Skocz do zawartości

Efektywność zleconego pozycjonowania

xxxrrr

Rekomendowane odpowiedzi

Dark ma rację, branża rozmieniła się na drobne, kiedy mówię klientowi, że godzina konsultacji SEO, kosztuje u mnie 200 zł netto, to śmieje mi się w twarz i mówi że na forum znajdzie kogoś za 10-20 zł.

Co do cen za frazy, widać że obniżyły się, jeszcze kilka lat temu w czasie rozmowy z Darkiem wywnioskowaliśmy, że minimum za frazę to 30 zł, teraz wiele poważniejszych firm, daje minimalne kwoty za pozycjonowanie 39-49 netto, i są to kwoty adekwatne do czasu, i doświadczenia, niestety pojawiają się również oferty po 10-15 zł.

Co ciekawe później niektórzy z pozycjonerów którzy wycenili swoją pracę na 10-15 zł, zdają sobie sprawę, że to za mało, i olewają sprawę, nie pozycjonując klienta.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ta "plaga" wynika raczej z pazerności osób, które pozycjonowanie zlecają. Bo ciężko mieć pretensje do producenta wędlin, że produkuje i sprzedaje parówki po 3zł za kilogram. To ludzie je kupują. Jakby nie było popytu to nikt by ich nie robił. Są też parówki po 20zł, które byś kupił? :)

Gdy klient mówi: "na forum zrobią mi to za 5 złotych" to jednak dlatego, że jest podaż śmieciowych usług.

Myślę, że podaż i popyt są tutaj ze sobą ściśle związane, trzeba edukować po obu stronach: "pozycjonerów", aby się szanowali, a klientów, aby nie kupowali śmieciowych usług.

ogólnie nie tylko nasza branża cierpi z powodu tych co świdaczą usługi w bardzo niskich cenach, przykładów jest mnóstwo, nawet marża w sklepach internetowych jest już tak niska że już prawie nie opłacalna i cieżko nawet już o jakiś rabat :P

Wiesz, niektórzy też biorą pozycjonowanie za 30zł, trochę myślę z niewiedzy (bo przecież skoro nie znają się na pozycjonowaniu, nie umieją wycenić fraz i stwierdzić czy to sensowna oferta, czy nabicie w butelkę...)
zdarzają się tacy freelancerzy którzy za 10zł netto już pozycjonują, potem klinet dzwoni czemu tak drogo...

Wszystko jest kwestią tego czy Ci się to opłaca. Jeśli celujesz w grupę osób zainteresowanych pozycjonowaniem za 10zł to proszę bardzo. Jak mamusia Cię karmi, tatuś opłaca rachunki za prąd i mieszkanie, do szkoły masz na 11.40 i z rana możesz pospamować to proszę bardzo. Inaczej jak ktoś ma własną firmę i rachunki płaci sam, albo jeszcze zatrudnia ludzi i potrzebuje oprogramowania i tego całego bałaganu.

Nie możesz w żadnej branży ogarnąć całego rynku. Trzeba jakoś określić swój target i tam celować ;)

Najgorzej jest, gdy Ci "mega pozycjonerzy" wybierają frazy, owszem powiązane może i z tematyką strony, ale za to nie generujące ruchu, a przypadków takich jest wiele, tanio bo tanio, ale potem cierpi na tym klient, który nic nie zarabia z klientów, bo ich nie ma. A potem zgrzyt zębów, płacz itd. że coś tu nie gra...

Ceny będą powoli rosły, bo coraz trudniej robić coś "za darmo", a dokładać do interesu nikt nie będzie.

Ale z drugiej strony są tysiące fraz typu "pierdzenie w stołek Wygwizdów Mały", które wychodzą samą optymalizacją, więc dlaczego mają kosztować więcej niż np. te 30zł?

Najważniejsze żeby ten biznes się opłacał obu stronom.

A wracając do tematu, to ciężko ocenić bez fraz i strony, czy da się na nie wskoczyć bez optymalizacji. Kwestia trudności, tego co już jest na stronie, kosztów...

Ja osobiście gdyby klient przez 4 miesiące nie zrobił optymalizacji (pod warunkiem że rzeczywiście jest niezbędna), też bym się jakoś nie spinał. Bez tego to jak wspinać się pod górkę z plecakiem wypełnionym kamieniami :-)

Ale w sumie zdarzają się klienci (na szczęście coraz mniej), którzy za żadne skarby nie zmienią nic w stronie, więc dobre i to :-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

W kwestii tego, że średnio idzie do góry.

Bez optymalizacji da radę wypromować stronę, ale życie sobie należy ułatwiać a nie utrudniać. Jeśli na dwie strony prowadzą te same anchory z tych samych miejsc to wyżej będzie strona która jest dobrze zoptymalizowana.

Po drugie zgadzam się z użytkownikiem wyżej...Klient ma w du**e przeprowadzenie optymalizacji, a później narzeka na brak wyników? Wyceniam frazy biorąc pod uwagę, że strona będzie w pełni przygotowana pod frazy a jak klient to olewa to niech pretensje ma do siebie. Optymalizacja nie jest czasochłonna (ktoś wcześniej tak powiedział) - Jeśli tak twierdzi to nigdy jej od A do Z nie zrobił choćby na średno rozbudowanym serwisie i jak robi to gratis to po prostu nie szanuje swojego czasu.

Powiedzmy że wypozycjonujemy całkowicie śmietnikową podstronę wysoko i klient nagle będzie miał kosmiczny ruch i zacznie płacić za pozycjonowanie, a zapytań ma zero...Zaczną się problemy z płatnością, bo płaci za coś co miało mu się zwracać, a tu cisza.

Po prostu niektórzy nie dorośli do tego by działać w biznesie internetowym. Strona musi być odpowiednio przygotowana pod pozycjonowanie, żeby osiągnięte wyniki przełożyły się na zyski. A jeśli optymalizacja, doradzenie klientowi jak prowadzić serwis żeby osiągnąć wysoki współczynnik klientów względem odwiedzających to dla niektórych krótkie zabiegi to najwyraźniej jestem żółwiem!

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

Ta "plaga" wynika raczej z pazerności osób, które pozycjonowanie zlecają. Bo ciężko mieć pretensje do producenta wędlin, że produkuje i sprzedaje parówki po 3zł za kilogram. To ludzie je kupują. Jakby nie było popytu to nikt by ich nie robił. Są też parówki po 20zł, które byś kupił? :)

Pieprzysz ( piszę to jako zlecający) w moim przypadku potrzebuje pozycjonowac na 3 frazy w/g Ciebie x 30zł daje mi to 90 zł/miesiąc top1-3 w jakiejsc niedokońca określonej przyszłości :kwasny:

Wykupuje AdWordsa i za 100 zł/miesiac odrazu jestem w top bez pieprzenia o zmianach algorytmu i o tym że pozycjonowanie jest czasochłonne i inne duperele.

Wina leży po stronie googla ze takie małe stawki sa za Adwordsa

Poprosu pozycjonerzy przegrywaja z Googlem i tyle

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór >>>tanie noclegi<<<

Jeżeli mówimy o frazach których konkurencja praktycznie nie istnieje, to wystarczy dobra optymalizacja + niewielka ilość linków z wartościowych źródeł i już są TOP'y a nie płacenie co miesiąc za reklamy AdWords...I to nie jest pieprzenie. Jeżeli wszystko jest poprawnie zrobione i pozycjonowanie w rozsądny sposób to zmiany algorytmu nic nie zdziałają.

[ciach] proszę mnie nie drażnić :P

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

firma pozycjonująca powinna sama stronę zoptymalizować

zoptymalizowanie przeciętnego serwisu przez firmę która go nie tworzyła to często koszt przekraczający kilkukrotnie cały budżet na SEO. Mam na myśli optymalizację całego serwisu a nie poszczególnych podstron.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności