Skocz do zawartości

div div css i IE7

vel

Rekomendowane odpowiedzi

dziś zaczałem nieco poczytywać po sieci kolejnych info na temat IE7 i jego poprawionych oraz nowych bugów css. ciekawy tekst tutaj https://www.simplebits.com/notebook/2006/03/21/seven.html i polecam przejrzeć przywołane linki

na razie skupili się głównie na problemie "czyszczenia" floatów bez użycia dodatkowych wstawek w xhtml (jeśli ktoś nie używa diva z clear: both czy innego elementu może mieć problem).

ciekawe co nas czeka w wersji finalnej IE7. paniczne poprawki stron nowymi hackami do nowych bugów?

mam dość tego gównianego IE już !

może czas na akcję jak www.stopie.com ??

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

• 3 tygodnie później...

https://www.spreadinternetexplorer.com/

jakoś tak u nas w firmie przyjęło się powiedzonko "klnie jak webmaster" :D

Jeśli chodzi o bóle z IE7 (tym testowym przynajmniej) to większość moich dało się obejść zmieniając w JSowych hackach wykrywania MSIE na wykrywanie MSIE5-6 (pojęcie height/min-height), niestety - nie wszystko w ten sposób dało się ominąć.

Dobrą opcją jest zapisanie w umowie, jak będzie zrobiona strona (na przykład XHTML1transitional, css1). Koszty przeróbek do nowych bugów ktoś musi ponieść - nie poniesie ich ten kto powinien, więc zostaje webmaster lub klient webmastera - deklarując co i jak będzie zrobione webmaster może się troszkę zabezpieczyć przed kosztami (choćby czasowymi).

nIE!

ja nie uzywalem conditional comments od X czasu, wystarczy zapamietac kilka hackow i idzie sobie poradzic (dzisiaj pisalem polprzezroczyste (.png) rozwijane menu w css - meka ale sie udalo), wszystko w jednym pliczku css, no ale minus jest tego taki ze z walidacja to on nie ma za duzo wspolnego :faja:

poznizej prezentuje 2 moje ulubione hacki

margin: 6px !important;

margin: 3px; /* przyklad kiedy to ie czasami liczy podwojnie marginesy, ale oczywiscie mozna to wykorzystac do roznych wlasciwosci a wszystko dzieki prostemu !important */

_margin: 3px; /* to ie tez lubi a reszta to olewa :D */

A ja osobiście jestem za tabelkami :faja: dobry serwis z małą pomocą i tak wyjdzie w górę a i problemów mniej przy interpretacji przez przeglądarki

serce.gifKocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia

Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO !

https://www.webstandards.org/2006/02/03/imp...r-ie7-releases/

z tego wynika, że już naprawili ^_^ czyli ten hack przestanie być ok :rotfl: czeka cię redesign :rotfl:

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

no nie do końca, bo jak usuniesz !important to z kolei ie6 i starsze będzie się sypał. pozostanie prawdopodobnie ładowanie w if ie7 w kodzie ^_^

ciekawe co nas czeka w wersji finalnej IE7. paniczne poprawki stron nowymi hackami do nowych bugów?

To jest nic innego jak pakowanie sie w następne bagno. Chyba normalną koleją rzeczy jest ze co pewien czas wychodzi nowa wersja przeglądarki. I podczas tworzenia hacków trzeba miec to na uwadze, ze te hacki to nic innego jak tymczasowa prowizorka i w przyszłości mogą być bezuzyteczne, a co gorsza przez nie moze sie rozjechac cała strona.

.

no nie do końca, bo jak usuniesz !important to z kolei ie6 i starsze będzie się sypał. pozostanie prawdopodobnie ładowanie w if ie7 w kodzie ;)

ale ja nie zamierzam ich usuwać:hello: mam po prostu nadzieję, że IE 7 na tyle zbliży się do standardów, że będzie brał wartości z !important i poprawnie je interpretował, a dla starszych wersji IE pozostanie to, co poza !important :P

a propos tego cholernego IE, to polecam inicjatywę https://browsehappy.pl/infobarwebmaster

ja od następnego swojego serwisu planuję wyświetlać taki komunikat dla użytkowników IE <= 5.0. Dla 5.5 jeszcze się pomęczę:)

• 3 miesiące temu...

no i nowe info w temacie. M$ planuje w czwartym kwartale serwować użytkownikom windows xp MSIE 7 poprzez windows update

https://www.osnews.com/story.php?news_id=15298

a to oznacza, że już teraz warto oglądać jak wasze stronki wyglądają w nowym dziecku m$ :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności