliwe). Zablokowano jednak nie problematyczną Joomle, a cały hosting (łącznie np. ze świeżutkim Wordpressem).

Kopii bazy danych nie da się zrobić automatycznie- php myadmin zablokowany, a w panelu nie ma opcji kopii bazy danych (podobno nad tym "pracują") tylko trzeba pisać specjalne podanie i oni do iluś tam dni zobowiązują się te bazy danych udostępnić.

Podsumowując:

PEWNEGO DNIA HOME.PL MOŻE ZABLOKOWAĆ CI CALUSIEŃKI HOSTING BEZ OSTRZEŻENIA, CZATU JUŻ NIE MA, NA MAILE ODPISUJĄ Z OPÓŹNIENIEM I LAKONICZNIE, A KONSULTANCI TELEFONICZNI PRAWDOPODOBNIE TO STUDENCI Z ŁAPANKI ZA 1500 BRUTTO. PODCZAS GDY SERWISY STOJĄ I SIĘ WYINDEKSOWUJĄ- MOŻESZ TYLKO NA TO PATRZEĆ BO NIE MASZ ŻADNEGO DOSTĘPU DO BAZ DANYCH SQL. A WSZYSTKO TO Z POWODU NIEAKTUALNEGO CMS'A, KTOREGO W ŚRODOWISKU HOME.PL NIE DA SIĘ UAKTUALNIĆ DO NAJNOWSZEJ WERSJI Z WINY USŁUGODAWCY.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności