Skocz do zawartości

Pozycjonowanie strony o małej zawartości tekstu

Ciuciubabek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim,

To mój pierwszy post, chociaż czytam forum od jakiegoś czasu. Proszę o wyrozumiałość.

Pozycjonuję stronę takiego pisma o kulturze, która z założenia ma tekstu tyle, co kot napłakał. Nie wiem, czy jest tego w sumie 500 znaków. Za to każdy numer jest umieszczony na portalu issuu.com, więc chcąc nie chcąc mam na każdej podstronie odnośniki do tego serwisu. W dodatku pismo wychodzi raz na trzy miesiące, więc aktualność strony jest żadna. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda w praktyce, to wygląda ot tak: dworzecwschodni.pl

I teraz moje pytanie nr 1:

Numer 1: Czy dodanie spisów treści na każdej podstronie kolejnych numerów będzie wartościowym contentem dla Google, czy wręcz przeciwnie - potraktuje mnie jak śmieciarza, jeśli wpisywał będę tak:

Spis treści:

Jacek Dehnel - wiersz, proza poetycka

Andrzej Sosnowski - wiersz

Yankowsky - esej

itp...

Wiem, że słowa, na które pozycjonuję nie powinny się pojawiać zbyt często.

Mam też pytanie numer 2:

Numer 2: Jakie jest wasze doświadczenie ze stronami o małej zawartości tekstu? Da się to w ogóle skutecznie pozycjonować?

I pytanie numer 3:

Numer 3: Jaka strategia będzie najlepsza?

Strategia 1:

1. Otoczyć katalogami z wysokim PR stronę główną.

2. Linkami ze słabszych katalogów wzmacniać i stronę główną i wpisy katalogowe.

3. Dodać spisy treści i wzmocnić linkami z katalogów podstronę.

Strategia 2:

1. Otoczyć katalogami i preclami z wysokim PR stronę główną.

2. Linkami ze słabszych katalogów wzmacniać precelki.

3. Dodać spisy treści i wzmocnić je drabinką typu precelki wzmocnione katalogami.

Zależy mi, bo samo pismo ma naprawdę dobry content a świadomość ludzi zajmujących się literaturą o tym, czym jest pozycjonowanie, jest tak marna, że w wynikach google można znaleźć tylko wesołą, grafomańską, przaśną twórczość.

Za pomoc z góry dziękuję.

Dodam jeszcze, że dotychczasowa promocja pisma polegała na tym, że czytelnicy udostępniali nas na fb, kiedy wychodził kolejny numer. W ten sposób uzbieraliśmy około 4 tysięcy unikalnych czytelników i jakieś 150 tysięcy wejść zanim odkryłem, że nasz webmaster wstawił zakaz indeksowania wyszukiwarkom kiedy budował stronę i zapomniał go usunąć :)

Blog o PR w kulturze na którym omawiam też marketing w kulturze. O tutaj biuro rachunkowe Lublin, gdyby było Wam potrzebne,  chociaż każdy wie, że to z miłości do Google.

ze swojego doświadczenia ktore akurat pojawia się w kontekście sklepów internetowych - mała liczba treści np w opisie kategorii powoduje, że taka strona kiepsko się pozycjonuje.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zgred dzięki, no mimo wszystko i tak muszę na razie próbować, bo innych możliwości nie mam. A wiesz może co z tymi spisami treści, jak je potraktuje google? Pośle mnie na dno za moją uczciwość, czy potraktuje to jak uczciwy opis? Nie jest tak, że opis produktu w sklepie internetowym to często tylko parametry?

Blog o PR w kulturze na którym omawiam też marketing w kulturze. O tutaj biuro rachunkowe Lublin, gdyby było Wam potrzebne,  chociaż każdy wie, że to z miłości do Google.

1. Moim zdaniem warto potestować z tym spisem. Będzie sporo miejsca na umieszczenie keywordów.

2. Da się pozycjonować, ale jest trudniej.

3. obie strategie mają mankament, bo ciężko będzie Ci podlinkować wpisy z katalogów. Dużo łatwiej to zrobić z precli. I precle i katalogi są dobre do podlinkowania strony.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Tak z ciekawości, na jakie keywordy chcesz pozycjonować? Zastanów się czego szukają przyszli czytelnicy czasopisma, a nie co jest "wartościowym contentem dla Google".

Z tym spisem treści nie jest zły pomysł, jabym też dodał trochę słów wstępu dla każdego wydania + krótkie info o autorach.

P.S. ciekawe że na fraze "dworzec zachodni" strona jest w top2 tuż po stronie PKP. Na fraze "pismo dworzec zachodni" - 3 miejsce. Google - mistrz.

Pozycjonowanie w Yandex - piszę o pozycjonowaniu w krajach wschodnich

• 3 miesiące temu...

Hej, ponieważ pozycjonowane było pismo internetowe udało się zdobyć parę wartościowych linków.

Już teraz mogę powiedzieć, że póki było linkowanie miałem bardzo wysokie pozycje na interesujące mnie keywordy.

I to mimo małej zawartości tekstu. Rykoszetem udało się też zdobyć parę nieoczywistych pozycji. Teraz trochę spadło, bo miesiąc nie linkowałem.

W każdym razie można nietrudno pozycjonować strony o małej zawartości tekstu - taki jest mój wniosek.

Nie wiem czy masz taką możliwość- ale może byś mógł zamieszczać treść czasopisma w pdf a pod tym link do podstrony/ podstron na których będzie to czasopismo w html?

W każdym razie można nietrudno pozycjonować strony o małej zawartości tekstu - taki jest mój wniosek.

Można i niejeden przypadek to potwierdzi. Sam ostatnio byłem w szoku, jak zobaczyłem stronę główną zupełnie bez treści, z upchanymi tylko słowami kluczowymi i linkiem do firmy pozycjonerskiej, która siedzi sobie w top20 na dość hardcore'ową ogólną frazę.

Twój wniosek jest błędny. To, że są wyjątki może zależeć od wielu czynników np. mało konkurencyjnych fraz. W większości jednak przypadków strony bez treści w dłuższej perspektywie moim zdaniem są bardzo ciężkie w pozycjonowaniu albo niepozycjonowalne w ogóle.

Twój wniosek jest błędny. To, że są wyjątki może zależeć od wielu czynników np. mało konkurencyjnych fraz. W większości jednak przypadków strony bez treści w dłuższej perspektywie moim zdaniem są bardzo ciężkie w pozycjonowaniu albo niepozycjonowalne w ogóle.

1. Zdaję sobie sprawę, że frazy takie jak "wiersz", "esej" są mało konkurencyjne. Na szczęście.

2. Uważam, że content w google nie zawsze jest oceniany pod względem ilości tekstu.

3. Chciałem udowodnić, że strony takie w szczególnych przypadkach są pozycjonowalne(piękny neologizm, pożyczam).

Zastanawiam się też, w jaki sposób wpływa na pozycję strony obecność embed code.

Nie wiem czy masz taką możliwość- ale może byś mógł zamieszczać treść czasopisma w pdf a pod tym link do podstrony/ podstron na których będzie to czasopismo w html?

Na razie nie mam dostępu do strony i serwera bo "pożyczam" serwer od fundacji, ale dzięki, to świetny pomysł na przyszłość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności