Skocz do zawartości

Proszę o ocenę (rękodzieło własne)

martn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was serdecznie.

Jest to mój pierwszy post, więc przy okazji się przedstawię.

Na imię mi Marcin.

Czytam wasze forum od jakiegoś czasu i w końcu zebrałem się na prośbę do was o ocenienie mojej strony (sam robięw php) pod względem:

a) wyglądu

B) funkcjonalności

c) pozycjonowania - chciałbym wypozycjonować swoją stronę www na 3 główne słowa kluczowe : monety, numizmatyka i Swarovski, prosze o komentarze odnośnie znaczkików META, co poprawić i takie tam.

Każdą krytykę zniosę i chętnie przemyślę.

Oczywiście adres moje stronki

www.polish-coins.com

Pozdrawiam was ciepło

Marcin

A wiec tak: jak dla mnie to za duzo tabelek i ramek i za duzo czcionek ktore sa pogrubione. Strona zrobiona dla rozdzielczosci 1024 ale mi przy tej rozdzielczosci i tak pojawia sie dolny pasek przewijania. Miniaturki monet bym dopracował albo zmienił bym tło bo teraz tło jest w kolorze monet.

Jezeli zajmujesz sie programowaniem to staraj sie wdrozyc tagi div kosztem zmiejszenia ilosc tagow tabel i zastosowanie zewnetrzych styli.

Teraz moze troche o pozycjonowaniu :P Jak znasz php to postaraj sie aby kazda strona miala inny tytul, description i ewentualnie keywords.

ps: masz nie domkniety tag DOCTYPE

.

Śledząc artykuły na tym forum znalazłem, by zamieniać tabelki na style.

Na razie o tym czytam.

Ten niedomknięty tag jużnaprawiony - dzięki.

Czcionki się zmieni :P

Jeśli chodzi o tą rozdzielczość to jest to dla mnei trudne zadanie.

U mnie (Firefox i IE6) wszystko jest ok przy tej rodzielczości. U niektórych jest niedobrze. Sam nie wiem jak to rozwiazac.

A jeśli chodzi o same słowa kluczowe. To lepiej odmieniać jedno słow np monety, moneta, monetami, czy lepiej budować frazy z tymi wyrazami?

Jeszcze takie pytanie, bo napisałeś (uzywam php) żeby każda podstrona miała swoje tagi.

Np wyszukiwanie. W zależności od zadanego parametru algorytm zwróci inne monety.

Czy taka podstrona jest też indeksowana?

Bo jeśli nie, to chya nie ma sensu dodawać tagów. A jeśli indekuje, to sens jest jak największy ;)

Generalnie wszystko jest nawalone, na kupie, ciężko się cokolwiek czyta, ułożenie poszczególnych modułów jest chyba niezaplanowane. Jednym słowem wizualnie bardzo słabo, nie wiem jak wygląda php, ale html jest fatalny, zarówno pod względem składni (kupa błędów) jak i semantyki (tutaj kompletnie sieczka).

No i funkcjonalnie kuleje całość - przy wejściu w jakieś opisy tracę dostęp do głównego menu, nie wiem w jakiej kategorii jestem, "wróc do wyszukiwarki" jest trochę mylące - jaka wyszukiwarka? przecież ja nie szukałem niczego, po prostu wybrałem kategorię na głównej stronie (podejrzewam, że tym samym kodem wyświetlasz wyniki wyszukiwania jak i wyświetlasz zawartość kategorii, ale trzeba utaj koniecznie dać rozróżnienie), przydałoby się też przejście do poprzedniej i następnej pozycji w danej kategorii.

Tak z najważniejszych porad - nie wiem czy pisałeś całość sam czy bazowałeś na jakimś enginie, w każdym razie najpierw napraw kod, pozbądź się tabelek, wtedy całość od strony kodu będzie o wiele łatwiejsza do ogarnięcia. Potem zmień strukturę merytoryczną, postaj się porobić jakieś szablony (w ogromnym skrócie - zrób sobie funkcję wyświetlającą np główne menu, wtedy na każdej podstronie wyświetlisz je bez problemu) itp. Trochę strzelam, bo nie mam pojęcia jak ten kod od środka wygląda, w każdym razie widzę tutaj kupę rzeczy wynikającą z pewnej niewiedzy na temat tego, że ograniczenia z jakimi się spotykamy są niesamowicie proste do przeskoczenia, bo w końcu to php to jest do tego, żeby nam pomagać a nie szkodzić.

To tak w ogromnym skrócie, kolekcja wydaje się sympatyczna, ale obie osoby jakie znam, które handlują antykami i dziełami sztuki podziękowały za wizytę na stronie z powodu ogromnej niewygody. Ja wiem, że po własnej stronie chodzi się łatwo (no wiem, dwa razy BACK, klik, klik i jestem gdzie chcę) ale postaw się w pozycji klienta - osoby, która niekoniecznie musi znać się na komputerach i nie jest do końca przekonana, czy chce coś kupić czy może tylko pooglądać - jeśli zniechęcasz ją do oglądania, to tym bardziej do kupna (pomijam sprawy unikalnych monet, które ktoś chce kupić niezależnie od tego jak bardzo bedziesz mu rzucał kłody pod nogi :-), aczkolwiek nie mam pojęcia o numizmatyce, więc ciężko mi twoją kolekcję ocenić.

Czyli - początek fatalny, ale są szanse na coś lepszego, jeśli naprawdę będziesz chciał.

Jeszcze taka sprawa - jeśli traktujesz to jako poważny biznes, weź pod uwagę możliwość inwestycji np grafika, który zrobi porządny layout, albo w kodera, który zrobi porządny html, wtedy będziesz w całości mógł się skupić tylko na swoim enginie i merytoryce serwisu.

Pozdrawiam wytrwałych :-)

Po tych mocnych słowach krytyki sam spojrzałem bardziej krytycznie na swoją stronę no i muszę przyznać Ci rację.

Stronę piszę sam. Praktycznie pisząc ją - uczę się php oraz html.

Pozwolę poruszyć w mojej odpowiedzi jedno zagadnienie, które wymieniłeś, gdyż nie chcę mącić innym czytającym.

Zamiana tabelek - Staram się zamieniać w pierwszej kolejności lewe i prawe menu na listy. Jednak mam problem z Mozillą i IE6.0 (dokładnie o kompatybilność z nimi dwiema).

Ale problem jest taki, że mimo podania takiego stylu:

.
#menu
{
margin-left:0;
margin-right:0;
margin-top:10px;
margin-bottom:0;
padding:0;
width:140px
}

#menu ul {
list-style-type:none;
margin-left: 5px;
padding: 0;
display: block;
}

#menu li{
margin: 0;
padding :0px;
display:block;
}
.

.

To w IE6.0 i tak mi wyświetla kropki obok listy (w Firefoxie jest OK) i nie wiem jak się tego pozbyć:

<div id="menu">
  <UL id="menu"> 
 <LI id="menu"><span class="czcionka_normalna">POLSKA</span></li>
 ......
  </UL>
</div>

Mam nadzieję, że to dobrze robię. Jeśli nie to popraw mnie proszę.

Twoje rady są dla mnie cenne i dziękuję Ci za nie.

Napisałeś coś o licznych błędach łatwych do przeszkoczenia.

Chętnie bym się z nimi zapoznał.

Biznes traktuję poważnie, ale musze najpierw trochę się dorobić by móc wywalić kasę na profesjonalnego grafika. Mam to w planach, ale na razie w odległych niestety.

Ile to może kosztować? 300, 500, >1000 zł???

Na razie muszę sobie radzić własnymi siłami.

Od razu w kwestii jasności - ja się nie znam na htmlu i css - moja rola polega na wypuszczaniu odpowiednich informacji w php w odpowiednie divy a resztą się zajmuje mój kolega, z którym pracujemy. Przede wszystkim - puszczaj sobie stronę przez walidator, to nie chodzi o bycie trendi itp, ale walidator pokazuje błędy składniowe, te które są wynikiem nieuwagi czy niewiedzy a także błędy wynikające z tych poprzednich. Z tego co widać, to w przytoczonym kodzie użyłeś trzy razy id="menu" a dane id może być użyte tylko raz. Jeśli chcesz używać czegoś częściej, to używaj klas. Poza tym style są dziedziczne - zatem NAJPRAWDOPODOBNIEJ nie musisz deklarować klasy dla span w tej liście, tylko zrobić to tylko w stylach.

No i uwaga natury semantycznej - zamiast nazw klas czy id typu "czcionka_pogrubiona" lepiej używać nazw mówiących nam czym naprawdę są te elementy - już wyjaśniam: Jeśli masz np jakąś informację o błędzie i chcesz ją wyświetlać czerwonym, pogrubionym kolorem, to zamiast nazywać klasę "gruby_czerwony" lepiej dać "blad_info" czy nawet samo "blad". Jakie to ma znaczenie? Teraz żadne, ale jeśli kiedyś zapragniesz zmiany layoutu a kod będziesz miał poprawny, wystarczy że zmienisz sam plik ze stylami i będzie Ci wtedy o wiele łatwiej zmieniać layout, bo nazwy będą jaśniejsze.

Tak na boku, to jako koronny argument za css przedstawiam csszengarden.com, już paru osobom odmieniło to życie. Zobacz sobie kod źródłowy strony głównej (adres podany przed chwilą) i nie zamykaj okna z kodem. Teraz odpal stronę https://csszengarden.com/?cssfile=/191/191.css&page=0 i też wyświetl źródło. A teraz https://csszengarden.com/?cssfile=/194/194.css&page=0. I to samo. I gwóźdź programu - powiedz, jakie widzisz różnice w kodzie tych RÓŻNIE wyglądających stron, pomijając link do arkusza styli?

No i co do zmian - nie mam pojęcia jak wygląda Twój kod, aczkolwiek ja przez długi czas zaczynałem pisanie od sprawdzania wszystkich warunków, potem wyświetlałem metęi jakiś odpowiedni title, potem szedł content i tam różne rzeczy, w zależności od podstrony. Potem zdałem sobie sprawę, że można to uprościć - w chwili obecnej przy bardziej złożonych rzeczach stosuję sobie funkcje. Jedną wyświetlam metę, drugą content, trzecią np stopki i zamknięcie strony. I dało mi to np takie ułatiwnie, że w przypadkach, gdzie muszę wygenerować jakąś stronę gdzie zamotałem dużo np z sesjami na początku itp, wyświetlenie całej strony to kwestia jednej linijki kodu. Funkcja do menu - jako parametr podajesz np id podstrony i już tylko w tej funkcji wyświetlasz odpowiednie menu. Teraz pisząc w taki sposób bez problemu wstawisz sobie menu gdzie tylko chcesz (dzięki stylom masz tutaj nieco większą dowolność jeśli chodzi o umiejscowienie tego w kodzie). Itp. To tylko takie wskazówki, bo każdy ma inne podejście do pisania i każdy ma swoję drogę dojścia do momentu, gdzie odpalenie np nowej strony z nowym cmsem w zasadzie ograniczy się do przekopiowania plików, napisania konfigu i wystawienia faktury klientowi za projekt :-)

Tak na poważnie, to zainteresuj się jeszcze czymś takim jak template. Może się to też okazać pomocne.

I ja zdaję sobie sprawę z tego, że mój tok rozumowania może się wydawać niektórym błędny, też cały czas napotykam na ograniczenia, z którymi nie mogę sobie jeszcze poradzić ale walczę z tym.

Jeśli zaś chodzi o ceny, to spotkałem się z cenami 500-1000 za naprawdę porządne, profesjonalnie wyglądające layouty na bardzo dobrym poziomie. Czasami nawet pocięte i skodowane. Tutaj jest to kwestia kompromisu między oczekiwanym efektem a budżetem.

Aha, jeśli chodzi o wskazówki co do pozycjonowania, to to odrebny temat, przewertuj forum.

Bardzo proszę kolegów o poprawienie mnie w temacie css jeśli coś naplotłem, ewentualnie jakiegoś phpistę o przedstawienie swojego punktu widzenia na opisane przeze mnie sprawy :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności